Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Umbriell
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Mar 03, 2013 4:23 pm |
|
Registrovaný: Str Feb 20, 2013 9:59 pm Príspevky: 106 Bydlisko: Trenčín
|
Keďže moje dlátka na sústruženie sú skôr rôzna "čína" a potrebujem vynoviť, a keď už tak za kvalitu, mám záujem kúpiť struhy aj vretenové aj miskové od pána Pavla Dvořáka, avšak dokedy to bude z jeho strany aktuálne, rozmýšľam o zakúpení jedného miskového struhu od Crownu z Dřevorezby.cz.
Ktorý konkrétne by ste mi doporučili vy? Najuniverzálnejším mi príde rozmer 5/8", aspoň čo som čítal rôzne americké fóra o sústružení. Ale tu nastáva problém, lebo europania a američanie okrem toho že to udávajú v palcoch, čo sa však dá ľahko prepočítať, tak aj rozlyčne označujú rozmery, raz ako priemer guľatiny, raz ako rozmer drážky.
Rozmýšlal som o Elswortovom, ale tam sa mi zdá ta pridaná cena len za ten nábrus prehnaná. Lepšie by asi boli tie hlboké, a na nich si urobiť ten Elsworthov výbrus. Len ma stále metie tá šírka dláta udávaná na stránke. Stále neviem, že či je to rozmer v najširšom mieste tej drážky, alebo je to priemer materialu (guľatiny) z ktorej je vybrúsené. Keď som sa to pýtal priamo na ich stránke, zaslali mi odpoveď citujem "jedná se o šířku čepele 16mm" takže som z toho jelen ďalej. Vie mi dakto poradiť? a najlepšie zmerať šírku drážky, a zároveň uviesť ako bolo označené výrobcom( ake rozmery výrobca udával?) S pozdravom Juraj.
|
|
Hore |
|
 |
Jarík
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pon Mar 04, 2013 10:31 am |
|
|
Rozmýšlal som o Elswortovom, ale tam sa mi zdá ta pridaná cena len za ten nábrus prehnaná. Lepšie by asi boli tie hlboké, a na nich si urobiť ten Elsworthov výbrus. Len ma stále metie tá šírka dláta udávaná na stránke. Stále neviem, že či je to rozmer v najširšom mieste tej drážky, alebo je to priemer materialu (guľatiny) z ktorej je vybrúsené. Keď som sa to pýtal priamo na ich stránke, zaslali mi odpoveď citujem "jedná se o šířku čepele 16mm" takže som z toho jelen ďalej. Vie mi dakto poradiť? a najlepšie zmerať šírku drážky, a zároveň uviesť ako bolo označené výrobcom( ake rozmery výrobca udával?) S pozdravom Juraj.[/quote]
Priemer 16 mm je priemer guľatiny. Ten Crown konkrétne 16mm má drážku cca 12 mm širokú. Jeden struh je nerentabilné kupovať, iba ak by Ti to niekto od nich doniesol, lebo doprava na slovensko je asi 500 Kč, zdvihne Ti veľmi cenu toho jedného. Keby Ti to niekto objednal kto je platcom DPH, tak Ti to pošlú v cene bez tej DPH. Ja som si objednal tiež tie hlboké struhy a prišli mi nabrúsené na Elsworda.
|
|
Hore |
|
 |
jang
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Sob Mar 09, 2013 9:03 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Mar 10, 2013 10:14 am |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
jang píše: Niejak sa to tu nehýbe,tak to oživím tým čomu som sa dnes venoval. Upravil som ten nož s štyrhranom na výmenne čepele. Podľa Gurtovho návodu a Jindrovej inšpirácie som si vykoval prvý háčik,použil som nato zlomený sds vrták. A ešte podľa youtube som zvaril jeden experimentálny z vrtáku. Tak a zajtra si ich vyskúšam. nech sa točí Jang. Jano, mistrovské kousky. Nedovolal ses háčku, tak sis vypomohl sám. MOc pěkný příklad. Pozdravení na východ. Jirka
|
|
Hore |
|
 |
Jan Vrtěna
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Mar 10, 2013 11:33 am |
|
Registrovaný: Pia Nov 18, 2011 1:35 am Príspevky: 113 Bydlisko: Brno
|
jang píše: Niejak sa to tu nehýbe,tak to oživím tým čomu som sa dnes venoval. Upravil som ten nož s štyrhranom na výmenne čepele. Podľa Gurtovho návodu a Jindrovej inšpirácie som si vykoval prvý háčik,použil som nato zlomený sds vrták. A ešte podľa youtube som zvaril jeden experimentálny z vrtáku. Tak a zajtra si ich vyskúšam. nech sa točí Jang. Ahoj , přidávám se k Jirkovi a jeho pochvale. K tomu noži na výměnné čepele: kdysi jsme se o tom bavili s Gurtem, kde zastával názor, že by to kolečko či jiná taková čepel měla být pod osou nože. Z vlastní zkušenosti mu dávám za pravdu. Při břitu nad osou má ta kudla větší tendenci se zakousnout. Kromě toho, že dostaneš kopanec, tak už to někdy nejde moc spravit - dle stále fungujícího zákona schválnosti většinou při dokončování kde se už toho materiálu na opravu jaksi nedostává. Zdravím všechny Honza
|
|
Hore |
|
 |
jang
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pon Mar 11, 2013 4:41 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
Honzo . Ten struh som skusil a ide to snim dobre,viac skúsenosti bude mať Hand,on ma taku konštrukciu ,už skôr tu dal foto svojho s výmennými čepelkami,ešte skúsim otočiť to kolečko ako na spodnu stranu a uvidím rozdiel. Jang.
|
|
Hore |
|
 |
pavlik
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Máj 12, 2013 3:56 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 17, 2009 6:44 pm Príspevky: 61 Bydlisko: břeclavsko
|
Tak se po dlouhé době zas hlásím Máte někdo zkušenosti s dláty STUBAI? http://www.naradistubai.cz/Kategorie.aspx?kategorie=381 Kamarád nějaké objednával, tak jsem si něco přihodil, no zatím jsem jen stihl vytočit ručky, na opravdové testování zatím čekaj, tak kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, podělte se! No doufám, že na to moje šmidlání budou stačit... Pavlík
Prílohy: |
Poznámka: misková 10 a škrabák 30mm

P1100549-003.JPG [ 117.47 KiB | Zobrazené 11042 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pon Máj 13, 2013 8:50 am |
|
|
pavlik píše: Tak se po dlouhé době zas hlásím Máte někdo zkušenosti s dláty STUBAI? http://www.naradistubai.cz/Kategorie.aspx?kategorie=381 Kamarád nějaké objednával, tak jsem si něco přihodil, no zatím jsem jen stihl vytočit ručky, na opravdové testování zatím čekaj, tak kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, podělte se! No doufám, že na to moje šmidlání budou stačit... Pavlík Ahoj Pavlíku, sedí Ti ty čelisti do Tvého sklíčidla????? Hezké dny Jirka
|
|
Hore |
|
 |
Jan Vrtěna
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pon Máj 13, 2013 1:49 pm |
|
|
pavlik píše: Tak se po dlouhé době zas hlásím Máte někdo zkušenosti s dláty STUBAI? http://www.naradistubai.cz/Kategorie.aspx?kategorie=381 Kamarád nějaké objednával, tak jsem si něco přihodil, no zatím jsem jen stihl vytočit ručky, na opravdové testování zatím čekaj, tak kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, podělte se! No doufám, že na to moje šmidlání budou stačit... Pavlík Zdarec Pavlíku, kdysi jsem byl na kurzu soustružení v Hradci Králové a pracovalo se tam s dláty CROWN. Cca za tři roky jsem se tamtéž učil dělat intarsie. Stavil jsem se za soustružníky a mistr mi říkal, že přešli na STUBAI protože jsou lepší. Co je na tom pravdy nevím. Už si ani nepamatuji zda ty crowny byly HSS. Tak vyzkoušej a dej vědět Honza
|
|
Hore |
|
 |
Jindra
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Uto Máj 14, 2013 12:38 pm |
|
|
Jan Vrtěna píše: pavlik píše: Tak se po dlouhé době zas hlásím Máte někdo zkušenosti s dláty STUBAI? http://www.naradistubai.cz/Kategorie.aspx?kategorie=381 Kamarád nějaké objednával, tak jsem si něco přihodil, no zatím jsem jen stihl vytočit ručky, na opravdové testování zatím čekaj, tak kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, podělte se! No doufám, že na to moje šmidlání budou stačit... Pavlík Zdarec Pavlíku, kdysi jsem byl na kurzu soustružení v Hradci Králové a pracovalo se tam s dláty CROWN. Cca za tři roky jsem se tamtéž učil dělat intarsie. Stavil jsem se za soustružníky a mistr mi říkal, že přešli na STUBAI protože jsou lepší. Co je na tom pravdy nevím. Už si ani nepamatuji zda ty crowny byly HSS. Tak vyzkoušej a dej vědět Honza Nazdar Honzo. Zajímaly by mne nějaké informace o těch kurzech, o kterých se tady zmiňuješ. Kdo, kde a za jakých podmínek je pořádá, případně i Tvé hodnocení co do přínosu. Předem děkuju. Jindra
|
|
Hore |
|
 |
Jan Vrtěna
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Uto Máj 14, 2013 7:44 pm |
|
|
Jindra píše: Jan Vrtěna píše: pavlik píše: Tak se po dlouhé době zas hlásím .....
Nazdar Honzo. Zajímaly by mne nějaké informace o těch kurzech, o kterých se tady zmiňuješ. Kdo, kde a za jakých podmínek je pořádá, případně i Tvé hodnocení co do přínosu. Předem děkuju. Jindra Zdarec Jindro, Kurzy neboli prázdninové werkshopy pořádá Střední umělecko průmyslová škola v Hradci Králové (bývalé učiliště fy PETROF)¨Vše najdeš na. http://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/Řezbářství, soustružení, intarsie a tradiční povrchové úpravy dřeva trvají 5 dnů, cena cca 3.000,-kč. Stavba kytary a stavba houslí 8 dnů za 4.950,- Já jsem postupně s několikaletým přerušením absolvoval 2x kytary, soustružení, povrchové úpravy a intarzie. Vše vyučovali nadšení odborníci - učitelé praktického vyučování (za mého mládí se jim říkalo mistr výrobního výcviku , a ten musel umět). Rozhodně to pro mne bylo přínosem. K jednotlivým kurzům: Soustružení - výborné hlavně pro začátečníky, začíná se s podélným soustružením a přechází na misky. Nářadí i materiál dodají, kytary, housle - opět základy, ale když víš na co se zeptat, rádi ti vysvětlí. Housličky za jeden kurs neuděláš- to je málo času, kytara- pokud jsi zručný stolař, tak by bez povrchové úpravy šla stihnout. Materiál si musíš samozřejmě koupit nebo dovést vlastní, nářadí zapujčí. Povrchové úpravy a intarsie je jeden kurs, ale musíš se rozhodnout co chceš, obojí naráz nestihneš. material i nástroje dodají . Ty úpravy obsahují hlavně šelakování, voskování a zlacení. Přeji případně příjemné zážitky Honza
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Štv Máj 16, 2013 7:02 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Honzo, moc dík za tento odkaz, příští léto by nebylo marný zkusit ty housle, letos vůbec nedávám nějakou dovolenou 
|
|
Hore |
|
 |
luděk
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Máj 22, 2013 8:46 am |
|
|
pavlik píše: Tak se po dlouhé době zas hlásím Máte někdo zkušenosti s dláty STUBAI? http://www.naradistubai.cz/Kategorie.aspx?kategorie=381 Kamarád nějaké objednával, tak jsem si něco přihodil, no zatím jsem jen stihl vytočit ručky, na opravdové testování zatím čekaj, tak kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, podělte se! No doufám, že na to moje šmidlání budou stačit... Pavlík ahoj pavliku tak jak řežou???? už si je zkoušel?? pavliku prosím tě na stránkách stubai píšou délka 30 cm to je celková délka i se zapuštěním do ručky a s drážkou??? nebo je to délka drážky?? dík za info z pozdravem LT díky za dřevo
|
|
Hore |
|
 |
pavlik
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Máj 22, 2013 8:49 pm |
|
Registrovaný: Sob Jan 17, 2009 6:44 pm Príspevky: 61 Bydlisko: břeclavsko
|
luděk píše: tak jak řežou???? už si je zkoušel?? pavliku prosím tě na stránkách stubai píšou délka 30 cm to je celková délka i se zapuštěním do ručky a s drážkou??? nebo je to délka drážky?? dík za info z pozdravem LT
díky za dřevo Čau Luďo, důkladné testování ještě neproběhlo, musím ještě vytvořit nějakej použitelnej nábrus... 30cm je celková délka železa a já jsem jej zapustil 7cm do ručky. Jinak délka drážky je 15cm. Délku jsem moc neřešil, chtěl jsem malou lehkou desítku, takže na nějaké velké vyložení to asi nebude... Jinak otázka do diskuse k tomu nábrusu: chtěl bych udělat nějaký tupější úhel na dna hlubších misek. Máte s tím někdo zkušenosti? Jaký úhel se vám nějvíce osvědčil? Pavlík
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Máj 22, 2013 9:10 pm |
|
|
Jinak otázka do diskuse k tomu nábrusu: chtěl bych udělat nějaký tupější úhel na dna hlubších misek. Máte s tím někdo zkušenosti? Jaký úhel se vám nějvíce osvědčil? Pavlík[/quote] Ahoj Klucíííí, konečně něco do pranice. Samotné dno, pokud je více-méně rovné, se nejčistěji opracuje struhem s nábrusem 90st. Ve větší hloubce ale limituje okraj misky úhel nastavení struhu do ideálního řezu. Pokud dno misky není rovné, ale má nějaký radius, tak čím je radius menší, tím menší úhel nábrusu musíme zvolit, aby se nekouslo rohem. Samostatnou otázkou je přechod dna a stěny misky, při ostrém přechodu je asi nejvhodnější Ellsw.,při plynulejším přechodu můžeme použít klasiku 45-50 st. Teď se ale dostaneme do problému, o kterých úhlech mluvíme  , proptože osobně v tom nemám docela jasno, jestli je srozumitelné, co píšu. Takže až se k tomu dostanu, nejdříve v neděli, tak to nakreslím a nafotím. Ale myslím, že to nevydrží Adam a vnese do toho světlo ON. Mějte se kamarádi moc hezky. Točím, dávám dohromady exterierový soustruh, nového koníka na stávající soustruh, shromažďuji dřevo, a zanedbávám forum. Pracuji teď s Crovnem ProPM a nemyslím, že drží ostří o tolik lépe jak klasika M2, o kolik je dražší. Z porovnání ceny-kvality materiálu, mi vyjde nejlépe struh pana Dvořáka, kterého tímto zdravím a povzbuzuji do další serie, na kterou se těším. Jeho struh 16mm mám právě na těch asi 80-85 st.na dna misek. Čistý řez, minimum broušení, trvanlivé ostří, ještě jednou všem krásné dny. Jirka
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|