Zdravím vospolok. Po rozhovore s Adamom a po rozhovore a s dovolením od pána Iršu, som sa rozhodol predstaviť Vám moje prvé „dieťa“. Pracujem totiž ako konštruktér a projektant, a vo svojom voľnom čase sa zaoberám vývojom rôznych profesionálnych strojov priemyselnej kvality,ktoré budú dostupné aj v „urob si sám „ kitoch.
Dávnejšie prebehla diskusia na fóre ohľadne nožiarskej pásovej brúsky na kov ( ale napríklad aj drevo ), a zožala veľký záujem . Už vtedy som spomínal, že mám viacero typov vo vývoji, a veľa z vás v rozhovoroch prejavilo záujem o informácie .... Konečne po dlhom čase vývoja a vychytávania pôrodných bolestí dospel ten správny čas predstaviť prvú z nich ( to bol aj hlavný dôvod prečo som sa na fóre dosť odmlčal)... Preto ma napadlo že by som založil v oddelení tokárstva novú tému/vlákno, kde by som ju ľuďom predstavil a dal ľuďom vedieť informácie, že také dačo v urob si sám prevedení a kitoch existuje (a neskôr aj iné stroje rôzneho zamerania, ktoré budú pomaly pribúdať.)
POSTAVIŤ SI NIEČO SÁM JE MINIMÁLNE POLOVIČKA ZÁBAVY A HRDOSTI NA DIELO :-D
Jedna sa o pásovú brúsku, so šírkou pásu 5 x 2000mm, ktorá nájde uplatnenie u nožiarov, kováčov, strojníkov... ale i pri brúsení dlát, a vlastne v akejkoľvek dielni, ale takisto pri brúsení dreva a podobne. Vždy som jednu potreboval a chcel, ale vždy bola buď zbytočne drahá a v tej cene sa mi nepáčilo prevedenie, najme pevnosť - tuhosť/mohutnosť stroja, alebo bola obmedzená vo funkciách. Preto som si nakoniec navrhol vlastnú. Vývoj prebiehal v spolupráci s dvoma kováčmi a nožiarmi, a brúska je tým pádom otestovaná i v praxi. To však neznamená že sa nebude kontinuálne zlepšovať a vyvíjať ďalej.
Nejedná sa o žiadnu hračku, finálna hmotnosť je niekde medzi 100 bez, a až 120 kg s motorom, takže sa jedná o naozaj poctivý a mohutný stroj/heavy duty. Je postavená ako tank, použité hrúbky materiálov sú totiž 8mm, 12mm, 15mm. 40mm. Kryty sú z 2 mm plechu. Niektoré diely sú ohýbané, čím dochádza k cielenému priestorovému spevneniu a vystuženiu celej konštrukcie. Všetky roľne sú z ocele kvôli životnosti, sú však symetrické a dajú sa otočiť pre prípad že by sa časom predsa len jednostranne opotrebovali. Hnacie koleso je z duralu kvôli hmotnosti ktorá by v prípade ocele pre daný priemer svojou hmotnosťou zbytočne zaťažovala motor pri rozbehu a predlžovala dobeh.
Napínacia sila sa dá regulovať napríklad pre použitie skocbritových leštiacich a zjednocujúcich rún, ktoré by sila potrebná na napínanie klasických brúsnych pásov zbytočne deformovala a poškodzovala. Kryt môže byt v dvoch prevedeniach, a to nesnímateľný kde sa len pás zasúva, alebo otvárateľný na pántoch, podľa toho aký kto zvolí..
Neskôr bude pribúdať i veľa rôznych prípravkov ( rovinná magnetická brúska, rádiusový prípravok tzv notcher na rúrky, a veľké množstvo iných, s ktorými sa už pri návrhu brúsky počítalo a aj to je dôvod prečo má toľko vodiacich/upínacích tunelov. Avšak všetko je náročne na čas aj samotný vývoj aj výroba a odskúšanie, preto poprosím o trpezlivosť, budú pomaly pribúdať.
Brúska bude dostupná v troch úrovniach - kitoch, Každý kit bude kompletný čo sa týka dielcov pre konkrétny kit, avšak ani v jednej úrovni dodavky nebude súčasťou motor a frekvenčný menič. Vychádzam totiž z filozofie urob si sám a viem z vlastnej skúsenosti že postaviť si vlastný stroj je minimálne polovička zábavy a následnej hrdosti. Takisto tak trochu predpokladám že veľa ľudí z tejto komunity má doma použiteľný elektromotor, ktorý môže využiť, alebo si ho vedia zadovážiť za rozumnú cenu a tým nemalo ušetriť. To iste platí aj o frekvenčnom meniči. (napríklad z bazáru) Jedinou podmienkou bude motor z prírubou B5 !, s doporučeným výkonom 2.2kw (otáčky záležia ci budete používať FM alebo nie)
Vo všetkých troch prípadoch sa bude jednat ototožný stroj, rozdielny bude len stav dokončenia a tým pádom množstvo práce a času ktorý budete musieť do jej poskladania investovať ale tým aj v priamej úmere ušetrené peniaze.
PRVÁ ÚROVEŇ : ECONOMY KIT. Dostanete všetky dielce vyrezané a poohýbané, narezané všetky potrebne závity a zahĺbenia, pozvárané čo treba, plus spojovací materiál a upínacie páky. Jedine čo si budete musieť dať vyrobiť budú roľne a hnacie koleso podľa priložených výkresov ktoré budú súčasťou kitu. Na vás zostane si len toto puzzle pre dospelých podľa návodu poskladať :-D Takisto prípadná povrchová úprava bude vo vašej réžii.
DRUHÁ ÚROVEŇ: HOBBY KIT. Obsahuje to čo economy kit plus súčasťou kitu sú už hotové roľne a hnacie koleso. Na vás zostane si len toto krásne puzzle nastriekať a poskladať :-D.
TRETIA ÚROVEŇ: PROFESSIONAL KIT. Dostanete kompletne poskladaný ,odskúšaný a odštelovaný stroj aj s povrchovou úpravou komaxitom (prášková vypaľovaná farba) a vy len primontujete a zapojíte svoj motor.
EXTRA: KIT ROLNI A HNACIEHO KOLESA. Postupom času pribudne i možnosť zakúpenia setu dvoch predných roľní, napínacej/štelovacej roľne a hnacieho kolesa. Ale táto možnosť bude naozaj až neskôr, a bude zamýšľaná skôr ako záchrana pre tých ktorý si zakúpia kit ECONOMY a nevedeli by dotiahnuť výrobu roľní do zdarného konca, alebo by chceli prejsť o level vyššie.
Všetky verzie kitov boli navrhnuté tak, aby si ich každý podľa jednoduchého návodu vedel dať dokopy z minimom náročnosti na strojné, nástrojové a materiálové vybavenie v domácich podmienkach.
To čo vidíte na obrázkoch je verzia Professional ( motory si dodali kamaráti ) v základnom prevedení, tak aby sa po dodaní dalo na nej hneď pracovať. Bez rôznych prípravkov by to však bol len jednoúčelový nástroj a preto samozrejme pre ňu pripravujeme mnoho typov príslušenstva, ktoré neskutočne rozširia jej možnosti. Preto odporúčam navštíviť stránku PMK, kde ich môžete vidieť, a zároveň v prípade záujmu sledovať vývoj ďalších prípravkov .
https://www.facebook.com/pg/PMK-Professional-Machine-Kits-488885105271323/photos/?tab=album&album_id=488943445265489https://www.facebook.com/PMK-Professional-Machine-Kits-488885105271323