Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Ernest
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Sob Máj 02, 2015 7:08 pm |
|
Registrovaný: Pon Mar 18, 2013 9:38 pm Príspevky: 313 Bydlisko: Topolčany
|
Zdenek Svoboda píše: Zdravim vas.Potřebuji radu.Točil jsem asi 28 cm misu z teměř čerstvého jasanu a mistama ,venku i uvnitř jeto strašně chlupaté.Dělám něco špatně?Zdenda Určite nie pretože tvoríš ....Skusil by som najskôr poriadne nabrusit struhy pretože typujem že je to chlpaté na miestach kde režeš proti vláknu a neostrý nož ich vyťahuje a nereže ,ak to tak nieje daj foto potom už budeme mudrejší
|
|
Hore |
|
|
Zdenek Svoboda
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Sob Máj 02, 2015 7:20 pm |
|
Registrovaný: Pia Okt 31, 2014 6:51 am Príspevky: 157 Bydlisko: Benešov nad Ploučnicí
|
Ernest píše: Zdenek Svoboda píše: Zdravim vas.Potřebuji radu.Točil jsem asi 28 cm misu z teměř čerstvého jasanu a mistama ,venku i uvnitř jeto strašně chlupaté.Dělám něco špatně?Zdenda Určite nie pretože tvoríš ....Skusil by som najskôr poriadne nabrusit struhy pretože typujem že je to chlpaté na miestach kde režeš proti vláknu a neostrý nož ich vyťahuje a nereže ,ak to tak nieje daj foto potom už budeme mudrejší Ahoj Ernest.Je to jen takovy flek,jeden venku a druhy uvnitr.Nejde to ani vybrousit.Jinak je to všude hladke.A dalsi vec ,kdyz soustružím vnejsi tvar misy hrubovacim dlatem,Včkem nebo elswortem,tak to nemam hladke ale jsou tam videt drazky.Rachlost mam asi 700.Jedu dlatem pomalinku ale stejne tam jsou videt drážky.
|
|
Hore |
|
|
Ernest
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Ned Máj 03, 2015 8:02 am |
|
Registrovaný: Pon Mar 18, 2013 9:38 pm Príspevky: 313 Bydlisko: Topolčany
|
Tak ma napada podla opisu či ten fliačik nebude nejaka začinajuca hniloba či nejaka ina vada alebo zaparenina .čo sa tyka dražiek nevybruje to ? alebo nechveje ?.Čosi podobne som točil nedavno taky kus nahniteho orechu pod hodiny,pedantné rozmery nehadzalo ani o milimetrik no v jednej časti v tej nahnitej je jednoducho ina hustota a tak to roztriaslo ceu masinu až som myslel že dostal zimnicu Ernest
|
|
Hore |
|
|
miloslav oroš
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Uto Máj 05, 2015 4:16 am |
|
|
tohle je zatím největší kousek jaký jsem kdy do soustruhu upnul jíva 50/40cm a k tomu super struh od Adama
Prílohy: |
IMG_1643 (kopie).jpg [ 127.11 KiB | Zobrazené 12171 krát ]
|
IMG_1638 (kopie).jpg [ 102.68 KiB | Zobrazené 12171 krát ]
|
|
|
Hore |
|
|
Jarík
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Uto Máj 05, 2015 12:11 pm |
|
|
miloslav oroš píše: tohle je zatím největší kousek jaký jsem kdy do soustruhu upnul jíva 50/40cm a k tomu super struh od Adama Pekný macek. Ak z toho bude taká hlboká misa, budeš musieť chipsy kupovať po kilách
|
|
Hore |
|
|
MichalKraft
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Uto Máj 05, 2015 8:32 pm |
|
Registrovaný: Uto Okt 22, 2013 4:56 pm Príspevky: 76 Bydlisko: Mirošovice
|
Ještě k tomu sušení. Dřív se dřevo plavilo na řekách a cestou stratilo to nejhorší (pnuti) ve dřevě. Líp se i rozřezávalo.Pak se sušilo třeba i 6let venku a další 3roky uvnitř a stoho se dělal echt nábytek na 100let. Dneska sušení dřeva stoji za ...... bez komentaře. S miskami je to trochu složitější. Točím z mokrého tak hned po práci balím polotovar do vlhkého hadru a igelitky s hoblinami. Poté , , když je polotovar hotový tak tři dny mačím ve vodě dřevo ztratí pnuti. Poté umyji v octové vodě cca velky panák na litr vody. To je proti plísním během sušení (to opakuji asi třikrát během sušení v uzavřené nádobě) Dále vložím misku do uzavíratelného kýblu. Sleduji misku každý týden,vylévám vodu a kontroluji tvorbu plísní. Ve chvíli kdy jsou misky povrchově suché tak se kýbl pootevře a suší se pootevřený. To je cca po 6 měsících u dubu i déle. To máme to nejhorší za sebou. Zbytek si nechám pro sebe. Stejně si většina z vás myslí , že jsem blázen. Kompletní sušení je na 1, 5 až 3 roky. Podle druhu dřeviny. Tímto postupem dosáhnu tvar misky bez deformací a trhlin.
_________________ Nemám čas ztrácet čas
|
|
Hore |
|
|
MichalKraft
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Uto Máj 05, 2015 8:41 pm |
|
|
jang píše: poleno bolo vyhodené pri ceste našťastie pod stromami v chládku a nik sa oň nijako nestaral ako pekne preschlo, rok som okolo chodil až som ho prinisel domov. Krásná kresba. Taky bych toužil po takém dřevu.
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Str Máj 06, 2015 7:53 pm |
|
|
MichalKraft píše: Ještě k tomu sušení. Dřív se dřevo plavilo na řekách a cestou stratilo to nejhorší (pnuti) ve dřevě. Líp se i rozřezávalo.Pak se sušilo třeba i 6let venku a další 3roky uvnitř a stoho se dělal echt nábytek na 100let. Dneska sušení dřeva stoji za ...... bez komentaře. S miskami je to trochu složitější. Točím z mokrého tak hned po práci balím polotovar do vlhkého hadru a igelitky s hoblinami. Poté , , když je polotovar hotový tak tři dny mačím ve vodě dřevo ztratí pnuti. Poté umyji v octové vodě cca velky panák na litr vody. To je proti plísním během sušení (to opakuji asi třikrát během sušení v uzavřené nádobě) Dále vložím misku do uzavíratelného kýblu. Sleduji misku každý týden,vylévám vodu a kontroluji tvorbu plísní. Ve chvíli kdy jsou misky povrchově suché tak se kýbl pootevře a suší se pootevřený. To je cca po 6 měsících u dubu i déle. To máme to nejhorší za sebou. Zbytek si nechám pro sebe. Stejně si většina z vás myslí , že jsem blázen. Kompletní sušení je na 1, 5 až 3 roky. Podle druhu dřeviny. Tímto postupem dosáhnu tvar misky bez deformací a trhlin. To je docela zajímavý postup a jestli funguje ten ocet proti plísním jsem zvědav - to musím vyzkoušet.
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Str Máj 06, 2015 8:57 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
MichalKraft píše: Ještě k tomu sušení. Dřív se dřevo plavilo na řekách a cestou stratilo to nejhorší (pnuti) ve dřevě. Líp se i rozřezávalo.Pak se sušilo třeba i 6let venku a další 3roky uvnitř a stoho se dělal echt nábytek na 100let. Dneska sušení dřeva stoji za ...... bez komentaře. S miskami je to trochu složitější. Točím z mokrého tak hned po práci balím polotovar do vlhkého hadru a igelitky s hoblinami. Poté , , když je polotovar hotový tak tři dny mačím ve vodě dřevo ztratí pnuti. Poté umyji v octové vodě cca velky panák na litr vody. To je proti plísním během sušení (to opakuji asi třikrát během sušení v uzavřené nádobě) Dále vložím misku do uzavíratelného kýblu. Sleduji misku každý týden,vylévám vodu a kontroluji tvorbu plísní. Ve chvíli kdy jsou misky povrchově suché tak se kýbl pootevře a suší se pootevřený. To je cca po 6 měsících u dubu i déle. To máme to nejhorší za sebou. Zbytek si nechám pro sebe. Stejně si většina z vás myslí , že jsem blázen. Kompletní sušení je na 1, 5 až 3 roky. Podle druhu dřeviny. Tímto postupem dosáhnu tvar misky bez deformací a trhlin. A já si myslel, že se s tím sušením moc babrám. Jsi neuvěřitelný j.
|
|
Hore |
|
|
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Štv Máj 07, 2015 7:06 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Jsi neuvěřitelný j.[/quote]
Postup je to excelentní , ještě vymyslet, jak aspoň o půlku zkrátit "čekací dobu" mám problém dělat něco dlouhodobě pravidelně Ja na ochranu proti plísním používám sůl, cca polevkovou lžíci na 0,7l vody, rozpuštěno v rozprašovači a nepravidelně to smočím, nechám venku oschnout a znovu šup do vlhka zatím mi to příjde dobrý a bez újmy
|
|
Hore |
|
|
Paťas
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Štv Máj 07, 2015 11:59 am |
|
Registrovaný: Štv Mar 19, 2009 7:26 pm Príspevky: 357 Bydlisko: Nivnice u Uherského Brodu
|
ST.NICOLAUS píše: Postup je to excelentní , ještě vymyslet, jak aspoň o půlku zkrátit "čekací dobu" mám problém dělat něco dlouhodobě pravidelně Ja na ochranu proti plísním používám sůl, cca polevkovou lžíci na 0,7l vody, rozpuštěno v rozprašovači a nepravidelně to smočím, nechám venku oschnout a znovu šup do vlhka zatím mi to příjde dobrý a bez újmy[/quote] Taky dobrý nápad! Musím vyzkoušet. Někde na netu z překladu gůgla sem četl že polotovar mísy máčejí v alkoholu. Ten že vytěsňuje vodu, odstraní pnutí a pak to lépe vyschne. Jen je potřeba větší množství cca 20l. Z té metanolové aféry ho mosí byt ještě spousta zašitého. Jen zjistit kde.
|
|
Hore |
|
|
MichalKraft
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Sob Máj 09, 2015 9:19 pm |
|
|
ST.NICOLAUS píše: Postup je to excelentní , ještě vymyslet, jak aspoň o půlku zkrátit "čekací dobu" mám problém dělat něco dlouhodobě pravidelně Ja na ochranu proti plísním používám sůl, cca polevkovou lžíci na 0,7l vody, rozpuštěno v rozprašovači a nepravidelně to smočím, nechám venku oschnout a znovu šup do vlhka zatím mi to příjde dobrý a bez újmy[/quote] Po pravdě řečeno sul jsem chtěl použít jen jsem se bál aby mi neudělala fleky (musim ji taky zkusit). S tou plísní to resim už dlouho a zkouším co se dá. Hlavně né sa.vo to nepomůže ani v koupelně na plíseň.
|
|
Hore |
|
|
Vhyn
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Sob Máj 09, 2015 10:23 pm |
|
|
Já starosti s plísní vůbec nemám. Polotovary nenechávám v mokrých stružlinách, ale suším je rovnou na vzduchu ve vlhké komoře. Misky tam nechám cca 2 až 3 měsíce a pak je přenesu domů do chodby, kde je chladno, ale vzduch je sušší než v té komoře. Na chodbě jsou taky přibližně 2 až 3 měsíce a pak jdou ke mě do pokoje pod postel. Takže cca po 6 až 9 měsících je polotovar podle mě připravený na dokončení. Postup se mi osvědčil a nemám problémy s plísní, ani s praskáním. Je fakt, že misky se deformují, ale to je při schnutí dřeva normální... Takže tak. Mějte se a točte Vojta
|
|
Hore |
|
|
gurt
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Ned Máj 10, 2015 8:37 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Michal postup je zajímavý a fandím tomu. teď jiná otázka, někdo po vás něco chce vyrobyt, necháte ho rok a půl čekat? do mikrovlnky to nevleze, sušárnu nemáte.....
osobně mám dobré zkušenosti s metodou jak ji popisuje vhyn, přičemž jsem o něco rychlejší, ale to jen u tenčích misek, u větších a mohutnějších a praskavých dřev jsem dost opatrny, ale takový dub, je lala.
jiná otázka- bojujeme s kroucením, borcením, proč toho nevyužít? je to přirozená vlastnost dřeva a nejeden soustružnik to využívá, a sklízí úspěchy kosou! i když musím uznat, že někdy bych udělal všechno pro to aby se to nehlo...
to jen takovy malý impulsový příspěvek
vše dobré gurt:)
|
|
Hore |
|
|
Larix
|
Predmet príspevku: Re: soustruzeni dreva Napísal: Pon Máj 11, 2015 2:11 pm |
|
Registrovaný: Uto Nov 11, 2014 8:27 am Príspevky: 25 Bydlisko: Jablonec nad Nisou
|
Já se snažím o soustružení teprve krátce, takže nemám žádné zkušenosti s dlouhodobým sušením polotovarů, ale dělal jsem nějaké misky ze skoro čerstvého javoru klenu a břízy které jsem udělal rovnou na požadovanou sílu stěny tak 5mm a vzal jsem je normálně domů, kde uschly v pohodě do týdne. Pak jsem je už případně jen přebrousil pokud bylo třeba, hlavně spodek, aby stály rovně. Misky zelipsovatěly, některé větší vytvořily zajímavý vlnitý okraj a lidem u kterých skončily se to líbilo, že je to takové atypické. Žádná sama od sebe nepraskla. Ale dělat takhle třeba nějakou dózu s pokličkou je asi nemožné, to jsem teda zatím dělal jen ze suchého dřeva, tam mě zase zaskočilo že i když to byly vyschlé výřezy třeba i 13 let, že se to po opracování taky trochu hnulo, ale to už jen minimálně, skoro nepozorovatelně. Teda u lípy, švestka se zkroutila trochu víc, ale taky v mezích použitelnosti. Jakub
|
|
Hore |
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|