Aktuálny čas je Sob Feb 08, 2025 10:30 am

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 669 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: Poraďme si navzájom
PoslaťNapísal: Ned Jan 11, 2015 9:22 pm 
Obrázok užívateľa

artik píše:
zdravím.
je ich dosť,stačí vybrať...aj za pár euro aj kus za 10€. Hľadaj pod názvom "mikrofrezky" alebo"brúsne telieska" Veľa ich je v Čechách, ale cenovo je to neraz lacnejšie ako zo Slovenska. Majú často nižšie ceny ako u nás...
Pár odkazov.:
http://www.diamantovenastroje.sk/brouse ... BRUSOVANIE

http://www.diakh.sk/?article=showtables ... 00&prd=350

http://www.remab.sk/sk/Tvrdokovove-frezky

http://www.unlock.cz/zarizenihtml/vrtacky.php

To sú veľmi dobré linky. Myslím, že peňaženka bude mať prehánky :)

Predmet príspevku: Re: Nástroje
PoslaťNapísal: Pia Jan 30, 2015 11:50 pm 

Páni - nepokúšali ste sa vyrobiť antivibračnú rukavicu? Alebo máte dobrú skúsenosť s nejakou továrenskou? Nemusí byť odolná voči prepichnuriu, prerezaniu a pod - len nech je taká aby mi nebrnela ruka po práci s ručnou vibračnou brúskou (Parkside detail sander PHS 160 B3). Mali ju v Lídli v akcii a neodolal som. Dobrá je - len mi trpí ruka. Alebo radšej upraviť rukoväť tej brúsky? Ale ako?
Jozef

PoslaťNapísal: Sob Jan 31, 2015 10:18 am 

hurdox píše:
Páni - nepokúšali ste sa vyrobiť antivibračnú rukavicu? Alebo máte dobrú skúsenosť s nejakou továrenskou? Nemusí byť odolná voči prepichnuriu, prerezaniu a pod - len nech je taká aby mi nebrnela ruka po práci s ručnou vibračnou brúskou (Parkside detail sander PHS 160 B3). Mali ju v Lídli v akcii a neodolal som. Dobrá je - len mi trpí ruka. Alebo radšej upraviť rukoväť tej brúsky? Ale ako?
Jozef

......je dobra -len mi trpne ruka ....... :oops: :oops: Čo je dobre na pokazenom či bolavom zapastí? .....občas šetrenie na naradí nieje dobra volba ,niekedy menej je skutočne menej a profi naradie berie ohlad aj na zdravie a dlhodobu pracu .To stoji za uvaženie aj pre kratkodobé činnosti Ernest

PoslaťNapísal: Sob Jan 31, 2015 7:04 pm 

Hezký den všem :) - ráda bych poprosila o radu
jsem naprostý začátečník - vše, co jsem v životě vyřezala je na fotce. Nožíkem - a teď přemýšlím o dlátu nebo spíš dlátíčku. A v tom bych právě potřebovala poradit. Proto sem dávám i tu fotku, pro představu, o co se jedná.....zkouším si jen takové malé figurky nebo cokoli velikostí od 5 do 15 cm . ....zjistila jsem, že jsou místa, kde mám s nožíkem problémy - myslím, třeba kolem očí atd....špatně se mi tam s ním manipuluje, ale možná je to věc cviku. Třeba se dá nožíkem vyřezat všechno. Netuším. Asi na lecos časem přijdu sama, možná někde něco vyčtu atd. atd....asi nikdo ze zkušenějších nemá chuť a čas donekonečna radit nováčkům to, co si mohou někde dohledat nebo na co by měli přijít sami zkoušením....Ale přesto bych poprosila o rádu s tím dlátíčkem (Nechce se mi investovat do něčeho, co mi pak bude k ničemu :( ).
Našla jsem si nějaké stránky s řezbářským nářadím. Když jsem hledala v nabídce, bylo tam tolik různých tvarů, že jsem se v tom ztratila. Netuším k čemu je které. Sama si myslím, že asi nějaké půlkulaté.....myslím si to dobře??? Stačí pro začátek 1, nebo raději 2? .......nebo se mám prvně pořádně naučit jedno (nůž) a pak přidat třeba dláto) teprve až budu mít pocit, že s tím nožem aspoň trochu zvládám....? :roll:
Díky moc předem za jakoukoli radu a přeji všem hodně radosti z tvoření :) Iva

kdyby byl někdo tak moc hodný a mrknul sem a poradil případně nějaké konkrétní číslo - jsem v tom ztracená :-( (jen na opravdu drobné řezby - jak jsem psala výše)
http://drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=3909

Naposledy upravil Iva dňa Pia Nov 11, 2016 7:59 pm, celkovo upravené 1

PoslaťNapísal: Sob Jan 31, 2015 10:51 pm 

Ernest, ďakujem ti za to, čo si napísal – hoci na to som sa vôbec nepýtal :(
V tvojej "odpovedi" nieje ani náznak toho na čo som sa pýtal: Ako vyrobiť antivibračnú rukavicu (potrebujem len jednu - pravú) alebo ako upraviť rukoväť aby bola antivibračná.
Ale to, čo píšeš beriem ako ponuku, že mi umožníš – keď prídem do Topoľčian – ošahať si v tvojej predajni nejaký profesionálny vercajch o ktorom sa zmieňuješ a zistiť či ten rozdiel v „antivibračnosti“ je fakt tak markantný, ako je markantný rozdiel v cene. Daj mi vedieť, prosím, kde ťa v TO nájdem. Žijem len pár kilometrov od TO – v BnB.
To o čo mi ide tu už bolo preberané. Nieje umenie čosi kúpiť keď máš prachy, ale vyrobiť si čosi vlastnými rukami je ten pocit o ktorý mi ide. Je jedno či sa jedná o výrobu nejakého rezného nástroja vybrúseného z niečoho čo iného ani nenapadne (zo špajle z parazóla, zo závitníka, z kúska Radeka...), alebo použiť nejaké zariadenie na to, na čo pôvodne vôbec nebolo určené (priamočiaru pílku na „bodkovanie“, mikrovlnku na sušenie dreva...).
Mne ide o to, čím „odizolovať“ ruku od vibrujúceho nástroja. Je jedno akého. A na to si mi odpoveď nedal. Preto tvoja rada „kúpiť si drahý profi nástroj“ mi znie ako rada nejakého dílera či predajcu a nie kutila, čo tomu rozumie. Hoci moc rád by som sa mýlil.
Jozef

PoslaťNapísal: Ned Feb 01, 2015 9:57 am 

asi jsem se měla zeptat jinak a nejspíš v jiném tématu
úplně by mi stačilo, kdyby mi odpověděl někdo, kdo je na tom stejně jako já - naprostý začátečník, který si zkouší něco drobného - třeba figurky do betléma nebo cokoli podobného a je třeba jen o dva kroky dál. Tj. má už nějaké dlátíčko, které používá a které mu vyhovuje.....předem moc děkuji za radu :)
pokud je tady založené nějaké téma začátečníci si radí - nebo vůbec začátečníci - prosím o sdělení kde. Smazala bych to tady a moc ráda se přesunu tam :)
děkuji předem za jakoukoli radu a hezký den všem :)

PoslaťNapísal: Ned Feb 01, 2015 11:02 am 

Iva píše:
asi jsem se měla zeptat jinak a nejspíš v jiném tématu
úplně by mi stačilo, kdyby mi odpověděl někdo, kdo je na tom stejně jako já - naprostý začátečník, který si zkouší něco drobného - třeba figurky do betléma nebo cokoli podobného a je třeba jen o dva kroky dál. Tj. má už nějaké dlátíčko, které používá a které mu vyhovuje.....předem moc děkuji za radu :)
pokud je tady založené nějaké téma začátečníci si radí - nebo vůbec začátečníci - prosím o sdělení kde. Smazala bych to tady a moc ráda se přesunu tam :)
děkuji předem za jakoukoli radu a hezký den všem :)

Ahoj ,nič nemaž prave na taketo otazky je toto forum ,ja osobne som začal z dlatkami od firmy Mameli Partizanske http://katalog.centrum.sk/milan-elias-m ... 940da.html mam ich totiž doslava pod nosom (ak ten nos ma asi 15 km :lol: ) bol som s nimi velmi spokojný a doteraz ich občas vezmem chlapcovi .Takisto niesom nejaky velký rezbar no začal som tak že som si u kamaratov vyskušal pfeily ,narexy ,aj nejake s čerešničkami, a po hlbšej uvahe a hlbokom pohlade do penaženky som kupil sadu od M-Stein .Dali sa objednavat jednotlive kusy podla ponuky aj sady super sa s nimy komunikovalo a dlatka režu jedna radosť.Osobne si myslim že jedno dlatko je skutočne malo,ak pohladaš na nete určite najdeš aj obrazky sady od mameli ale predavaju aj kusovky.Tolko moja skusenosť Ernest

PoslaťNapísal: Ned Feb 01, 2015 6:23 pm 

Ernste moc děkuji za rady, zkusím se podívat a něco vymyslím. Mně se do těch sad původně moc nechtělo. Myslela jsem si pro začátek na vyzkoušení tak jedno nebo dvě.....pak by se uvidělo. Měla jsem představu, že je třeba takové nějaké univerzální, kterým se dá udělat téměř vše (třeba 90 % věcí) ale to asi nic takového není..... :(
čím víc o tom přemýšlím - tím víc si myslím, že na to moje začátečnické "pidlání" je to asi úplně jedno.......Tobě každopádně moc děkuji za tip - určitě se na ty Mameli podívám

koneckonců naši předkové také neměli sady kvalitních dlát a jací to byli šikulové :)

PoslaťNapísal: Ned Feb 01, 2015 7:32 pm 

Iva píše:
Ernste moc děkuji za rady, zkusím se podívat a něco vymyslím. Mně se do těch sad původně moc nechtělo. Myslela jsem si pro začátek na vyzkoušení tak jedno nebo dvě.....pak by se uvidělo. Měla jsem představu, že je třeba takové nějaké univerzální, kterým se dá udělat téměř vše (třeba 90 % věcí) ale to asi nic takového není..... :(
čím víc o tom přemýšlím - tím víc si myslím, že na to moje začátečnické "pidlání" je to asi úplně jedno.......Tobě každopádně moc děkuji za tip - určitě se na ty Mameli podívám

koneckonců naši předkové také neměli sady kvalitních dlát a jací to byli šikulové :)

No univerzalny je podla mna nožík ,ale aj tych ked čosi režem používam viac druhov ,kedže si svoje naradie rad skušam vyrobit aj sam tak vcelku rad experimentujem .Vezmem trebars zlomeny nôž (hoci aj kuchynsky)a jedmoduchou bruskou vybrusujem rôzne tvary podla toho čo potrebujem alebo skusim vybrusit vlastnu verziu originalu.Snad najskôr najst nejakeho kolegu poblíž alebo najst nejaky workshop či stretnutie ,velakrat stačí raz uvidiet odbornika pri praci a hned vieš čo a ako si poradiš ty.Alebo potráp googl. Ernest

PoslaťNapísal: Pon Feb 02, 2015 7:15 pm 

ještě jednou moc díky. Dopadlo to úplně nejlíp, jak mohlo. Kamarádka mi domluví setkání s jednou paní, která vyřezává, tak se vše dozvím a tady je taková spousta zajímavých informací a rad, že už vlastně nic víc nepotřebuji.....měla jsem dřív přemýšlet a víc hledat než se ptát :)

PoslaťNapísal: Pon Feb 02, 2015 10:25 pm 

hurdox píše:
Ernest, ďakujem ti za to, čo si napísal – hoci na to som sa vôbec nepýtal :(
V tvojej "odpovedi" nieje ani náznak toho na čo som sa pýtal: Ako vyrobiť antivibračnú rukavicu (potrebujem len jednu - pravú) alebo ako upraviť rukoväť aby bola antivibračná.
Ale to, čo píšeš beriem ako ponuku, že mi umožníš – keď prídem do Topoľčian – ošahať si v tvojej predajni nejaký profesionálny vercajch o ktorom sa zmieňuješ a zistiť či ten rozdiel v „antivibračnosti“ je fakt tak markantný, ako je markantný rozdiel v cene. Daj mi vedieť, prosím, kde ťa v TO nájdem. Žijem len pár kilometrov od TO – v BnB.
To o čo mi ide tu už bolo preberané. Nieje umenie čosi kúpiť keď máš prachy, ale vyrobiť si čosi vlastnými rukami je ten pocit o ktorý mi ide. Je jedno či sa jedná o výrobu nejakého rezného nástroja vybrúseného z niečoho čo iného ani nenapadne (zo špajle z parazóla, zo závitníka, z kúska Radeka...), alebo použiť nejaké zariadenie na to, na čo pôvodne vôbec nebolo určené (priamočiaru pílku na „bodkovanie“, mikrovlnku na sušenie dreva...).
Mne ide o to, čím „odizolovať“ ruku od vibrujúceho nástroja. Je jedno akého. A na to si mi odpoveď nedal. Preto tvoja rada „kúpiť si drahý profi nástroj“ mi znie ako rada nejakého dílera či predajcu a nie kutila, čo tomu rozumie. Hoci moc rád by som sa mýlil.
Jozef

Ak som sa ta dotkol "prepáč" ,vážne som nemal nijaky zlí úmysel ,pracujem s drevom od vyučenia ,zacal som vyvozom smetí,potom takmer každá pozícia vo vyrobe (v nemenovanej velkej firme :lol: ),cez prevadzkoveho majstra po šefovanie samostatnej sekcie vo vyrobe napokon spať k vyrobe prototypov a atypov k starím majstrom lebo zdravie mi s toho všetkého vtedy prestalo slúžiť.Tym chcem povedať že som mal rukolapne dokazane čo môže urobiť so zdraví nepatrične naradie či prostredie pri dlhodobom používaní.Tiež velmi rad vymíšlam a experimentujem presne ako opisuješ a priznavam že občas niet naradia na to čo prave je treba urobiť .Nie som ani nijaky predajca či dohadzovač bol to len čistý postreh a možno naivna snaha o nejake memento či zamislenie sa nad zdravím.
Skus teda ciklistické rukavice ,take tie s otvorenými prstami ,niektoré maju velmi dobre vyplnene dlanove časti ,tiež nebolo na zahodenie ovinutie nsatroja či strojčeku tenším molitanom.Ernest

PoslaťNapísal: Uto Feb 03, 2015 8:36 pm 
Obrázok užívateľa

Na margo tých vibrácií:
Firmy sa predháňajú v rôznych systémoch, ktoré tlmia vibrácie. Napríklad antivibračná prídavná rukoväť na uhlovej brúske je celkom fajn. No antivibračný systém na malých motorových pílach v kombinácii s výtvarníckou lištou nie je taká výhra. Používam preto radšej "tvrdú" elektrickú pílu - ktorá síce nemá také tlmenie - ale mám s ňou lepšiu kontrolu rezu pri práci s hrotom (neskáče tak). A na zmenšenie vibrácií sa dá použiť napríklad 3/8" reťaz s bezpečnostnými medzičlánkami. Prečo - lebo upravím aj tie medzičlánky tak aby v otočke okolo hrotu lišty nevyhadzovali ostrie z rezu - ale zároveň kĺzali po materiáli tak - že vykryjú inak pomerne prázdnu medzeru medzi zubmi. V tej rýchlosti je potom chod reťaze oveľa kľudnejší. No mám teraz problém. Aby som mohol robiť reťaze s bezpečnostným zubom - musím kúpiť celý kotúč - pretože napríklad Dolmar nemá v ponuke naspájané reťaze s bezpečnostnými medzičlánkami (teda podľa predajcu). Naviac - v ponuke sú 40 a 46 zubové - a na výtvarnícku dvadsaťpäťku je treba 41 zubov. Teraz robím teraz reťaze ktoré viac "vibrujú" a tie antivibračné rukavice to predsa len dokážu utlmiť lepšie - ako štandardné. Používam rukavice z Lídla - aj keď neviem či sú zrovna antivibračné :) . Ale dobrým riešením je aj prerušovaná práca a vzájomné premasírovanie rúk.

PoslaťNapísal: Str Feb 11, 2015 9:49 am 

Nechcem zakladať novú tému "sám sa spýtaj - sám si odpovedz". Preto to píšem sem. Takéto čosi som si vyrobil sťaby antivibračnú rukavicu na boj s vibráciami spôsobenými vibračnou brúskou Jená sa o starú rukavicu a z časti vystrihnutej z kúska starej karimatky. Zlepené je to Alkaprénom. Po 70 minútovom brúsení (2 stoličky zbavené laku až do holého dreva) ruka neprejavovala známky brnenia - bez rukavice sa hlásila už po pár minútach. A pomohla aj asi Andrejova rada - občas prerušiť brúsenie a premasírovať si prsty.
Jozef

Prílohy:
DSCN2372a.JPG
DSCN2372a.JPG [ 56.86 KiB | Zobrazené 19039 krát ]

PoslaťNapísal: Str Feb 11, 2015 10:41 am 
Obrázok užívateľa

Když si zadáš do googlu slůvko "antivibrační rukavice" vyskočí ti milion značek a firem, které tyto rukavice vyrábí. Karimatka je sice fajn ale její absobční vlastnosti se při opakovaných nárazech zmenšují. ceny se pohybují od 250Kč
http://pracovni-rukavice.probez.cz/comp ... 6&icid=552

PoslaťNapísal: Štv Feb 12, 2015 3:51 pm 

Cestmir píše:
Když si zadáš do googlu slůvko "antivibrační rukavice" vyskočí ti milion značek a firem, které tyto rukavice vyrábí. Karimatka je sice fajn ale její absobční vlastnosti se při opakovaných nárazech zmenšují. ceny se pohybují od 250Kč
http://pracovni-rukavice.probez.cz/comp ... 6&icid=552

Skopírujem sem presne to isté, čo som napísal Ernestovi, len som zmenil Ernest zs Cestmir :)

Cestmir, ďakujem ti za to, čo si napísal – hoci na to som sa vôbec nepýtal :(

Cestmir - vieš koľko ľudí sa tu pýta ako to, či ono vyrobiť? Nieže by nevedeli kde to kúpiť - ale proste si to chcú vyrobiť vlastnoručne. A ešte som nikomu nenapísal aby si to vygooglil či kúpil.
Na rozlíšenie slovíčok "kúpiť - koupit" a "vyrobiť - vyrobit" hádam nieje potrebný slovník. A ak je - tak treba použiť https://translate.google.cz/ :)
Pekný deň prajem a stále ostré dláta. Aj tie doma robené :)
Jozef

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 669 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia