Konečne poriadny príspevok!
Postrehy sú správne. V jednom staršom článku som popísal, ako sú chápané
umelecké remeslá . Registrujem niekoľko projektov ktoré tzv. podporujú rozvoj remesiel.
Jeden z nich už spotreboval neuveriteľných desať miliónov (podľa primátora mesta Senica Ľubomíra Parízka). Podľa mojich informácií z diskrétneho zroja, bola výška výdavkov pred dvomi rokmi len na projektové prípravy vo výške 4,5 milióna slovenských korún. Lenže bublina spľasla. Peniaze sa síce "použili" ale po podpore remesiel a remeselníkov ani vidu, ani slichu. Zato dve mestá v blízkosti zmienenej Senice, robia obdobé projekty. Aby som to vysvertlil. Tu totiž nejde ani tak o podporu remesiel a remeselníkov, ale o použitie peňazí ktoré sú na tento účel určené. Aby som to vysvetlil ešte konkrétnejšie, remeslá sú iba zámienkou, v skutočnosti zarobia a "rozvíjajú sa" pisatelia projektov a firmy ktoré realizujú stavebné zámery ktoré tieto "rozvojové projekty" obsahujú. V globáli idú na rozvoj remesiel každoročne obrovské čiastky, no výsledky okrem "divadelnej" prezentácie remesla na jarmokoch sú prakticky nulové. V tomto smere si musí remeselník jednoducho pomôcť sám, lebo na dotácie na ktoré by mal nejeden nárok, jednoducho nedosiahne, lebo sú rozchytané uvedeným spôsobom. Preto považujem za potrebné a nutné baviť sa o cenách, pretože inak je remeselník len figúrkou ktorá je obsadená do hry keď sa potrebuje a potom je podslaný do hája... Keď sa bavím s ľuďmi, tak si myslia že žijem zo vzduchu. Že vypýtať si peniaze za betlehem je skoro zločin, veď sa jedná o to čo ma baví a kríže do kostola by som mal robiť zadarmo, lebo nie sú peniaze a je to predsa vec viery... Lenže ja z toho skutočne žijem. Ja z toho živím štyri osoby, hypotéku, dielňu, auto a iné poplatky. Nedostávam ako prémiu za nadštandardý výkon trinásty a štrnásty plat. Jednoducho musím uvažovať ekonomicky. No a to isté musí urobiť každý, kto sa chce remeslu venovať profesionálne, alebo nechce do svojho koníčka len investovať. Ak remeselník nemá práce v dostatočnej kvalite, tak ich jednoducho nepredá a nezarobí. Ak nezarobí - končí. To je prirodzená selekcia trhu. Ak sa predávajú "slabé" veci, znamená to, že tu je veľký priestor pre realizáciu. Ak dokáže remeselník predať hoc aj úbohú vec, je to tiež dobré. Možno takú vec jednoducho trh potrebuje - a tak ju má... V minulosti sa na jarmokoch nepredávali len veci špičkové. Bolo tam vždy aj veľa podradného tovaru, povedal by som taký "domáci Čína-šmejd".