Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Hynek
|
Predmet príspevku: Pokusy o anatomii - lidská postava Napísal: Ned Okt 17, 2010 11:17 am |
|
Registrovaný: Uto Mar 03, 2009 7:17 am Príspevky: 234 Bydlisko: Otín - Planá
|
Ahoj všichni,
zakládám nové téma. Mám za to, že je to téma nosné a bylo by škoda, kdyby naše pokusy, rady a doporučení zanikly v hlubině obecného tématu. Prošel jsem si názvy jednotlivých témat a mám za to, že tu nic podobného není.
Cestmir píše: Moje poslední práce materiál Lípa, velikost 30cm jako předlohu jsem použil fotky z anatomie pro výtvarníky. není to broušené, povrchová úprva vosk.  co vy na to?
Vlastní pokus dodám, co nejdříve.
|
|
Hore |
|
 |
Hynek
|
Predmet príspevku: Napísal: Ned Okt 17, 2010 12:09 pm |
|
|
Tak tady je můj pokus ve dřevě.
První foto je původní stav. Krátší nohy, delší a mohutnější tělo.
Druhé foto je současný stav. Nohy prodloužené, díky tomu nutno zvednout klín, zadek, probrat záda. Abych zkrátil a odlehčil tělo, socha dostala "žirafí" krk, "vosí" pas a silikonová ňadra.
materiál: lípa, výška bez podstavce: 30 cm
Není to konečný stav. Ruce budu dodělávat, až budu mít pocit, že zbytek je jakž takž v pořádku.
Tak co s tím teď?
P.S. Je zajímavé, jak na fotce vypadá hůř než ve skutečnosti.
(upraveno: druhé foto bez blesku)
Naposledy upravil Hynek dňa Pon Okt 18, 2010 10:36 am, celkovo upravené 1
|
|
Hore |
|
 |
daflik
|
Predmet príspevku: Napísal: Ned Okt 17, 2010 6:14 pm |
|
Registrovaný: Pon Apr 06, 2009 7:41 pm Príspevky: 408 Bydlisko: Vizovice
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Ned Okt 17, 2010 6:47 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Hynek píše: ...
P.S. Je zajímavé, jak na fotce vypadá hůř než ve skutečnosti.
Zdravím Tě Hynku,
možná když postavě dáš více prostoru na obrázku a nebudeš používat blesk (zabíjí plasticitu) tak se probere 
|
|
Hore |
|
 |
lecho
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 6:53 am |
|
Registrovaný: Ned Jan 17, 2010 6:37 pm Príspevky: 328 Bydlisko: Dolní nLomná 186
|
gurt píše: Hynek píše: ...
P.S. Je zajímavé, jak na fotce vypadá hůř než ve skutečnosti. Zdravím Tě Hynku, možná když postavě dáš více prostoru na obrázku a nebudeš používat blesk (zabíjí plasticitu) tak se probere 
Přesně ......FOTIT BEZ BLESKU anebo si to nechat nablejsknout profi sadou někde u fotografa.Navíc jeden blesk zanechá na pozadí za figurou nepatrný stín a ten kazí křivku postavy.
|
|
Hore |
|
 |
Hynek
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 10:49 am |
|
|
gurte a lecho, dík, sošku jsem znovu vyfotil bez blesku a fotku vyměnil. Na focení u fotografa jsem ani nepomyslil, znovu připomínám, že jde o proces tvorby, jen na hrubo načrtnuté. Víc očí uvidí víc chyb a může vzniknout takový e-lerning anatomie pro výtvarníky
darflíku: z připomínky "ramena" nejsem moc moudrý, - moc velká, moc malá...  Zkus se trochu rozepsat. Děkuji.
|
|
Hore |
|
 |
Brano
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 12:28 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 05, 2008 7:59 am Príspevky: 434 Bydlisko: Bošany
|
Hynku, Daflik s tými ramenami myslel najskôr to, že tam v porovnaní s hlavou niesu. Vzdialenosť od krčnej jamky ku koncu ramena by mala byť výška jednej hlavy. Hlava Ti na postavu vychádza cca 6.5 a nie 7,5 násobok hlavy,ako má byť. Pri sochách je lepší až 8 násobok . Tvár je dosť vystrčená ,resp. neprirodzene postavená na krku. Z toho trupu si nemusel až toľko zobrať, je moc tenký. Ale ináč je to vcelku pekné. Dúfam, že to berieš športovo, ja sa tiež len učím. 
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 12:42 pm |
|
|
Téma anatómie je veľmi ťažký kaliber. Nenájdeme snáď dve úplne zhodné postavy (postoj, výška, hmotnosť, svalstvo, tuk, kosti...). Preto sa pri prvopočiatkoch pracuje s "ideálnou postavou", na ktorej sa nacvičia základné princípy rozloženia hmoty, tvarov atď.
Oveľa dôležitejšie ako "vizáž" je základná konštrukcia postavy s použitím úsečiek a bodov. Zvlnená čiara je chrbtica, úsečky sú časti končatín napojené v bodoch - kĺboch. Skôr ako sa teda začne pracovať s anatomickým povrchom, musíme mať vyriešený zámer po stránke geometrie (ruky, ramená, nohy musia mať rovnakú veľkosť bez ohľadu na pózu) mení sa len vzájomná pozícia a z toho plynúce deformácie postavy.
Hynkova socha už na prvý pohľad "letí". Nemá správne umiestnené ťažisko. Noha na ktorej je ťažisko musí niesť tiaž tela, na rozdiel od nohy skrčenej, ktorá je odľahčená. Hynkova postava by ako skutočná postava musela spadnúť. Chrbtica je nevýrazná, v reáli ju tvorí spravidla celkom jednoznačná priehlbina, najmä ak je hruď vystretá, to znamená - lopatky stiahnuté do zadu. Prsia idú až veľmi pod pazuchu (z boku) a postava by mohla byť ešte viac prehnutá. Nekorešponduje veľkosť hlavy najmä s driekom. Chodidlá sú príliš hrubé a siahni si na achilovku, aká je v skutočnosti úzka. Socha má však istú pôsobivosť aj s uvedenými chybami, ale degradujú ju oči a nadočnicové oblúky, ktoré sú na ženu príliš výrazné a doporučoval by som v budúcnosti pristupovať k týmto partiám jemnejšie, s rozvahou, lebo už nie je veľa miesta na korekciu prípadných omylov. Vlastne opravujem - v tomto konkrétnom prípade tam miesto ešte je, tvár môže ísť celkovo viac dozadu, lebo je vysunutá dopredu.
|
|
Hore |
|
 |
Hynek
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 8:30 pm |
|
|
Brano,
chci se zlepšovat, tak připomínky beru jako přínos. Kdybych je nechtěl slyšet, tak bych byl zalezlý v koutku.
Ono víc očí víc vidí a každý člověk je expertem na to, aby na soše figury našel něco, co není v pořádku. I úplného laika to praští do očí, i když třeba si nebude jistý, co není v pořádku. Profík na to dokáže odpovědět.
Andreji,
díky za postřehy, zkusím s tím udělat, co se dá. Nejhorší oříšek bude asi to zatížení levé nohy. Holka sice stojí na špičkách, ale na lévé má určitě váhy víc. Zkusím jí trochu vytrčit levý bok (přitom jí trochu "zhubnou" nohy). V horní polovině těla už na nějaké prohnutí není moc dřeva.
Výsledky svých pokusů zveřejním 
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Okt 18, 2010 8:58 pm |
|
|
Hynku, skús tú postavu u narovnať podstavcom (zbrús ho uhlovkou s hrubým šmirglom).
|
|
Hore |
|
 |
daflik
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Okt 19, 2010 6:50 pm |
|
|
Ha , ha, můj chabý pokus o kresbu.
Ale mě se zdá že je bez ramen, tenké ruce. U velkého poprsí znatelně nebo někdy neviditelně dolní linka prsa běží až na rameno.

|
|
Hore |
|
 |
Hynek
|
Predmet príspevku: Napísal: Ned Okt 31, 2010 8:27 pm |
|
|
Tak tady můj pokus o lidskou postavu v další fázi.
Holka zhubla, hlavně v prsou a bocích, snažil jsem se víc zatížit levou nohu, ale mám pocit, že jsem to zase přehnal s náklonem na druhou stranu. Do ramen jsem moc nezasahoval, zkusím napojit paže a nějak to přizpůsobit. Věřím, že to ještě vyjde. Pokud ne, tak ruce zaříznu blíž ke trupu a začnu s větší hmotou pro ramena. U obličeje jsem se rozhodl, že si to ulehčím, a nechám oči zavřené. Uši ještě dodělám.

|
|
Hore |
|
 |
daflik
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Nov 01, 2010 7:14 pm |
|
|
U prvního obrázku bych ještě doladil lopatky. Už je tam málo matrošu ale jak zkrátíš ruce nebude to asi až tak vidět.
Podpaží zřejmě necháváš až při zkracování. viz můj předešlý obrázek.

|
|
Hore |
|
 |
Cestmir
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Jan 19, 2011 3:45 pm |
|
Registrovaný: Pon Aug 20, 2007 1:14 pm Príspevky: 930 Bydlisko: Havířov
|
_________________ Stále ostrá dláta přeje Čestmír.
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Jan 19, 2011 9:05 pm |
|
|
Pekne urobené vídejká. Jak sa teším na teplo a na prácu vonku. Asi budem robiť tento rok niekoľko postáv, urobím tiež nejaký videopostup, celkom ma Česťo nakazil filmarinou. (Vlastne spomenul som si na jedno video ktoré sme videli uňho a nemá ho na youtube - stavba domu za pár hodín. Ale on keď bude mať čas tak nám ho tam nahraje). No a jednalo by sa o takú miernu štylizáciu, teda nie plne anatomická figúra. Lenže to dopĺňa práve náplň budúcej knihy, teda anatómie (najmä) pre rezbárov. Potom príde aj na tie ruky a nohy a oči a nosy. A nie len v mojom podaní. Prvé vydanie by malo presne toľko výtlačkov, koľko by bolo záujemcov. Tak tá technika postupuje ďalej...
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|