Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Uto Feb 14, 2012 9:27 pm |
|
|
použil jsem mikroporézní gumu a v podstatě jsem narazil na výrobnu různých těsnění, tak mi to pán vyseknul přeně podle mých požadavků na průměr 50 cm, sestavil jsem tři nad sebe o výšce 10 mm a nakonec jsem přilepil suchý zip. jo a dospodku jsem dal něco podobného jako linoleum s kordem. To jsem měl doma, nevím kde jsem to sehnal  slepil jsem to to chemoprenem na boty, teda určený na zátěž (i když to mi právě Adam nedoporučoval) a zatím jsem tím dělal hromadu věcí a bez jakéhokoliv narušení. celá ta paráda, když to přeženu mne vyšla na max 50 Kč a kotoučky si vysekávám z kotoučů koupených na aukru. a řeknu Vám, Gurt to dělá podomácku ale dobře  [/quote] Ahoj Poldo, sááfra,už se těším na ty fotky. Máš recht, poklop měl takové to ruční brousítko, co nepoháníš vrtačkou, ale točí se samo od obrobku. Jiné "udělátka" na broušení jsem u něj neviděl. Tak říkáš mikroporézní guma. Na Aukru kupuješ velké brusné kotouče s filcem pro přichycení na ten suchý zip? Kolik to prosím Tě vyjde ( rozměr, cena a drsnost-grit)? Já kupuju průměr 200mm v drsnostech 40, 80,100,120 grit v ceně od 12,0Kč do 16,0Kč pro čelní brusku a určitě si udělám do vrtačky podle Vás ty prcky.
No já se dřu a piluju techniku s GURT tools a on mi to GURTík za zády brousí .
Ahoj Ml.St.Radim.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Štv Feb 16, 2012 9:08 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
|
Hore |
|
 |
hand64
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Štv Feb 16, 2012 9:29 pm |
|
|
sem něco vykecal?  jak se máte hoši?
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Štv Feb 16, 2012 10:49 pm |
|
|
dostal jsem se do dílny, mrazi povolili. takže na jedničku! včerá jsem dělal ty oné věci co jsem dělal když jsi u mě byl a jednu (ze tří) jsem zase pokazil. Já se to snad nikdy nenaučím!  Ale ještě nejsem tak starý, abych se to do důchodu nenaučil ne?! na jiných forech, maj jedno celé vlákno věnované takovým nezdarkum a diskutují nad tím co a jak příště udělat jinak... tak kdo se to chopí 
|
|
Hore |
|
 |
hand64
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Pia Feb 17, 2012 6:16 am |
|
|
mám to stejný, do dílny jsem teď taky vlezl po třech týdnech mrazů  a pokazil jsem taky hned pár věcí, ale já to tak neberu  já se s tím poperu.  anebo se z toho pos..ru . No jsem rád, že se po pár dlouhých dnech někdo ozval. Jak se daří Gurte? Kdy bude další díl povídání o soustružení a tokárstvu? 
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Pia Feb 17, 2012 9:02 pm |
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Pia Feb 17, 2012 9:20 pm |
|
|
Tak jsem navštívil prodejnu Jimibrusivo a nakoupil nějaké drobnosti dle Vašich doporučení. Jen pro informaci ty dva kotouče do vrtačky průměru 125 a 115 s pružným podkladem vyšly na cca 50,-Kč/ks i s DPH. Vlevo ty kotouče na obrázku jsou z Lídlu. S RAKSO vlnou nemám žádnou zkušenost a vzal jsem i tu nejjemnější tak uvidíme.
Zdraví Ml.St.Radim.
Prílohy: |

IMG_15471.jpg [ 66.52 KiB | Zobrazené 12166 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Sob Feb 18, 2012 9:58 am |
|
|
Beru tě za slovo, už si jdu sepsat seznam, s čím si nevím rady kovová vlna, to Ti je príma věc... Uvidíš, že jeji koupi nebudeš litovat. pokud člověk nekoupí tu levnou, kterou mívaj v hobby potřebách.... Radime dostaneš speciální úkol, na stránkách jimi, píšou že vyseknou libovolný tvar s libovolnými otvory... Nechceš nenápadně, nebo i nápadně zjistit čím že to dělaji? Nějaké postupy na to mám, ale stejně mě to nedá hledat i jiné možnosti... Nebo jaký kdo máte postup, na "vysekávání" šmirglíků?!
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Sob Feb 18, 2012 10:03 am |
|
|
hand64 píše: Kdy bude další díl povídání o soustružení a tokárstvu?  Povídání o soustružení? Uf... to by asi chtělo aby jej někdo napsal Nechcete někdo sepsat ještě dodatečně pár slov (osobné postřehy, názory, připomínky ...) ze srazu v Kloboukách? někteří mi to v zápalu boje přislíbili, ale mohli by se připojit i jiní... S Andrejem jsem si psal, videa už budou sposestříhána, tak by se dal udělat kraťučký článeček, s videjkem... co vy nato jako soudruzi soutokáři! (no není to krásné slovo 
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Sob Feb 18, 2012 12:54 pm |
|
|
Radime dostaneš speciální úkol, na stránkách jimi, píšou že vyseknou libovolný tvar s libovolnými otvory... Nechceš nenápadně, nebo i nápadně zjistit čím že to dělaji? Nějaké postupy na to mám, ale stejně mě to nedá hledat i jiné možnosti... Nebo jaký kdo máte postup, na "vysekávání" šmirglíků?![/quote]
Ahoj kamaráde, určitě se pokusím to zjistit, ale pokud vím, tak si nechávají vše posílat, takže to nedělají oni, ale zadají to přímo výrobci ( u samolepících podložek se zipsem to tak je). Moc bych pochyboval, že by to mastili někde vzadu ve skladu, ale můžou vědět jak na to - zjistím v pondělí.
Ahoj Ml.St.Radim
Jo a ještě jsem se zapomněl zeptat o jaký tvar máš konkrétně zájem ( mezikruží, kruh s nějakými otvory...?
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Sob Feb 18, 2012 11:07 pm |
|
|
jde o kolečka, na tu onu věc, co už Polda nadhodil. O výseky pruměru 50mm na brousítko se šťopkou. v kšeftě (a ještě k tomu zahraničním) za to chcou skorem 3€/10kusu. to se mi zdá dost. když osobně výtěžím z výseku pruměru 150mm 7 koleček o pruměru 50mm... Jen mě zajímají možnosti, jak to z teho velkého výseku dostat!
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Ned Feb 19, 2012 1:34 pm |
|
|
gurt píše: jde o kolečka, na tu onu věc, co už Polda nadhodil. O výseky pruměru 50mm na brousítko se šťopkou. Jen mě zajímají možnosti, jak to z teho velkého výseku dostat! No kamaráde jsou asi dvě možnosti - vyříznout nebo vyseknout. U toho šmirglu s filcem to budu řešit takto - dlouho mi v dílně ležely pilové kotoučky do vrtačky na vrtání větších průměrů (26,32,38,45,50,56 a 63 mm) myslím, že jsou zakalené. Středem unašeče jde vodící vrták, který vyjmu a přes tu díru vrutem unašeč přichytím k vysoustružené rukojeti ( na obrázku je pro ilustraci řezbářská palička ). Tím si vyrobím KHM výsečník , kde výměnou jednotlivých průměrů pilových kotoučů měním průměr výseků. Pilový list vezmu zevnitř keramickým tělískem pomocí Dremlu nebo vrtačky a "šraňk " zubů odstraním a naostřím okraj - zuby neodbrousím a nechám pro snadnější vniknutí do materiálu zubaté ostří. Při vysekávání stejně minimálně 1x pootočím výsečníkem, protože najednou celý kruh nevyseknu. Pro ilustraci přikládám foto.

IMG_15531.jpg [ 61.92 KiB | Zobrazené 12125 krát ]
|

IMG_15521.jpg [ 61 KiB | Zobrazené 12125 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Ned Feb 19, 2012 9:59 pm |
|
|
brusný nosič a brusné výseky
Poznámka: tady je v kostce výroba těch oných brousících udělátek. Snad je to čitelné, kdyby ne, klidně se ptejte.

výroba brousítek.jpg [ 69.81 KiB | Zobrazené 12111 krát ]
|
Poznámka: zatím to dělám takto. z brusného výseku se suchým zipem (nemáte někdo mokrý zip? :) o průměru 150mm mi vyjde 7výseků průměru 50mm, prakticky bezodpadu. Jiné průměry už takový výnos nenabýzí. a stopadesátky, se ještě celkem dobře zhání a jsou za rozumnou cenu. Pokud jsou bez děr, je to made in ideál, ale aj s dírami se to celkem dá, trochu víc se ale ničí sucháč... No a postup? vedle té palice je kroužek průměru 50mm, na nějž položím ten papíř a gumídkem do teho peru po obvodu, dokud se mi nevyloupne.

bouchání koleček.jpg [ 76.88 KiB | Zobrazené 12111 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Pon Feb 20, 2012 1:47 pm |
|
|
Tak jsem z pověření našeho soutokárského šéfa zjistil následující : - Jimibrusivo jak jsem předpokládal je jen prodejce - nevysekává nic, ale je schopno zajistit, cena je dle počtu objednaných kusů. Dále už jsem nic nezjišťoval, protože předpokládám, že u výrobce bude produkt nejlevnější. - na jihu v Ivančicích u B. je firma Micronplus ( www.micronplus.cz ), která je schopna výseky udělat ( má raznici průměr 50mm ) orientační cena - vysekávali by taky z výseku 150mm - 10kč + výsek 2kč (pro 7ks 14kč) =24kč/7ks. Tam se tak neoháněli množstvím, protože odběr je na firmě, nebo si připlatíš poštovné a cena naroste. Všechny firmy ten kruh vysekávají, protože to je nejrychlejší (na jinou metodu jsem nenarazil ). Raznice průměr 50mm do mašiny vyjde asi na 600kč a při použití na brusný materiál je životnost +- 1000 zdvihů,výseků. To jen tak pro představu. Závěrem to vidím tak, že si každý vyrobíme home made razník, nebo raznici a budem do teho mydlit růčo dál. Ahoj Ml.St.Radim.
|
|
Hore |
|
 |
hand64
|
Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo Napísal: Pon Feb 20, 2012 2:53 pm |
|
|
no přesně tak, mám na klasickém soustruhu stočený průměr 50 na břiitu a vysekávám to paličkou, při naší velkovýrobě to naprosto stačí a řešit nějaký lis a podobné věci je si myslím zbytečné. a slíbil jsem ten obrázek, jak to mám udělané já, že? no odhážu sníh od dveří dílny a vyliju vodu , o tam během tání natekla a vyfotím to, ale v podstatě je to stejné co má Adam.
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|