Aktuálny čas je Pia Mar 31, 2023 7:49 am

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 980 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 66  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: pomůcky a přípravky pro soustružení dřeva - tokárstvo
PoslaťNapísal: Uto Feb 14, 2012 9:27 pm 
Obrázok užívateľa

použil jsem mikroporézní gumu a v podstatě jsem narazil na výrobnu různých těsnění, tak mi to pán vyseknul přeně podle mých požadavků na průměr 50 cm, sestavil jsem tři nad sebe o výšce 10 mm a nakonec jsem přilepil suchý zip. jo a dospodku jsem dal něco podobného jako linoleum s kordem. To jsem měl doma, nevím kde jsem to sehnal :-D slepil jsem to to chemoprenem na boty, teda určený na zátěž (i když to mi právě Adam nedoporučoval) a zatím jsem tím dělal hromadu věcí a bez jakéhokoliv narušení. celá ta paráda, když to přeženu mne vyšla na max 50 Kč a kotoučky si vysekávám z kotoučů koupených na aukru. a řeknu Vám, Gurt to dělá podomácku ale dobře :-D[/quote]

Ahoj Poldo,
sááfra,už se těším na ty fotky. Máš recht, poklop měl takové to ruční brousítko, co nepoháníš vrtačkou, ale točí se samo od obrobku. Jiné "udělátka" na broušení jsem u něj neviděl.
Tak říkáš mikroporézní guma. Na Aukru kupuješ velké brusné kotouče s filcem pro přichycení na ten suchý zip? Kolik to prosím Tě vyjde ( rozměr, cena a drsnost-grit)? Já kupuju průměr 200mm v drsnostech 40, 80,100,120 grit v ceně od 12,0Kč do 16,0Kč pro čelní brusku a určitě si udělám do vrtačky podle Vás ty prcky.

No já se dřu a piluju techniku s GURT tools a on mi to GURTík za zády brousí :lol: :lol: :lol: .

Ahoj Ml.St.Radim.

PoslaťNapísal: Štv Feb 16, 2012 9:08 pm 
Obrázok užívateľa

Radim Kocián píše:
No já se dřu a piluju techniku s GURT tools a on mi to GURTík za zády brousí :lol: :lol: :lol: .

Jen se pilně tuž a jak Ti to pujde tak přijdu na doučko :)

PoslaťNapísal: Štv Feb 16, 2012 9:29 pm 
Obrázok užívateľa

sem něco vykecal? :-D jak se máte hoši?

PoslaťNapísal: Štv Feb 16, 2012 10:49 pm 
Obrázok užívateľa

dostal jsem se do dílny, mrazi povolili. takže na jedničku! včerá jsem dělal ty oné věci co jsem dělal když jsi u mě byl a jednu (ze tří) jsem zase pokazil. Já se to snad nikdy nenaučím! :roll: Ale ještě nejsem tak starý, abych se to do důchodu nenaučil ne?! :mrgreen:
na jiných forech, maj jedno celé vlákno věnované takovým nezdarkum a diskutují nad tím co a jak příště udělat jinak... tak kdo se to chopí :)

PoslaťNapísal: Pia Feb 17, 2012 6:16 am 
Obrázok užívateľa

mám to stejný, do dílny jsem teď taky vlezl po třech týdnech mrazů :-( a pokazil jsem taky hned pár věcí, ale já to tak neberu :-D já se s tím poperu. :-D anebo se z toho pos..ru . No jsem rád, že se po pár dlouhých dnech někdo ozval. Jak se daří Gurte? Kdy bude další díl povídání o soustružení a tokárstvu? :-D

PoslaťNapísal: Pia Feb 17, 2012 9:02 pm 
Obrázok užívateľa

gurt píše:
Radim Kocián píše:

Jen se pilně tuž a jak Ti to pujde tak přijdu na doučko :)

Cha a mám Tě, tak přijeď na můj první jarní kurs :lol:( máš u mně plnou pensi i s ubytováním) a ukážeme si jak jsi pokročil od našeho posledního setkání :lol: :lol: :lol: .
Termín domluvíme operativně ( po 15.4.2012 ). Mám možná pár nápadů, které by Tě mohly zajímat. To zkonzultujem. Jsi srdečně zván.
Ahoj Ml.St.Radim.

PoslaťNapísal: Pia Feb 17, 2012 9:20 pm 
Obrázok užívateľa

Tak jsem navštívil prodejnu Jimibrusivo a nakoupil nějaké drobnosti dle Vašich doporučení. Jen pro informaci ty dva kotouče do vrtačky průměru 125 a 115 s pružným podkladem vyšly na cca 50,-Kč/ks i s DPH. Vlevo ty kotouče na obrázku jsou z Lídlu. S RAKSO vlnou nemám žádnou zkušenost a vzal jsem i tu nejjemnější tak uvidíme.

Zdraví Ml.St.Radim.

Prílohy:
IMG_15471.jpg
IMG_15471.jpg [ 66.52 KiB | Zobrazené 12166 krát ]

PoslaťNapísal: Sob Feb 18, 2012 9:58 am 
Obrázok užívateľa

Beru tě za slovo, už si jdu sepsat seznam, s čím si nevím rady :mrgreen:

kovová vlna, to Ti je príma věc... Uvidíš, že jeji koupi nebudeš litovat. pokud člověk nekoupí tu levnou, kterou mívaj v hobby potřebách....

Radime dostaneš speciální úkol, na stránkách jimi, píšou že vyseknou libovolný tvar s libovolnými otvory... Nechceš nenápadně, nebo i nápadně zjistit čím že to dělaji? Nějaké postupy na to mám, ale stejně mě to nedá hledat i jiné možnosti... Nebo jaký kdo máte postup, na "vysekávání" šmirglíků?!

PoslaťNapísal: Sob Feb 18, 2012 10:03 am 
Obrázok užívateľa

hand64 píše:
Kdy bude další díl povídání o soustružení a tokárstvu? :-D

Povídání o soustružení? Uf... to by asi chtělo aby jej někdo napsal :wink:
Nechcete někdo sepsat ještě dodatečně pár slov (osobné postřehy, názory, připomínky ...) ze srazu v Kloboukách? někteří mi to v zápalu boje přislíbili, ale mohli by se připojit i jiní...
S Andrejem jsem si psal, videa už budou sposestříhána, tak by se dal udělat kraťučký článeček, s videjkem... co vy nato jako soudruzi soutokáři! (no není to krásné slovo :)

PoslaťNapísal: Sob Feb 18, 2012 12:54 pm 
Obrázok užívateľa

Radime dostaneš speciální úkol, na stránkách jimi, píšou že vyseknou libovolný tvar s libovolnými otvory... Nechceš nenápadně, nebo i nápadně zjistit čím že to dělaji? Nějaké postupy na to mám, ale stejně mě to nedá hledat i jiné možnosti... Nebo jaký kdo máte postup, na "vysekávání" šmirglíků?![/quote]

Ahoj kamaráde,
určitě se pokusím to zjistit, ale pokud vím, tak si nechávají vše posílat, takže to nedělají oni, ale zadají to přímo výrobci ( u samolepících podložek se zipsem to tak je). Moc bych pochyboval, že by to mastili někde vzadu ve skladu, ale můžou vědět jak na to - zjistím v pondělí.

Ahoj Ml.St.Radim

Jo a ještě jsem se zapomněl zeptat o jaký tvar máš konkrétně zájem ( mezikruží, kruh s nějakými otvory...?

PoslaťNapísal: Sob Feb 18, 2012 11:07 pm 
Obrázok užívateľa

jde o kolečka, na tu onu věc, co už Polda nadhodil. O výseky pruměru 50mm na brousítko se šťopkou.
v kšeftě (a ještě k tomu zahraničním) za to chcou skorem 3€/10kusu. to se mi zdá dost. když osobně výtěžím z výseku pruměru 150mm 7 koleček o pruměru 50mm... Jen mě zajímají možnosti, jak to z teho velkého výseku dostat!

PoslaťNapísal: Ned Feb 19, 2012 1:34 pm 
Obrázok užívateľa

gurt píše:
jde o kolečka, na tu onu věc, co už Polda nadhodil. O výseky pruměru 50mm na brousítko se šťopkou. Jen mě zajímají možnosti, jak to z teho velkého výseku dostat!

No kamaráde jsou asi dvě možnosti - vyříznout nebo vyseknout. U toho šmirglu s filcem to budu řešit takto - dlouho mi v dílně ležely pilové kotoučky do vrtačky na vrtání větších průměrů (26,32,38,45,50,56 a 63 mm) myslím, že jsou zakalené. Středem unašeče jde vodící vrták, který vyjmu a přes tu díru vrutem unašeč přichytím k vysoustružené rukojeti ( na obrázku je pro ilustraci řezbářská palička ). Tím si vyrobím KHM výsečník :lol: , kde výměnou jednotlivých průměrů pilových kotoučů měním průměr výseků. Pilový list vezmu zevnitř keramickým tělískem pomocí Dremlu nebo vrtačky a "šraňk " zubů odstraním a naostřím okraj - zuby neodbrousím a nechám pro snadnější vniknutí do materiálu zubaté ostří. Při vysekávání stejně minimálně 1x pootočím výsečníkem, protože najednou celý kruh nevyseknu. Pro ilustraci přikládám foto.

Prílohy:
IMG_15531.jpg
IMG_15531.jpg [ 61.92 KiB | Zobrazené 12125 krát ]
IMG_15521.jpg
IMG_15521.jpg [ 61 KiB | Zobrazené 12125 krát ]

PoslaťNapísal: Ned Feb 19, 2012 9:59 pm 
Obrázok užívateľa

brusný nosič a brusné výseky

Prílohy:
Poznámka: tady je v kostce výroba těch oných brousících udělátek. Snad je to čitelné, kdyby ne, klidně se ptejte.
výroba brousítek.jpg
výroba brousítek.jpg [ 69.81 KiB | Zobrazené 12111 krát ]
Poznámka: zatím to dělám takto. z brusného výseku se suchým zipem (nemáte někdo mokrý zip? :) o průměru 150mm mi vyjde 7výseků průměru 50mm, prakticky bezodpadu. Jiné průměry už takový výnos nenabýzí. a stopadesátky, se ještě celkem dobře zhání a jsou za rozumnou cenu. Pokud jsou bez děr, je to made in ideál, ale aj s dírami se to celkem dá, trochu víc se ale ničí sucháč...
No a postup? vedle té palice je kroužek průměru 50mm, na nějž položím ten papíř a gumídkem do teho peru po obvodu, dokud se mi nevyloupne.

bouchání koleček.jpg
bouchání koleček.jpg [ 76.88 KiB | Zobrazené 12111 krát ]

PoslaťNapísal: Pon Feb 20, 2012 1:47 pm 
Obrázok užívateľa

Tak jsem z pověření našeho soutokárského šéfa zjistil následující :
- Jimibrusivo jak jsem předpokládal je jen prodejce - nevysekává nic, ale je schopno zajistit, cena je dle počtu objednaných kusů. Dále už jsem nic nezjišťoval, protože předpokládám, že u výrobce bude produkt nejlevnější.
- na jihu v Ivančicích u B. je firma Micronplus ( www.micronplus.cz ), která je schopna výseky udělat ( má raznici průměr 50mm ) orientační cena - vysekávali by taky z výseku 150mm - 10kč + výsek 2kč (pro 7ks 14kč) =24kč/7ks. Tam se tak neoháněli množstvím, protože odběr je na firmě, nebo si připlatíš poštovné a cena naroste.

Všechny firmy ten kruh vysekávají, protože to je nejrychlejší (na jinou metodu jsem nenarazil ).
Raznice průměr 50mm do mašiny vyjde asi na 600kč a při použití na brusný materiál je životnost +- 1000 zdvihů,výseků. To jen tak pro představu.

Závěrem to vidím tak, že si každý vyrobíme home made razník, nebo raznici a budem do teho mydlit růčo dál.

Ahoj Ml.St.Radim.

PoslaťNapísal: Pon Feb 20, 2012 2:53 pm 
Obrázok užívateľa

no přesně tak, mám na klasickém soustruhu stočený průměr 50 na břiitu a vysekávám to paličkou, při naší velkovýrobě to naprosto stačí a řešit nějaký lis a podobné věci je si myslím zbytečné. a slíbil jsem ten obrázek, jak to mám udělané já, že? no odhážu sníh od dveří dílny a vyliju vodu , o tam během tání natekla a vyfotím to, ale v podstatě je to stejné co má Adam.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 980 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 66  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť