Aktuálny čas je Sob Sep 14, 2024 12:23 pm

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 454 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: soustružnické struhy - tokárské nože
PoslaťNapísal: Uto Jan 08, 2013 9:47 pm 
Obrázok užívateľa

Jirko tie programy sú za príplatok daju sa najlacnejšie vybrať ako mojich sedem cca 9,eur,alebo celý balik multi za 12,- eur.
V CZ to bude podobne, návod na zaplatenie si najdeš na WWW.skylink.cz,tam najdeš aj najbliššieho predajcu ak budeš potrebovať viac poradiť.
Jang.

PoslaťNapísal: Str Jan 09, 2013 5:36 pm 
Obrázok užívateľa

jang píše:
Jirko tie programy sú za príplatok daju sa najlacnejšie vybrať ako mojich sedem cca 9,eur,alebo celý balik multi za 12,- eur.
V CZ to bude podobne, návod na zaplatenie si najdeš na http://WWW.skylink.cz,tam najdeš aj najbliššieho predajcu ak budeš potrebovať viac poradiť.
Jang.

Ahoj Jano,
díky moc,
už je mi to docela jasné,
mějte se tam na tom dálném východě moc hezky.
Jirka

PoslaťNapísal: Str Jan 09, 2013 8:44 pm 
Obrázok užívateľa

Jaroslav Machaj píše:
Radime, nemáš ty ručky moc krátký? S Luďkem jsme si v Kloboukách notovali, že pořádně dlouhá ručka má výhody, po kousnutí se nezasekne hluboko a udělá jen hlubší vryp a taky se dá využít dlouhá páka s jemným pohybem. Já vím, proti gustu žádnej dišputát, ale zajímalo by mě, jestli dlouhá ručka není není jen pro zelenáče. Jarda

Ahoj Jardo,
tak jsem nechal ostatní ať vyjádří svůj názor, ale diskuse se už stočila jinam, tak přidám svůj komentář. Jako první struhy jsem si pořídil dutinovou a vřetenovou 13-ku od Gurta. Dutinový struh jsem si nechal nabrousit na Ellswortha páč jsem o něm hodně slyšel a ho.no věděl. Struhy už byly oheftované a nabroušené. Dost jsem je šetřil ( nešlo mi to s něma) a dodneška je jenom přiostřuju ručně brouskem. Na struzích od Pavla Dvořáka jsem si poprvé vyzkoušel naostření struhu na brusce ( já používám pásovku ) a teď už vím proč Gurt málem omdlel, když jsem chtěl toho Ellswortha. Myslím, že to je jeden z nejtěžších nábrusů, ne-li ten nejobtížnější, takže náš Adámek si vyhrál :D . Musím ho za to pochválit, protože oba struhy mají perfektní profesionální nábrusy, takže ještě jednou díky Adame.

Od Pavla Dvořáka mám železa - dutinovou 10-ku a 16-ku a vřetenovou 10-ku. Ty už jsem si oheftoval dle své představy a nabrousil na vyzkoušení. Na těch obrázcích, kde jsem je vyfotil minule to je trochu zavádějící, protože je tam 16-ka a dvě 10-ky. Přidám teď fotku všech mých struhů kde to jde po řadě 10,10,13,13,16.

Ty délky heftů jsem měl už odzkoušené na těch Gurtových a tak jsem je přiměřeně upravil. Moc ty hefty natahovat nejde, protože při čelním soustružení ti bude překážet lože soustruhu a při správné vzdálenosti opěrky od obrobku je to i zbytečné. Od té doby co mám ty nové struhy jsem je přestal šetřit a práskám s nima skoro všechno, překvapivě se mi nejlíp dělá s tou 16-kou a dokud to jde tak ji použiju - časy se mi zkrátily o polovinu a taky se tak nenadřu jako u škrábání. Nové struhy jsou perfektní jak v měkém tak tvrdém dřevě a za sebe jim nemůžu nic vytknout. Jenom mám takovou malou poznámku k délce vsazení železa do heftu. Velká 16-ka drží perfektně, u obou 10-tek mám pocit, že mi při větším vyložení v díře trochu pruží a drnčí než je zdrávo ( nejsou tak tuhé ). Je to pochopitelné a dané tím průměrem zeslabeným drážkou, ale napadlo mě to do budoucna zčásti vyeliminovat mohutnějším heftem, větší délkou vsazení ( neměřil jsem to před oheftováním - ale přimlouval bych se za těch 7cm ) a neupravoval bych ten konec do zužujícího se čtyřhranu ( ideální by bylo zezadu vyvrtat díru, páč trubka má menší průhyb než plný profil, ale kdo by se s tím sral že?). To by mohlo zvětšit tuhost, ale můžu se mýlit a nemám to jak vyzkoušet.

Jak píšou soutokári Jardo, je to všechno o zvyku, cviku, grifu a o tom co Ti bude vyhovovat. To co vyhovuje mi nebo Peterovi Trebulovi nebude vyhovovat soutokárům menších výškových a váhových kategorií takže je třeba vyzkoušet a zkrátit heft jde vždycky. Mi je celkem jedno jestli mě někdo kvůli délce heftu považuje za zelenáče, ale na soutokárení je báječná jedna věc - pěkný výrobek se nedá vyrobit manažerským rozhodnutím, nebo nějakým jiným blábolem, ale tu máš kus dřeva, vercajk a ukaž co umíš to se nedá okecat.

Měj se pěkně kamaráde a toč. Ahoj Radim.

Prílohy:
IMG_21011.jpg
IMG_21011.jpg [ 94.42 KiB | Zobrazené 12103 krát ]

PoslaťNapísal: Štv Jan 10, 2013 10:08 am 
Obrázok užívateľa

Ahoj Ráďo to jsme ti rádi, že jsi vyjádřil své cenné zkušenosti.
popravdě jsem z teho elsworthova nábrusu nikdy nadšený nebyl, ale co bych pro vás neudělal :)
ty desítky jsou prostě už tak dost tenké, že se dřív nebo později rozechvějí ( v železe) 13ka jen při větším vyložení a nebo razantnějším úběru. 16 a 20ka jsou dostatečně tuhé prakticky na cokkoliv. Někdy se ale může skutečně stát, že je nepřesně vyvrtán otvor pro želézko a potom to opravdu vybruje v tom nasazení. takže bud se pokusit to vytáhnout, a kápnout epoxyd, nebo vytáhnout navrtat o chlup větší dírku a zase epoxid, nebo udělat nový heft :)
takže heft nepomůže udělat větší, šírší, tvrdší, krásnější...
tu desítku dutinovou jsem zkušebně řešil jak je na obrázku. I přes to cítím, že jí tuhost občas chybí (na fotce je starší, co už jste mohli aj v Kloboukách vydět, ted jí mám i novou ale moc se leskne tak se zle fotí :)

Ale opravdu je to právě i tom pocitu. Kamarádovy co má přes dva metry a hodně živé váhy :) jsem dělal struhy robustní, ne že by to bylo třeba, ale protože s nimi líp cítil :wink:
např ženy maj všeobecně strach z velkých strojů a tedy i z mohutných nástrojů, tak těm prostě raději nabýdnu něco kultivovanější.
S tím problémem co Radim naznačil, že někomu může zavazet lože soustruhu tu skutečně je. částečně se to dá eliminovat technikou, ale když člověk hledá, tak řeší jiné věci, než kde se nechat omezovat.

tak teď by to chtělo, aby příspěvky o heftech to někdo zpracoval a může Andrejovy dát článek jako vyšitý :mrgreen:

Prílohy:
dutinova10ka.JPG
dutinova10ka.JPG [ 129.23 KiB | Zobrazené 12082 krát ]

PoslaťNapísal: Pon Jan 14, 2013 2:30 pm 
Obrázok užívateľa

někoho by mohlo zajímat jak brousit háček, proto sem dám několik variant.

obtahování háčku se provádí průběžně ručně tvarovým brouskem, např. kapkou, nebo brusnou tyčinkou, karborundovou, nebo diamantovou.

větší broušení se provádí podle potřeby při dlouhotrvajícím ručním obtahování, nebo při poškození ostří nástroje. nejdostupnější varient, bez nutností zvlášť speciálního vybavení je pomocý brusného tělíska se stopkou, upnutý do vrtačky a vytvarovaným vrcholovým úhlem (vytvořeno pomocí orovnávače brusných kamenů - věc kterou by měl vlastnit každy kdo má také jakoukoliv kotoučovou brusku)
Produktivnější varianta je pak mikrobruska, s diamantovým brusným tělískem napař valcového tvaru. a citem pak nabrousit podle potřeby.
Pozor na zachování geometrie!!! (pokud právě to není důvod broušení :)

Prílohy:
rucni_brouseni_kapkou.jpg
rucni_brouseni_kapkou.jpg [ 71.55 KiB | Zobrazené 12032 krát ]
hacek-brouseni-brusne_telisko.jpg
hacek-brouseni-brusne_telisko.jpg [ 75 KiB | Zobrazené 12032 krát ]
hacek-brouseni-vrtacka.jpg
hacek-brouseni-vrtacka.jpg [ 71 KiB | Zobrazené 12032 krát ]

PoslaťNapísal: Štv Jan 17, 2013 3:57 pm 
Obrázok užívateľa

Ahoj Jirko jak si sa pýtal na ten struh.
Tak asi do polovice som tu vázu vybral elsvortom ,a potom to už nešlo,tak som pohľadal kusok trubky ,privaril som knej ten štvorhran a na jeho koniec som pridal ešte kúsok oceľoveho plátku z dlátka, nabrúsil a za 10minut som pokračoval v práci.
Ako vidno tak to celkom šlo.Ta hlošina je super.
Spracujem ju celú nech mi nepopraska ešte ju chcem jednu uplne spáliť do čierna a jednu asi skúsim vykefovať ,lebo to letné a zimne drevo je veľmi rozdielne.
Dik Jang.

Prílohy:
struh_1.JPG
struh_1.JPG [ 55.18 KiB | Zobrazené 11988 krát ]

PoslaťNapísal: Štv Jan 17, 2013 4:58 pm 
Obrázok užívateľa

jang píše:
Ahoj Jirko jak si sa pýtal na ten struh.
Tak asi do polovice som tu vázu vybral elsvortom ,a potom to už nešlo,tak som pohľadal kusok trubky ,privaril som knej ten štvorhran a na jeho koniec som pridal ešte kúsok oceľoveho plátku z dlátka, nabrúsil a za 10minut som pokračoval v práci.
Ako vidno tak to celkom šlo.Ta hlošina je super.
Spracujem ju celú nech mi nepopraska ešte ju chcem jednu uplne spáliť do čierna a jednu asi skúsim vykefovať ,lebo to letné a zimne drevo je veľmi rozdielne.
Dik Jang.

Ahoj,
mňa by oveľa viac zaujímal detail toho ostria struhu, keby sa Ti aj to dalo odfotiť
díky
Jaro

PoslaťNapísal: Pia Jan 18, 2013 9:52 pm 
Obrázok užívateľa

Ahoj Jardo.
Tak ti prajem skoré uzdravenie a aby si sa čo najskor mohol vrátiť k točeniu.
Tu je ten struh.
nieje to žiadna veda obyčajný škrabák .
Jang.

Prílohy:
škrabak (1)_1.JPG
škrabak (1)_1.JPG [ 32.53 KiB | Zobrazené 11952 krát ]
pr.vajce z hrče dub_1.JPG
pr.vajce z hrče dub_1.JPG [ 76.55 KiB | Zobrazené 11953 krát ]

PoslaťNapísal: Sob Jan 19, 2013 12:49 pm 
Obrázok užívateľa

jang píše:
Ahoj Jardo.
Tak ti prajem skoré uzdravenie a aby si sa čo najskor mohol vrátiť k točeniu.
Tu je ten struh.
nieje to žiadna veda obyčajný škrabák .
Jang.

Díky za foto, ja by som si myslel, že sa to pri zváraní ten plátok z dláta prehreje a popustí, že to už potom nebude rezať. To by som potom mohol takto asi navariť aj kúsky radeca, keď je to také jednoduché. Alebo to je tak, že aj keď by to bolo zmäknuté to ostrie, tak na takúto jednorázovú robotu to stačí, aj keby sa to muselo často ostriť.
Pozdravujem
Jaro

PoslaťNapísal: Sob Jan 19, 2013 3:08 pm 
Obrázok užívateľa

Tiež som mal z prehriatia obavy,ale po privareni som to ochladil vo vode,a na vybratie jednej dutiny to stači potom to prebrúsim ,ked bude času asi to prerobim na výmenne čepieľky ,budem tam mať možnosť pripevniť rozne tvary možne aj otočiť pre podsustruženie a s budu tvrde ako maju byť.
Jang.

PoslaťNapísal: Sob Jan 19, 2013 6:47 pm 

Nazdar,Radime. Vrtala mi v hlavě tvoje poznámka o tom, že by se dal konec struhu zpevnit odvrtáním kulatiny na trubku. Nešlo mi do hlavy, že by se odebráním materiálu zvýšila tuhost. Nahlédl jsem proto do starých strojnických tabulek a porovnal vzorečky pro výpočet modulu průřezu v ohybu. Trubka ho má opravdu větší,než plná kulatina, ale při využití stejného množství materiálu. Z toho plyne, že bys musel místo vrtání konec struhu narazit na trn a rozválcovat jako bezešvou trubku. To si opravdu těžko dokážu představit.
Ahoj, Jindra

PoslaťNapísal: Str Jan 23, 2013 9:04 am 

Ahojte, potreboval by som radu ako spravne pouzivat skew chisel, cize sikme dlato (urobil som si ho zo stareho pilnika, boky niesu dokonalo rovne, ale to hadam nevadi). Rozne videa na youtube som uz nastudoval, ale stale mi ide urobit len valec, alebo jemne skosenie. Moj problem je tom, ze ked sa snazim o cokolvek ine, tak sa mi dlato zachyti o obrobok a je zle. Bud vytrhnem kus dreva, alebo spravim hlboku spiralu (ako tu https://www.youtube.com/watch?v=lOELuHLk98E v case 2:50, len ovela hlbsie).... Podla videi co som videl, stranok co som si precital sa s tymto nozom da urobit vselico, ale mne nic neje. Mate niekto nejake skusenosti? V com moze byt problem? Mam noz prilis uzky -sirka cca 19mm? Alebo je oprierka priliz vysoko? Je asi zarovno osi otocania obrobku. Nizsie nejde dat. Mam chut hodit tento noz do kuta a vratit sa ku svojim skrabakom. Len zatial mi to nedovoli ten krasny povrch ktory s nim dosiahnem.....

PoslaťNapísal: Str Jan 23, 2013 9:14 am 
Obrázok užívateľa

gurt píše:
někoho by mohlo zajímat jak brousit háček, proto sem dám několik variant.

obtahování háčku se provádí průběžně ručně tvarovým brouskem, např. kapkou, nebo brusnou tyčinkou, karborundovou, nebo diamantovou.

větší broušení se provádí podle potřeby při dlouhotrvajícím ručním obtahování, nebo při poškození ostří nástroje. nejdostupnější varient, bez nutností zvlášť speciálního vybavení je pomocý brusného tělíska se stopkou, upnutý do vrtačky a vytvarovaným vrcholovým úhlem (vytvořeno pomocí orovnávače brusných kamenů - věc kterou by měl vlastnit každy kdo má také jakoukoliv kotoučovou brusku)
Produktivnější varianta je pak mikrobruska, s diamantovým brusným tělískem napař valcového tvaru. a citem pak nabrousit podle potřeby.
Pozor na zachování geometrie!!! (pokud právě to není důvod broušení :)

Čaute,

ktovie či by sme aj toto nevedeli na brúsenie použiť:

http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk ... _29981.htm

od zajtra v Lidli, skoro zadarmo, asi si to teda vezmem
Jaro

PoslaťNapísal: Str Jan 23, 2013 7:38 pm 
Obrázok užívateľa

Jindra píše:
Nazdar,Radime. Vrtala mi v hlavě tvoje poznámka o tom, že by se dal konec struhu zpevnit odvrtáním kulatiny na trubku. Nešlo mi do hlavy, že by se odebráním materiálu zvýšila tuhost. Nahlédl jsem proto do starých strojnických tabulek a porovnal vzorečky pro výpočet modulu průřezu v ohybu. Trubka ho má opravdu větší,než plná kulatina, ale při využití stejného množství materiálu. Z toho plyne, že bys musel místo vrtání konec struhu narazit na trn a rozválcovat jako bezešvou trubku. To si opravdu těžko dokážu představit.
Ahoj, Jindra

Jindro, jdeš na to příliš složitě. V principu vycházím z toho, že trubka oproti plné kulatině má větší odolnost proti kmitání ( drnčení) - kdo chce najde si v nějaké středoškolské učebnici pružnost a pevnost . U obrábění dřeva pokud držíme struh v ruce nebude vyvíjená nějaká extrémní síla ( jako např. u soustružení kovu ). Takže při zeslabení konce kulatiny ( který vkládáme do heftu ) dírou to nezpůsobí zlomení železa, ale zvýší odolnost proti kmitání. Taky by samozřejmě pomohlo, kdyby při délce železa 20cm ( stále je řeč o struhu průměr 10mm) byla drážka (žlábek) jen na konci, řekněme 10 cm a pak by už byla trubka. Tzn. nerozválcovávej v obýváku bezešvé trubky, ale vem silnostěnnou trubku průměr 10mm a na konec přivař 10cm struhu a fertyk - viz Jangův škrabák na díry.

Ahoj Radim.

PoslaťNapísal: Str Jan 23, 2013 9:08 pm 
Obrázok užívateľa

ivanm píše:
Ahojte, potreboval by som radu ako spravne pouzivat skew chisel. Oprierka je asi zarovno osi otocania obrobku. Nizsie nejde dat. Mam chut hodit tento noz do kuta a vratit sa ku svojim skrabakom. Len zatial mi to nedovoli ten krasny povrch ktory s nim dosiahnem.....

Problém by mohl být v té opěrce, já si ji speciálně při práci se skew chisel dávám o dost výš. Asi tak do 2/3 průměru obrobku, ale dá se i zároveň s horní hranou. Jinak je důležité používat jen spodní část struhu, na tom tvém videu je to krásně vidět jak používá na zaoblování jen spodní hranu struhu. Toto dláto dokáže spoustu, ale neodpouští chyby a člověk ho musí mít docela v ruce. Takže to chce hlavně trénink a nevzdávat se. :wink:

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 454 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 1 hosť