Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
korenica
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Mar 19, 2009 8:41 pm |
|
|
Nazdar chlopi!Ta to moje dva experimenty... 
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Mar 19, 2009 9:11 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
to je fajne! chces nam k temu jeste neco vic napisat nebo cekas na reakci?
osobne bych se primlouval pro uvadeni alespon rozmeru (kdyz uz ne dalsiho materialu, druhu povrchovky, ...)
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Mar 19, 2009 9:19 pm |
|
|
Fajné. A potvrdzuje to, že aj nesúrodé drevo sa dá točiť. Mne sa páči tá puklinová váza, to muselo byť riadne riskantné. Vôbec najviac sa mi páči hrčovité drevo, ale ako napísal Jojo , tak z toho bola niekedy hrča na čele... Ako ste na tom vy? Podarí sa občas?
|
|
Hore |
|
 |
jojo
|
Predmet príspevku: Napísal: Sob Mar 21, 2009 9:48 pm |
|
Registrovaný: Str Mar 04, 2009 1:30 pm Príspevky: 65 Bydlisko: Bratislava
|
Dodatočne jozefom,jojom,dodom...pepom,pepíkom,pepčom... hlavne veľa zdravia,lásky,šťastia ,spokojnosti a trpezlivosti v živote a pri " hraní sa s drevom ".
jojo
|
|
Hore |
|
 |
polo85
|
Predmet príspevku: Napísal: Sob Mar 21, 2009 10:41 pm |
|
Registrovaný: Pia Jan 25, 2008 3:48 pm Príspevky: 149 Bydlisko: okres NMnV
|
Diky Jojo aj tebe vela zdravia uspechov v tvorbe!nech sa dari!!!!!!!
|
|
Hore |
|
 |
korenica
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 23, 2009 3:15 pm |
|
|
Caute,diky za uznanie,tak vam k tomu nieco napisem...
Ta vaza je tocena zo suchej slivky,vnutry textura po dlate,morena a napustena lanovym olejom.Tie tri dozy su z mokrej ceresne,takisto morene a napustane lanovym olejom.
A teraz k dlatam.Tie som si vyrobil zo starych pilnikov na zelezo,resp.zozeniete aj polotovary z HSS,co je podstatne lacnejsie nez na nete!!!
Pri pozdlznom raste vlakien,teda pri vyberani dutiny je dobre pouzit taketo ocko,resp.hacik,ktory skvele odrezuje drevo a zanechava celkom cisty rez.Zatial som si ho este nevyrobil,ale planujem...
Ja pouzivam daco podobne na vymenu cepielok.To je fajn pri priecnom raste vlakien,ale derie to drevo,neodrezava ho,teda treba trochu viac brusit.Pouzivam ho aj pri pozdlznych dutinach,ale mokre drevo odreze celkom fajn!!!
Pri tom priecnom toceni je fajn aj tento typ a viacere podobne,ktore drevo pekne odrezu...

|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 23, 2009 9:32 pm |
|
|
A akú hlbokú dieru s tým dokážeš točiť? Nezasekne sa to do materiálu?
|
|
Hore |
|
 |
poklop
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 24, 2009 3:07 pm |
|
Registrovaný: Ned Mar 01, 2009 12:38 pm Príspevky: 136 Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
|
Oj, na citlivú tému tu točíte...Po našemu Hollow form.
Aj ja by som dáke dláta kúpil. Aby sa to tie dutiny dali šikovne vytáčať.
|
|
Hore |
|
 |
korenica
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 24, 2009 9:28 pm |
|
|
Pri tom háčiku,pri pozdĺžnom točení je dobré si predvŕtať dieru,aby sa lepšie odoberala hmota,ale ide to aj bez toho,lenže vtedy treba postupovať od okraja ku stredu asi pod 45'uhlom,aby vám vznikla menšia priehlbina a potom radostne odoberať od stredu...Takýmto sposobom sa dajú pekne zarovnať i dná daných predmetov...Ale najlepšia je tá diera...
Hĺbky dutín,akékoľvek...Moj učitel raz točil asi 1m hlbokú dutinu a vyšlo to super...Každopádne treba mať opierku čo najbližšie pri stene,aby vám dláto nestŕpalo.A keď je to dláto "skvelo" nabrúsené,tak zvikne trošku zarezať,preto točím pri nižších až možno stredných otáčkach, vždy veľmi opatrne prikladať a pojde to.Ale treba len tréning...
Pri tom dláte s tymi čepielkami, alebo ak chcete Hollowing Tool,sa mi ešte nestalo,že by sa veľmi zarilo do dreva.Rizikové sú možno praskliny,tam menšie otáčky a opatrne prikladať nástroj.Včera som napríklad dokončil jednu misu z jablone a tiež mi tam jedna prasklina skoro sposobila "harakiri".Lenže to bol pozdĺžny rast vlákien a s jadrom,hrúbka steny okolo 6-7mm,tak sa mi to na sústruhu skoro rozletelo,ale aj tak veľká sranda...
...bisťu, a to my i Hook Turning Tool u nás na Ľiptove hutoríme...
|
|
Hore |
|
 |
pavlik
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 24, 2009 9:44 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 17, 2009 6:44 pm Príspevky: 61 Bydlisko: břeclavsko
|
poklop píše: Oj, na citlivú tému tu točíte...Po našemu Hollow form. Aj ja by som dáke dláta kúpil. Aby sa to tie dutiny dali šikovne vytáčať.
Já jsem si pořídil PRO FORME Holloving tools od Woodcutu. Zahnutý nůž skvěle řeže a zanechává krásně hladký řez. Nastavitelný omezovač třísky umužňuje soustružit i velmi hluboké tvary. Jen se někdy stává, že se mezi nůž a omezovač zasekne kus třísky který lze lechce vyloupnout. Jen nevim kde by se dal lehce koupit, ja jsem si jej privezl osobne z USA.
řezná hlava s omezovačem třísky
http://www.youtube.com/watch?v=lgfzE53tFwg
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 24, 2009 10:29 pm |
|
|
Tak toto som ešte nevidel. Už mi začínajú byť jasné tie výmaky niektorých tokárskych majstrov 
|
|
Hore |
|
 |
poklop
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 10:41 am |
|
Registrovaný: Ned Mar 01, 2009 12:38 pm Príspevky: 136 Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
|
Tak s takým Prokitom by moje výsledky určite napuchli a jediný otvor by sa zmenšil.
Ale tak od pása strelím okolo 300€ bez balného a poštovného ?
Ale aj tak by som sa asi dal nahovoriť.
Pavlíku .. kedy ideš nabudúce do štátov ?
Tie nože sú vymeniteľné, že. Dajú sa zohnať ? Dajú sa nabrúsiť ?
PS(Pavlíkovi):
Ty si veselo môžeš zašvitoriť ako Čimo:
Čimčarára, čim, čim, čim... čím by bolo, ale s kým ?
Ja si myslím, že keď si mi tu v srdci EU raz kúpime sústruhy a nástroje, tak len potom im ukážeme zlaté ... ručičky a okolo čoho sa naše drevo točí.
A ešte kameru a potom sa bude točiť až hentam na TyLcd.
Naposledy upravil poklop dňa Str Mar 25, 2009 1:33 pm, celkovo upravené 1
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 11:07 am |
|
|
nevik jake mate zkusenosti s timto ockem (hackem) ja si vykoval jeden hacek sam. je to opravdu dobra vec ale nenechava mi to rovnou stopu, ale rez je cistej. kluci to pak srovnavaj jeste sabrem (skrabak - plochym struhem) ale s tim sem se jeste nenaucil "rezat"
jinak dutym hlubokym dlatem (Schalenröhre, Spindle Gouge - jak byse to mohlo jen menovat ponasom?) se da dostat pokad nezacne zavazet rucka  jen jak jiz korenica psal musi sa vyvarovat rozechveni struhu jinak jde kvalita povrchu do ... (kyticek
na soustruzeni je jedna z nejdulezitesich veci uhel mezi britem a obrobkem. ked je dobry tak se rez vede "sam" kdyz ne tak je potreba struh pootocit naklonit nebo jej jakkoliv dostat do pozice o kterou si sam rekne.
kurnik ja bych tak tocil a misto teho tu mohu jen tak teoretizovat a vist prazdna slova.... 
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 12:08 pm |
|
|
Gurte, žiadne prázne slová. Ono je len otázkou času kedy sa prejavia "zlaté české ručičky" (alebo slovenské), a vzniknú obdobné výrobky aj u nás. Úzka skupina ľudí si informáciu podá medzi sebou. Dobré je, ak sa vie o čo je záujem. S dostupnosťou tokárskeho náradia je to u nás horšie ako s rezbárskymi dlátami. Ale aj tie majú éru nedostatku za sebou. Možno by bolo riešením osloviť s požiadavkou výroby tokárskych dlát (teda ako bolo povedané nožov) a pod napríklad Petra Mészárosa. Predsa len profesionálne opracovaný výrobok s vhodným kalením je lepší, nehľadiac na to, že domáca výroba je aj tak časovo náročná a vlastne sa nič neušetrí. Je to vlastne "z núdze cnosť".
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 12:31 pm |
|
|
vis andrej myslim si ze by slo oslovit zahranici a udelat akorat cesku pobocku prodejce (nevim co vse je pro to potreba zplnit) tak jak uz podobne funguji nektery pro DICKa
a z tou vyrobou. Ja osobne jsem s temi dlaty co jsem si sam udelal dost zpokojen jednak jsem si je sam udelal podle svej predstavi (netvrdim ze vzdy ta predstava byla zcela dobra  jsou sice z tenaxu, z "loziskoviny", z RADECO, "pilnikovina" a jinych vhodnych ci mene vhodnych materialu. a jis vlastnim (diky pavlikovy:) take jedno od CROWNu takze mohu posuzovat trochu aj z tou profesionalni kvalitou.
Meszaros ma jiz napadl ale kdyz nestiha vyrabet dlata rezbarska tak jiste nepujde do experimentovani ze struhy. u nas se snazim jiz delsi cas domluvit z klukem aby do teho experimentu se mnou sel a a par kusu zkusili vyrobyt. jenze furt neco je. vubec na tom neni nic slozityho. Koupit HSS 19 830 nakratit, vyfrezovat (pripadne vybrousit) nechat zakalitv kalirne. A heft si muze dodelat kazdej dle libosti (nektetri vyrobci to tak taky nabyzeji) jenze kdyz clovek to ma dom vic jak par kopcu tak se tezko na nekoho tlaci.
To ze se na tom neusetri mas asi pravdu proto bych se nebal jit prave radeji nez do stresnicek neb jakych koliv jinych (poloürefesionalnich) do tej vyssi a mozna rovnou do tej nejvissi tridy. Z tejto "prvni ligy" staci mit tak dva az tri struhy (aj jeden staci podle toho co se dela).
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|