Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Sep 24, 2012 8:30 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Ahojte, ak je možnosť, tak prosím tiež 1 liter tungového oleja Ďakujem Štefan
|
|
Hore |
|
 |
luděk
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Okt 24, 2012 4:14 pm |
|
|
zdravím všecky nadšence kterým se točí olej se nalívá, dláta se brousí, nálada výborná, za raz to vypukne. a ještě na poslední chvíli jsem si zpoměl na karnaubský vosk. prosím nemá někdo doma kousek, že by mě ho přivezl do klobouk????? díky z pozdravem LT
|
|
Hore |
|
 |
hand64
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Okt 24, 2012 8:04 pm |
|
|
jj, mám někde doma schovaný, používám ho se včelím ale už opravdu víceméně vyjímečně, přeolejoval jsem se. Vezmu Ti kousek.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Okt 25, 2012 8:14 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
Tak se teple přiodíte, vemte si rukavičky a čepičku, nakopněte do plechovkového oře a zítra se na vás těšíme! přibalte si pohodu (starosti a zlou náladu nechte doma) a hurá na to!!
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Štv Okt 25, 2012 9:07 pm |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
gurt píše: Tak se teple přiodíte, vemte si rukavičky a čepičku, nakopněte do plechovkového oře a zítra se na vás těšíme! přibalte si pohodu (starosti a zlou náladu nechte doma) a hurá na to!!
Gurte, ani netušíš, jak se těšíme a nemůžeme se dočkat ... tak zítra ...
|
|
Hore |
|
 |
poklop
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Nov 19, 2012 10:02 am |
|
Registrovaný: Ned Mar 01, 2009 12:38 pm Príspevky: 136 Bydlisko: Kysucké Nové Mesto
|
Tak som tú eukalyptovú vázu s lepkavým povrchom (Hartool 3x) zbrúsil, natrel raz olejom, potom 2x tým šelakom od Adama , asi si ho kúpim, tvári sa celkom dobre. A potom zaleštiť iba ľanovým olejom. Slivka je zo surového, tá je zatiaľ iba s olejom. Adam, ten šelak sa potom ešte aj nejako brúsi ? Leští ? Miroslav.
Prílohy: |

Eukalypt_Slivka.jpg [ 99.59 KiB | Zobrazené 14481 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Jan Vrtěna
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Nov 19, 2012 6:27 pm |
|
Registrovaný: Pia Nov 18, 2011 1:35 am Príspevky: 113 Bydlisko: Brno
|
poklop píše: Tak som tú eukalyptovú vázu s lepkavým povrchom (Hartool 3x) zbrúsil, natrel raz olejom, potom 2x tým šelakom od Adama , asi si ho kúpim, tvári sa celkom dobre. A potom zaleštiť iba ľanovým olejom. Slivka je zo surového, tá je zatiaľ iba s olejom. Adam, ten šelak sa potom ešte aj nejako brúsi ? Leští ? Miroslav. Zdravím, tak moc Ti chci poradit, že už to píši počtvrté a málem lezu po zdi protože když chci přiložit druhý obrázek, tak se mi to vše stratí a naběhne mi titulní strana s požadavkem abych se znovu přihlásil. Takže mů příspěvek bude bohužel bez obrázků a snad jej protlačím do konečné podoby. Nevím co jsi od Adama dostal a tak to možná půjde trochu mimo. Šelak se používá jako tzv politura. Základem je rozpuštění cca 10 dkg šelakových šupinek v 1 litru nejlépe 100 procentním lihu. tento základ se pak ještě ředí jedna ku sedmi až deseti díly lihu (Naředíš si kolik potřebuješ). jinak platí, že čím je základ starší, tim je kvalitnější. Celé to můžeš pokazit velmi jednoduše tím, že to zředíš naším technickým 96 procent. lihem, ve kterém je přidané jakési svinstvo. Ideální je potravinový líh(ale moc drahý) a nebo přímo spec. 99 procent líh, který lze v Brně (asi i jinde) získat za cca 130,-Kč/litr A teď to hlavní. Šelaková politura je konečná povrchová úprava kde není třeba následně mechanicky leštit a přetírat olejem.Pokud dodržíš určitý postup, pak získáš dokonale hladký povrch, z dřeva Ti vyleze fládr(neboj, nic nevyleze, ale prokleslí se ti leta a kresba dřeva jakoby do hloubky.Bohužel originál politura je poměrně choulostivá na jakékoliv tekutiny včetně vody. tzn jakákoliv kapka se musí okamžitě utřít.čistí se zádaně téměř suchým fnalovým hadříkem mírně napuštěným čistidlem na politurovaný nábytek- bohužel si momentálně nemohu vzpomenout na název.Takže přetírání olejem může posleze(Až po nějaké době) skončit mlžným závojem v polituře Abych Tě úplně od šelakování neodradil, tak upřesním , že v současné době se klasická politura končí tzv Hard top polišem, což je umělá pryskyřice na bázi šelaku, která se nanese jako závěrečná vrstva na pravý šelak. Ta už by měla snést tvrdší zacházení. (snad se ten jeden obrázek - text k poliši, podaří přiložit) Ještě orientační ceny( jedná se o materiál dosažitelný v Brně, italská firma BORMA VACHS) litr lihu - cca 130,- 0,5 l. poliše cca 350,- naředěný základ pro realizaci politury -0,5 l. cca 350,-. K dostání jsou i další ingridience potřebné při politurování, ceny neznám ale je to adekvátní výše uvedenému. Většina však lze nahradit levnějšími domácími zdroji. To je tak v kostce vše, ale veškeré povídání je celkem nanic pokud to neuvidíš Honza
Prílohy: |

2hard top návod.JPG [ 198.28 KiB | Zobrazené 14462 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Sob Dec 08, 2012 9:19 pm |
|
|
Nazdar chlapi, protože nepoužívám ani lněný ani tungový olej, mám v tom trochu chaos. Od Luďka jsem si na vyzkoušení přivezl litr lněného a litr tungového. Tak mi prosím poraďte : V momentě převzetí jsem to věděl a teď tipuju ten světlejší je lněný ? Mícháte je v nějakém poměru ? A na jaké dřeva tu směs používáte ? Na co je používáte samostatně - na jaké dřeva ?
Prolezl jsem zpětně naše vlákna ale stejně Vás žádám o radu.
Díky Radim.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 10, 2012 10:10 pm |
|
|
Je to to tak. Světlejší je lněný a tmavší tungový. dobře je o tom něco málo napsáno na .cestadreva. tungový, jak už bylo několikrát vzpomínáno, je základem mnoha dněšních olejovích směsí. lněný je zase tradinční z velkou škálou úprav (před polimerizace na slunci, vařením) a směsí na tej cestě vyráběj z něj tzv. houslový lak. ten mě láká ale nedostává se mi časoprostoru... do směsí jsem se nepouštěl. používám je čisté. když použiji směs, tak již připravenou výrobcem...
tungoví mám nově a velmi jsem jej ještě nezatěžoval. Lněný používám na všechny věci kde krása dřeva je "druhořadá" a jde o praktičnost - misky na jídlo, lžíce (pokud to někdo vyžaduje) také, pokud je čas na jeho schnutí, ho používám jako levnější variantu na vizuálně méně namáhané plochy.
No klidně mě prosím opravte nebo doplňte, nebo ... co ty Jirko? ty jsi přece něco míchal ne?
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 10, 2012 10:21 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
gurt píše: Je to to tak. Světlejší je lněný a tmavší tungový. tungoví mám nově a velmi jsem jej ještě nezatěžoval. Lněný používám na všechny věci kde krása dřeva je "druhořadá" a jde o praktičnost - misky na jídlo, lžíce (pokud to někdo vyžaduje) také, pokud je čas na jeho schnutí, ho používám jako levnější variantu na vizuálně méně namáhané plochy.
No klidně mě prosím opravte nebo doplňte, nebo ... co ty Jirko? ty jsi přece něco míchal ne? Největší olejár je Poldaaaaaa:-) Na točené věci ho nepoužívám, možná zatím, taky čekám až bude k mání pomerančový na ředění na první napuštění. Na věci ve styku s potravinami používám olivový, panenský . Tungovým lavičku, sedačky venku, ořech ani černý ořech se mi na miskách nelíbily, ve srovnání s mými oblíbenými vosky. Tak asi tak. mějte se kamarádi v tom předvánočním shonu moc pěkně. A toho 21.12.konec světa nebude, to leda že bychom přestali točíííít  Jirka
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 10, 2012 10:42 pm |
|
|
k olivovému jako k nevysychavému, nebo polovysychavému oleji nemám na tyto věci příliš důvěru. ale jikan s tebou v základě souhlasím. Díky! a co na to Polda? nebo to nikdo jiný volej nepoužívá (mimo na smažení) ?
|
|
Hore |
|
 |
jang
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Dec 12, 2012 5:40 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
Ahoj. Používam ľanový olej skoro mna všetko ,hlavne na tvrdé a tmavé drevo, Včera som nim napuštal aj maly stol zo smrekovej šparovky. jang.
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Dec 12, 2012 9:36 pm |
|
|
Děkuji všem za osvětu. Jsem konzervativní, ale jestli na něco přijdu tak se podělím. Poldíku olejáři pomoz - volá Ostrava  !!! Ahoj Radim.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Dec 12, 2012 9:49 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Radim Kocián píše: Děkuji všem za osvětu. Jsem konzervativní, ale jestli na něco přijdu tak se podělím. Poldíku olejáři pomoz - volá Ostrava  !!! Ahoj Radim. www.bio.cz/p/15491/tungovy-olej-5-l/
|
|
Hore |
|
 |
Jaroslav Machaj
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 24, 2012 10:48 am |
|
|
Radime, barva se může lišit podle výrobce. Nejlíp se tungový olej pozná po čuchu, páchne exoticky a dost silně. Zdraví Jarda.
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|