Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
pavlik
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 9:10 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 17, 2009 6:44 pm Príspevky: 61 Bydlisko: břeclavsko
|
Pro poklopa: Nože jsou samozdřejmně vymněnitelné, ostré vydrží strašně dlouho a pokud to není ono tak obtáhnu na diamantovém brousku z vnější strany. Sehnat se dají i samostatně, ve státech vyjdou na 57 dolarů plus nějaký ten schipping.
Sám vlastním jen tu základní rovnou variantu, ale jakmile bude trocha času tak se vyrobí i nějaká ta zahlá faja, je to pouze kus tyčky ohlý do potrebného tvaru s otvoren na nůž a červíky pro jeho zajištení. Pro šikovné české ručičky by to nemel byt velky problem
Jinak letenku do statu jsem si koupil včera  a odletam v polovine května. No a na podzim se chystam i na Nový Zéland, kde tato dláta vyrabi 
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Mar 25, 2009 9:43 pm |
|
|
Ty si cestovateľ skoro ako moja ségra. A to sa o nás Záhorákoch sa tvrdí, že boli najďalej za humnom a najvyššie na povale! Nezabudni na zaujímavé fotky!
|
|
Hore |
|
 |
poklop
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Mar 26, 2009 8:48 pm |
|
Registrovaný: Ned Mar 01, 2009 12:38 pm Príspevky: 136 Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
|
Pavel , priznám sa bez mučenia, že Ti tak tak trochu závidím. Ale keď sa človek zasedí v práci, tak na starosť sa zadok ťažko dvíha do sveta. No čo asi počkáme, kým ten svet príde za nami.
AK hovoríš, že vydrží dlho ostrosť, skoro si ma prehovoril.
To ja tie moje narexy fidlám skoro po každých dvoch miskách.
Oni to nejako nepodmieňujú predaj náhradných nožov na kúpu základnej sady?
Alebo tak môžme rozmýšľať iba my ?
No, takto to páni vyzerá, keď programátorí fušujú tokárom do remesla.
Tá myšlienka, čo tu zaznela, mám pocit, od Gurta, o možno rodiacej sa komunite,
rovnako postihnutej tým kúskom točiaceho sa dreva, ma príjemne rozohriala.
Myslím, že by to bolo úžasné sa občas skonfrontovať alebo iba jednoducho podeliť o zážitky...
Tak nám prajem viac chuti vystúpiť z ulít.
Nadšenec Miroslav.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Pia Mar 27, 2009 8:52 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
ty ocka jdou koupit aj samostatne. ale je to na tom prakticky to nejdrazsi...
ukazka jednoho co jsem si delal.
rad slysim ze nejsem sam kdo zhne jak plamen a boji se soustruzit aby nevyhorel celej dum
Peknej vejkend vsem!
|
|
Hore |
|
 |
Brano
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 30, 2009 4:11 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 05, 2008 7:59 am Príspevky: 434 Bydlisko: Bošany
|
Zdravím! Chcem sa spýtať, čím mám napustiť sústruženú misku (dub, jaseň) , z ktorej sa bude naozaj jesť? (bryndzové halušky).  Vosk rozrobený v terpentíne to zrejme nebude,že.?Napúšťa sa to vlastne niečím , keď sa ráta že sa z toho bude kunzumovať jedlo? Dík 
|
|
Hore |
|
 |
Cestmir
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 30, 2009 6:54 pm |
|
Registrovaný: Pon Aug 20, 2007 1:14 pm Príspevky: 930 Bydlisko: Havířov
|
Co taklhle lněný olej koupeny ve zdravé výživě.
_________________ Stále ostrá dláta přeje Čestmír.
|
|
Hore |
|
 |
jojo
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 30, 2009 8:43 pm |
|
Registrovaný: Str Mar 04, 2009 1:30 pm Príspevky: 65 Bydlisko: Bratislava
|
súhlasím s Cestmírom.Skús aj včelí vosk rozpustiť v liehu,čím vyššie promile,tým lepšie rozpustenie.
jojo
|
|
Hore |
|
 |
oskar
|
Predmet príspevku: Napísal: Pon Mar 30, 2009 8:47 pm |
|
Registrovaný: Sob Dec 08, 2007 11:10 pm Príspevky: 1536 Bydlisko: Choceň
|
použij olej líh vychlastej (po vosku je to jídlo cítit) 
_________________ Dřevořezba není cil ale cesta.
Oskar
|
|
Hore |
|
 |
Brano
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 31, 2009 7:18 am |
|
|
Takže ľanový olej. Ten lieh, teda radšej vypijem(samozrejme bez vosku)  Idem teda sústružíť (tokárčiť) misky na brydzáky. Najlepšie chutia na drevenom stole, z drevenej misky a drevenou lyžicou :dík za radu Ahoj.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 31, 2009 7:44 pm |
|
|
Otto von Griechenland (1815-1867)
co by princatko soustruzil na tejto hracce.
jak dokazuje i nazev s letopoctem (mimo jine
jak lze dopocitat bylo mu 14let kdyz jej dostal, ale asi byl pozdeji lepsim statnikem jak soustruznikem, podle neopotrebovanosti soustruhu.
Udajne se v mladi mela vyssi vrstva vzdelavat v rukodelnych pracech.
mezi jinymi je znamo, ze se soustruzeni venoval i Alexandr Veliky, Petr Velik, Rudolf II, Martin Luther aj.
Tento soustruh ma jiz "vyhlou" hridel (navrhl jiz Leonardo kolem 1480) takze uz dochazi ke kontinualni rotaci obrobku.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 31, 2009 7:50 pm |
|
|
Brano píše: Zdravím! Chcem sa spýtať, čím mám napustiť sústruženú misku (dub, jaseň) , z ktorej sa bude naozaj jesť? (bryndzové halušky).  Vosk rozrobený v terpentíne to zrejme nebude,že.?Napúšťa sa to vlastne niečím , keď sa ráta že sa z toho bude kunzumovať jedlo? Dík 
Pokud mohu tak si dovoluji nedoporucit ani jasan ani dub ani jinou "hruboporou" drevinu pro vyrobku z kterych se bude konzumovat.
dub navic obsahuje velke mnozstvo extraktivnich latek a proto muze dochazet k reakcim ( vyuzivano u vina a konaku)
nejvhodnejsi je javor....
jinak povrchovka
no bezne se nepouzivala zadna, rika se ze se to "samo " naimpregnuje, ale jinak je vhodny cisty lneny, orechovy, olivovy olej, lisovany za studena. dobre je mit olej nahraty (a nebo nahrat predmet treba v mikrovlnce -OPATRNE!!) a nechat tak olej hloubeji vsaknout.
|
|
Hore |
|
 |
jojo
|
Predmet príspevku: Napísal: Uto Mar 31, 2009 8:36 pm |
|
Registrovaný: Str Mar 04, 2009 1:30 pm Príspevky: 65 Bydlisko: Bratislava
|
Ja v mikrovlnke tieto veci nerobím.Zo začiatku som do dostatočne širokého a podľa potreby hlbokého hrnca dal zohriať olej rastlinný /olej používaný na vysmážanie/až pokial nezačal vrieť a potom pomaličky otáčal misku niekoľko krát,aby sa olej poriadne vsiakol do misky.Rada:otáčal som zo štipcami,ktorými sa upevňuje prádlo na šnúry na sušenie,sú perfektné,podmienka musia byť drevenné.Pozor na prskanie oleja.Nechal som to vysušiť,vyutieral a z takejto jaseňovej misky som jedával guláš.Taktiež som používal techniku "slaniny".Na kožke som ponechal asi pol centimetra slaniny a misku som natieral v tých istých otáčkach ako som ju točil.Nechal som to vpiť a opakoval som to 2-3x.Môžem Vám povedať,že som zničil poriadny kus brúsneho papiera,keď som sa chcel presvedčiť ako hlboko je slanina vsiaknutá.Ak sa Ti nechce hrať sa so včelým voskom a iba vypiť 93% lieh,tak skús www.finncolor.sk.V reklame uvádzajú,že ich včelí vosk splňa požiadavky Európskej normy EN 71:3 " Bezpečnosť hračiek.Migrácia určitých prvkov".Trojka znamená vek.
jojo
|
|
Hore |
|
 |
Brano
|
Predmet príspevku: Napísal: Str Apr 01, 2009 7:40 am |
|
|
Ešte raz ďakujem za cené rady. Aj tu som niečo našieľ:http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.fwau.com/_POSTUP/thumbnails/Spodok_jpg.jpg&imgrefurl=http://www.fwau.com/_POSTUP/Index.htm&usg=__SEhSjrBCMlCYH7jIxobw6jwbwWs=&h=75&w=100&sz=3&hl=sk&start=24&tbnid=NnPSR4MUr0LJYM:&tbnh=62&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3Dsustruzene%2Bmisky%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dsk%26sa%3DN%26start%3D20
|
|
Hore |
|
 |
poklop
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Apr 02, 2009 9:08 pm |
|
Registrovaný: Ned Mar 01, 2009 12:38 pm Príspevky: 136 Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
|
Ahoj Braňo.
No, pozeral som si Vaše príspevky , aj Tvoj odkaz dlhý som si vložil
do explorera a pozerám, ako zložito som sa dostal na vlastnú stránku.
Ja som na margo toho postupu používal tuhý vosk, a rád sa k nemu vraciam.
V otáčkach na záver nanesiem , otriem tuhý vosk. Potom kúskom flanelovej handričky
postupne trením zatavím vosk do povrchu. Potup zopakujem.
Po stuhnutí zľahka líznem voskom, a za studena vyleštím už čistou flalovou handričkou.
Vôňa dreva s voskom si človeka podmaní. Vosk síce pod kontaktom s vodou zbelie.
Dá sa však na to zvyknúť, keď používaš misky na suché veci, stojí to za to.
PS: Objednal som si chalani Pro Home kit 2. Teším sa ako malé decko...
Tak sa majte.
Miroslav
http://www.fwau.com/index_s.htm
Ozaj, Andrej čo sú tie textové fildy príspevkov sú také rozťahané ?
Naposledy upravil poklop dňa Štv Apr 02, 2009 9:19 pm, celkovo upravené 1
|
|
Hore |
|
 |
irsa
|
Predmet príspevku: Napísal: Štv Apr 02, 2009 9:17 pm |
|
|
Neviem čo rozťahuje tú stránku, ale podľa všetkého tie odkazy.
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|