Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Honza21
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Sob Apr 16, 2016 12:58 pm |
|
Registrovaný: Str Mar 16, 2016 10:20 am Príspevky: 4 Bydlisko: Třinec - Kanada
|
Koupil jsem si sadu struhu od fy Bernardo.at (Profi-Drechselmessersatz B). Myslíte si, že jsou struhy správně nabroušené v té "prodejní" podobě ?
|
|
Hore |
|
|
gurt
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Apr 17, 2016 2:13 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Ahoj Honzo,
jedno je jeslti je to bernardo, holstar, nebo superstar, všechno jsou to věci vyráběné na jednom pásu.
Každy soustružník má svoji techniku práce a tím i odlišné požadavky na nábrusy.
i renomované firmy dodávají tzv. standartní nábrus - připravené pro vlastní úpravu, jen málo lidem vyhovují jak jsou. a potom tzv. Signované - nesoucí jméno většinou nějakého známého soustružníka (zde mě zaráží, že často nejsou ani tyto správně nabroušené, za ty peníze navíc, by to měl někdo hlídat...)
|
|
Hore |
|
|
Bedřich Kamenský
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Ned Jún 05, 2016 9:09 am |
|
Registrovaný: Str Jan 20, 2016 10:13 am Príspevky: 2 Bydlisko: Břeclav, Czech
|
Dobrý den / ahoj , mohly by jste mi doporučit nějakou dobrou (osvědčenou) sadu struhů ? nebo je lepší koupit vše vzlášt, chtěl bych soustružit vcelku jen misky ...
|
|
Hore |
|
|
gurt
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Jún 08, 2016 6:26 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Ahoj Béďo, asi ti nic nového neporadíme. Vše už bylo probráno víše - různé sady, které jsou na trhu, i jednotlivé kusy. Pro misky by ti mohlo do začátku stačit jeden dutinový nůž. když tě to bude bavit víc přikoupíš ještě jeden na hrubování (aby jsi měl jeden připravený a stále ostřejší pro dokončování) a jeden plochý nůž - scraper. ostatní ti ukáže čas. Běžně se doporučuje raději méně použitelných než více těžko použitelných, ale každý na to jde jinak... HOdně zdaru vše dobré gurt
|
|
Hore |
|
|
Bedřich Kamenský
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Uto Júl 26, 2016 8:41 pm |
|
Registrovaný: Str Jan 20, 2016 10:13 am Príspevky: 2 Bydlisko: Břeclav, Czech
|
|
Hore |
|
|
David Nera
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Uto Júl 26, 2016 9:39 pm |
|
|
Ahoj, za sebe doporučuju struhy od Gurta - vyrábí z kvalitního materiálu a za víc než příznivou cenu. Víc info u něj. K nábrusu - stejně budeš potřebovat brusku, takže nábrus je to nejmenší, když nebude vyhovovat zakoupený, tak jen přebrousíš. Praxe ukáže David
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Júl 27, 2016 1:16 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Z drevorezbou mám takovou zkušenost/starší/, že do dodávky nevím, co vlastně přijde.Jaký nábrus. Mívaly Ellsw.ve zvláštní kategorii, byl dražší, ale stejně bylo lepší ho přebrousit.Žlábek je skorostejný, PM je super, ale myslím že bych raději vzal dvě od Gurta, než jednu PMku. A ještě zbyde. Co se týká síly, je to individuální, používám skoro na vše, i na misky 12cm struh 16mm. Ale je to o zvyku a o technice. Dnes bych šel jedině do struhů od Gurta jirka http://drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=5509POZOR, jestli chceš Ellsworth, tak je to tohle, a za to máš od Gurta tři. Pokud tam není vysloveně uvedeno Ellsworth, tak to bude rovný nábrus, nebo něco, obrázky jsou ilustrační, nemusí odpovídat.Na dotazy dle mé zkušenosti Dřevorezba nereaguje. Teď jsem si to dočetl, že jsou to dláta kovaná, dokonce ručně kovaná. To je největší kec, jaký jem v poslední době slyšel. A takových keců je na drevorezbě celá řada, protože to tam píšou úúplní laici. Takže opatrně. Je dost možná, že Crowni také ručně kovaná dláta mají, ale nejsou to tahle, pod kterými je popisek jsou to trubky
|
|
Hore |
|
|
lubo
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Júl 27, 2016 6:52 pm |
|
Registrovaný: Pon Jún 08, 2015 9:27 am Príspevky: 384 Bydlisko: Myjava
|
jiri tovarys píše: Z drevorezbou mám takovou zkušenost/starší/, že do dodávky nevím, co vlastně přijde.Jaký nábrus. Mívaly Ellsw.ve zvláštní kategorii, byl dražší, ale stejně bylo lepší ho přebrousit.Žlábek je skorostejný, PM je super, ale myslím že bych raději vzal dvě od Gurta, než jednu PMku. A ještě zbyde. Co se týká síly, je to individuální, používám skoro na vše, i na misky 12cm struh 16mm. Ale je to o zvyku a o technice. Dnes bych šel jedině do struhů od Gurta jirka http://drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=5509POZOR, jestli chceš Ellsworth, tak je to tohle, a za to máš od Gurta tři. Pokud tam není vysloveně uvedeno Ellsworth, tak to bude rovný nábrus, nebo něco, obrázky jsou ilustrační, nemusí odpovídat.Na dotazy dle mé zkušenosti Dřevorezba nereaguje. Teď jsem si to dočetl, že jsou to dláta kovaná, dokonce ručně kovaná. To je největší kec, jaký jem v poslední době slyšel. A takových keců je na drevorezbě celá řada, protože to tam píšou úúplní laici. Takže opatrně. Je dost možná, že Crowni také ručně kovaná dláta mají, ale nejsou to tahle, pod kterými je popisek jsou to trubky zdravym.ja to dlato mam.ale za tie peniaze maš od Gurta ovela viac v tej istej kvalite.ak by ti chybal napis na rukoveti za dvadsat ečiek ti ju popišem.
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Str Júl 27, 2016 8:57 pm |
|
|
POZOR, jestli chceš Ellsworth, tak je to tohle, a za to máš od Gurta tři. Pokud tam není vysloveně uvedeno Ellsworth, tak to bude rovný nábrus, nebo něco, obrázky jsou ilustrační, nemusí odpovídat.Na dotazy dle mé zkušenosti Dřevorezba nereaguje. Teď jsem si to dočetl, že jsou to dláta kovaná, dokonce ručně kovaná. To je největší kec, jaký jem v poslední době slyšel. Ano je to jenom marketink. Proč by někdo koval soustružnické dláta, když je lze ve vynikající kvalitě vyfrézovat z kulatiny třídy 19... a zakalit. Pokud by někdo chtěl jít do vyšší kategorie tak volí dláta vyrobená metodou práškové metalurgie. Kdo je máte tak se ozvěte .
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Štv Júl 28, 2016 7:05 am |
|
|
Ahoj Radime, PMka byl ten struh, co jem s ním statečně celou sobotu točil. Ten s černým heftem. jirka P.S. Trubkama jsem myslel prodejce na drevorezbě , ne že je struh z trubky
|
|
Hore |
|
|
zsoce
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Štv Nov 17, 2016 8:19 pm |
|
|
Zdravím. Zhánam dutinový struh 16 mm od Gurta,ako sa dá kupiť. Vdaka
|
|
Hore |
|
|
Ernest
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pia Nov 18, 2016 4:23 pm |
|
Registrovaný: Pon Mar 18, 2013 9:38 pm Príspevky: 313 Bydlisko: Topolčany
|
zsoce píše: Zdravím. Zhánam dutinový struh 16 mm od Gurta,ako sa dá kupiť. Vdaka
|
|
Hore |
|
|
Petr
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Uto Jan 31, 2017 12:36 am |
|
Registrovaný: Sob Júl 24, 2010 3:38 pm Príspevky: 89 Bydlisko: Czech Republic, Kyjov
|
Zdravím, tak mi v minulém týdnu přišel od gurta (Adama) můj první dutinový struh D16, a dneska jsem si dokončil výrobu rukojeti. Celková délka struhu je cca 62cm a rukojeť je ze dřeva jasanu. Mosazný kroušek je z vykuchané staré rychlospojky (samice) na tlakový vzduch. Vrtal jsem to s pomocí mojí nové ještě nedokončené lunety a šlo to nad očekávání dobře. Železo je vsazeno 7cm a vlepené epoxidovou pryskyřicí. Pro ty co by chtěli taky, tak stačilo napsat PM gurtovi a druhý den jsem měl struh doma a pak mu poslal peníze na účet. Takže velká spokojenost. Ať se daří. Petr
_________________ ピーター 大工 http://pekne-truhlarsvi.blogspot.com/
|
|
Hore |
|
|
Karel
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pia Mar 03, 2017 7:54 am |
|
|
Zdravím všechny. Potřeboval bych od "p. Gurta" vyrobit nějaké struhy. netuším, kde se můj příspěvek objeví, neboť se v tom teď momentálně neorientuji. Jest-li byste mi nějak pomohli kontaktovat "p. Gurta". Rád bych si od něj pořídil pro začátek nějaké základní struhy, nějaký na hrubování dutínkový a jeden plochý nůž - scraper. Na tomto foru mi nějak selhává přihlášení a také se tu moc neorientuji, tak že případná Vaše odpověďi by se ke mně nemusela vůbec dostat. Snad to časem vychytám. Pokud byste mi chtěli vyhovět, raději prosím na můj e-mail: sztula@seznam.czPředem děkuji za odpověď. Zdraví Vás Karel Sztula
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože Napísal: Pia Máj 05, 2017 10:01 am |
|
|
Zpověď, není nikdy jednoduchá. Vzal jsem do ruky želízko struhu, poslední verze, o kterém Gurt píše ve svém obchůdku Gurtool, že je nabroušen k přímému použití. Samotným želízkem v ruce, bez heftu, jsem si vytočil misečku 20cm, jako po másle. Jak jsem přiložil struh, tak mě zamrazilo . Se struhem se pracovalo tak snadno a tak lehko. Takže jsem zjistil, že mé nábrusy a broušení nejsou ZDALEKA tak DOKONALÉ, jako ten Gurtův struh. Už jsem si na ty své tupáče zvykl a zapomněl, jaké to je mít dokonalý nástroj v ruce. Zastyděl jsem se a vidím, že budu muset brousit na přípravku, protože to co nabrousím z ruky, se nedá srovnat. Takže Adame, veřejná poklona. Třeba později, ale přece. Pozn.: Originály Crown teda nabroušené nejsou vůbec, ani náhodou se nedají hned použít. jirka ahoooooj všichni v sobotu nebo dnes večer
|
|
Hore |
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|