Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Jaroslav Machaj
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pia Aug 24, 2012 9:08 pm |
|
|
Někdo se tu ptal na dobarvování, tak popíšu podivnosti, co se mě podařilo provést při pokusu o ebonizaci. Amerikáni udělají ze dřeva s pořádným obsahem tříslovin tmavošedou barvu. Natírají ho roztokem octanu železnatého, který připraví rozpouštěním ocelové vlny v octě. Třísloviny se obarví na černo, kyselina octová ze soli železa se odpaří, takže je to na rozdíl od lihových mořidel zaručeně nejedovaté. No a protože jsem napůl chemik, zdálo se mi, že rozpouštěním železné vlny v octě bude ten octan železnatý pěkná řidina. Tak jsem kyselinu octovou naředil dvojnásobkem vody, hodil tam kus použité vlny, strčil malou baňku do hrnce s trochou vařicí vody a nechal vychladnout. Za pár dní jsem ohřátí zopakoval a asi za týden zkusil natřít misku z olše. Překvápko- za chvilku byla miska tmavohnědá, navrchu s hnědým prachem a barva držela i po uschnutí. Takže jsem množství železnaté soli děsně přehnal, ta se vzduchem oxidovala kupodivu bleskově na železitou a protože hydroxid železitý je hydroxid slaboučký, pustil octovou kyselinu a zůstal ve dřevě i navrchu. Znáte ho, namíchaný s jílem je to okr, čistý a bezvodý je andělská červeň k leštění. Tak to zkusím napustit olejem a přivezu na soustředění. Čili, když budete zkoušet ebonizovat dub, držte se původního receptu s octem. Vlnu nechte v octě, jinak se odehraje totéž co na mojí misce a vypadne hydroxid železitý. Železa na zčernání třísloviny stačí malinko, dodatečně jsem našel středověký recept na inkoust. Tam do drcených duběnek ve vodě hodili pár plíšků a přidali med, za pár dní měli inkoust. Jarda
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Aug 26, 2012 11:39 am |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Jardo děkujeme za zajímavé zkušenosti a ochotu experimentálního přístupu! a sraz se velmi těšíme, co na nás vyvališ (jen to nepřeháněj, aby nám nepopadaly sáňky 
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Aug 28, 2012 10:40 am |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
[quote="Jaroslav Machaj"]Někdo se tu ptal na dobarvování, tak popíšu podivnosti, co se mě podařilo provést při pokusu o ebonizaci. Ahoj Jardo,¨ hezký, díky. Pokud chceme napodobit eben, jakože napodobenina je vždy jen napodobenina, tak z našich dřevin je asi nejvhodnější hrušeň. Nejlépe pláňka, jinak nemáme zaručenou podnož. Je dostatečně homogenní a těžká, dobře leštitelná a dobře přijímá mořidla. A když černý dub, tak asi nejlépe sehnat bahenní  Moc se na vás všechny těším Jirka
|
|
Hore |
|
 |
luděk
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Sep 03, 2012 6:43 pm |
|
|
zdravím všechny tokáry, soutokáry a všechny kterým se točí a těším se na setkání. adame lněný olej co jsem si od tebe dovezl pomalu dochází, tak si budu objednávat nový,pokud chceš ten tungový tak se ozvy. tato zpráva je pro všechny co by měli zájem. budu brát lněný a tungový kdo by se chtěl přidat at napíše přivezl bych to na setkání, ve větším množství to vychází levnějc. z pozdravem LT
|
|
Hore |
|
 |
Božetěch
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Sep 03, 2012 7:20 pm |
|
Registrovaný: Ned Dec 06, 2009 5:05 pm Príspevky: 320 Bydlisko: Uherský Ostroh
|
Zdar, hlásím se tedy na odběr olejů - vzal bych si oba - napiš podrobnosti. Nebo ty se budou řešit až podle počtu zájemců?
Božetěch
|
|
Hore |
|
 |
Jan Vrtěna
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Sep 05, 2012 9:25 am |
|
Registrovaný: Pia Nov 18, 2011 1:35 am Príspevky: 113 Bydlisko: Brno
|
luděk píše: zpráva je pro všechny co by měli zájem. budu brát lněný a tungový kdo by se chtěl přidat at napíše přivezl bych to na setkání, ve větším množství to vychází levnějc. z pozdravem LT Ahojky, mám zájem o litřík tungového, pokud dovezeš na setkání budu rád. Zdravím všechny Honza
|
|
Hore |
|
 |
Jarík
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Sep 06, 2012 10:14 am |
|
|
luděk píše: zdravím všechny tokáry, soutokáry a všechny kterým se točí a těším se na setkání. adame lněný olej co jsem si od tebe dovezl pomalu dochází, tak si budu objednávat nový,pokud chceš ten tungový tak se ozvy. tato zpráva je pro všechny co by měli zájem. budu brát lněný a tungový kdo by se chtěl přidat at napíše přivezl bych to na setkání, ve větším množství to vychází levnějc. z pozdravem LT Nazdar, Ja sa hlásim na 1 liter ľanového a 2 litre tungového olejčeka, prevezmem si na zraze, díky Jaro
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Sep 06, 2012 7:11 pm |
|
|
Luďku, napiš cenu, ať máme nějakou představu. Já ty oleje moc nepoužívám, ale na experimenty bych si něco vzal, ale zatepluju a obracím každý groš, tak je to pro mě podstatná informace.
Díky Radim.
|
|
Hore |
|
 |
luděk
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Sep 06, 2012 8:49 pm |
|
|
zdravím všechny soutokáry ,tokáry a všem co se točí svět oleje budu objednávat z cesty dřeva, tam je i cena vypadá to na 10 l od každého. tungový vychází na 139 a lněný na 130 kč. z pozdravem LT
|
|
Hore |
|
 |
Peter Trebuľa
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Sep 06, 2012 9:50 pm |
|
Registrovaný: Štv Sep 22, 2011 12:36 pm Príspevky: 164 Bydlisko: Veľký Krtíš
|
luděk píše: ...budu objednávat z cesty dřeva ..., tungový vychází na 139 a lněný na 130 kč. Aj ja si prosím litrík tungového. Ďakujem. PS: Sa mi páči, že si to objednávame ako drienkovicu 
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pia Sep 07, 2012 8:45 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
a čisté lahvinky s sebou 
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Sob Sep 08, 2012 3:00 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
luděk píše: zdravím všechny soutokáry ,tokáry a všem co se točí svět oleje budu objednávat z cesty dřeva, tam je i cena vypadá to na 10 l od každého. tungový vychází na 139 a lněný na 130 kč. z pozdravem LT Aj ja si prosím liter tungového  Jirka Dodatočně som zistil, že bez něj nemohu žít  a pomerančový nebude????
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Sep 09, 2012 9:16 am |
|
|
Tak tedy objednávám litr tungového a litr lněného. Ještě poprosím jaké máte zkušenosti se skladováním obou olejů? Něco tu už proběhlo, ale nějaké nové poznatky neuškodí.
Ahoj Radim.
|
|
Hore |
|
 |
petrV
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Sep 09, 2012 3:26 pm |
|
|
Ogaři, tady to vypadá, jak kdyby sa negde pálilo... 
|
|
Hore |
|
 |
Božetěch
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Sep 09, 2012 9:09 pm |
|
Registrovaný: Ned Dec 06, 2009 5:05 pm Príspevky: 320 Bydlisko: Uherský Ostroh
|
Jen taková technická - to budeme rozlívat na místě? V tom případě bychom měli přivézt flašky typizovaného rozměru anebo mám vzít odměrný válec ? A ještě upřesnění - jeden litr tungového a jeden lněného - pro mne
Božetěch
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|