Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Okt 22, 2013 7:59 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
|
Hore |
|
 |
hand64
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Okt 22, 2013 8:31 pm |
|
|
dobrý adame, to jsem nečekal takový videa, já myslel, že měříš teplotu a rosný bod na tom stativu a ty jsi nás točil 
|
|
Hore |
|
 |
Jaroslav Machaj
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Sob Nov 02, 2013 8:52 pm |
|
|
Vpalovaná karnauba.
Jako včelař znám dost dobře vlastnosti včelího vosku a jako povrchová úprava se mě moc nezamlouvá. Už po půl roce změní barvu ze žluté na světle hnědou a za dva roky je hnědý a láme se. Karnaubský vosk z povrchu palmových listů nemění barvu, je tvrdý a dá se leštit. Je také zdravotně nezávadný, používá se k přípravě potahovaných tablet. Není příliš drahý a dá se koupit v potřebách pro výtvarníky. Nevýhodou jsou běžné způsoby nanášení karnauby- při tření vosku o misku vznikne jen tenká a nestejnoměrná vrstvička. K využití karnauby mě přivedl totální krach při povrchové úpravě pórovitého dřeva olše a jívy. Po oleji i po několika nátěrech a dlouhém schnutí zůstávaly široké póry, misky se nedaly leštit, byly šedivé a vypadaly hnusně. Napadlo mě, že roztavený vosk by se při chladnutí natáhl dovnitř a dřevo by bylo dobře impregnované. V pórech by mohl ztuhnout a vyplnit je. Namáčení do roztaveného vosku je nesmysl, takže jsem zkusil připravit z karnauby pastu stejně jako z včelího vosku. Za horka se v ředidle 6000 nebo 6006 karnauba dobře rozpustí- poměr volím tak jeden objem šupinkového vosku na dva objemy ředidla. Po ochlazení vznikne pasta. Pokud je příliš tvrdá nebo řídká, zopakujeme zahřátí a přidáme ředidlo nebo vosk. Když pasta při skladování trochu vyschne, stačí přidat ředidlo. Misku na zapnitém soustruhu pořádně ohřejeme opalovací pistolí a dávku pasty na hadru naneseme na povrch. Ředidlo se skoro všechno odpaří a tekutý vosk vsakuje do dřeva. Je možné ohřev i nanášení opakovat, velikostí ohřevu trochu řídíme vsakování vosku. Nakonec většina vosku zůstává na hadříku. Po ochlazení buď necháme povrch matný (vhodné třeba pro jívu), nebo ještě vlažný vosk leštíme hadrem. Dřevo jen mírně zežloutne, nejlepší efekt je ale u dřeva napuštěného olejem a jeden i víc týdnů sušeného. Zdůrazní se hloubka kresby a vzniká pěkný lesk. Teď takhle upravuju skoro všechno.
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Sob Nov 02, 2013 9:18 pm |
|
|
Jaroslav Machaj píše: Vpalovaná karnauba.
Jako včelař znám dost dobře vlastnosti včelího vosku a jako povrchová úprava se mě moc nezamlouvá. Už po půl roce změní barvu ze žluté na světle hnědou a za dva roky je hnědý a láme se. Karnaubský vosk z povrchu palmových listů nemění barvu, je tvrdý a dá se leštit. Je také zdravotně nezávadný, používá se k přípravě potahovaných tablet. Není příliš drahý a dá se koupit v potřebách pro výtvarníky. Nevýhodou jsou běžné způsoby nanášení karnauby- při tření vosku o misku vznikne jen tenká a nestejnoměrná vrstvička. K využití karnauby mě přivedl totální krach při povrchové úpravě pórovitého dřeva olše a jívy. Po oleji i po několika nátěrech a dlouhém schnutí zůstávaly široké póry, misky se nedaly leštit, byly šedivé a vypadaly hnusně. Napadlo mě, že roztavený vosk by se při chladnutí natáhl dovnitř a dřevo by bylo dobře impregnované. V pórech by mohl ztuhnout a vyplnit je. Namáčení do roztaveného vosku je nesmysl, takže jsem zkusil připravit z karnauby pastu stejně jako z včelího vosku. Za horka se v ředidle 6000 nebo 6006 karnauba dobře rozpustí- poměr volím tak jeden objem šupinkového vosku na dva objemy ředidla. Po ochlazení vznikne pasta. Pokud je příliš tvrdá nebo řídká, zopakujeme zahřátí a přidáme ředidlo nebo vosk. Když pasta při skladování trochu vyschne, stačí přidat ředidlo. Misku na zapnitém soustruhu pořádně ohřejeme opalovací pistolí a dávku pasty na hadru naneseme na povrch. Ředidlo se skoro všechno odpaří a tekutý vosk vsakuje do dřeva. Je možné ohřev i nanášení opakovat, velikostí ohřevu trochu řídíme vsakování vosku. Nakonec většina vosku zůstává na hadříku. Po ochlazení buď necháme povrch matný (vhodné třeba pro jívu), nebo ještě vlažný vosk leštíme hadrem. Dřevo jen mírně zežloutne, nejlepší efekt je ale u dřeva napuštěného olejem a jeden i víc týdnů sušeného. Zdůrazní se hloubka kresby a vzniká pěkný lesk. Teď takhle upravuju skoro všechno. Ahoj Jardo, je to možná to co hledám a co se s kombinacemi s včelím voskem nedaří. Múžeš prosím nějaké tvé výrobky s vzorovým povrchem vyfotit ? Uctivě děkuju ať se daří Radim.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Nov 03, 2013 11:46 am |
|
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Ned Nov 03, 2013 11:56 am |
|
|
hand64 píše: dobrý adame, to jsem nečekal takový videa, já myslel, že měříš teplotu a rosný bod na tom stativu a ty jsi nás točil  no to byl samozřejmě hlavní zamer měřit atmosféru na srazu, ale znaš ty dnešné krabičky, a když už to vie aj to video? tak jsem jej tam lupl 
|
|
Hore |
|
 |
Jaroslav Machaj
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Nov 05, 2013 11:34 am |
|
|
Príloha:
4a.JPG [ 192.2 KiB | Zobrazené 12293 krát ]
Radime, obrázky pár výsledků karnaubování: jíva bez oleje, bříza a nahnilá bříza.
Prílohy: |

7a.JPG [ 234.78 KiB | Zobrazené 12293 krát ]
|

6a.JPG [ 225.31 KiB | Zobrazené 12293 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Nov 05, 2013 9:28 pm |
|
|
To vypadá hodně dobře a Jardo příště půjdu touto cestou. Děkuji za Tvé znalosti Radim.
|
|
Hore |
|
 |
jang
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Nov 05, 2013 9:49 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
Ahoj Jaro.
Pekne sa to leskne .Aj mna si presvedčil a idem to skusiť. Ked sa k tomu dostanem tak to nafotim. Jang.
|
|
Hore |
|
 |
Jaroslav Machaj
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Sob Nov 09, 2013 10:26 am |
|
|
Tak přidám ještě trochu počítání- hodně lidí nepoužívá sikativa do oleje kvůli složitostem při míchání. Není potřeba nic měřit, protože 1 kapka má 30 mikrolitrů. Pro naše účely nepotřebujeme velkou přesnost, nějaká relativní chyba 30% nevadí. Počítejte se mnou zpaměti: předpis praví 5 ml sikativa na litr oleje. To je 5 mikrolitrů na mililitr, krát 10 je 50 mikrolitrů na deset ml- čili zhruba dvě kapky na deset kubíků (přesně na 12 ml). Jarda
=
|
|
Hore |
|
 |
Umbriell
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 30, 2013 11:36 am |
|
Registrovaný: Str Feb 20, 2013 9:59 pm Príspevky: 106 Bydlisko: Trenčín
|
z pokornou dušičkou, by som chcel poprosiť skúsenejších o radu. v najbližšej dobe ( cca 3 mesiace) ma čaká výroba pomerne väčšieho množstva drevených misiek a tanierov z orechového dreva. Používali by sa na stredoveké hostiny, to znamená pomerne často, ale presnú frekvenciu používania neviem zatiaľ povedať. Preto by som chcel poprosiť o radu, akú povrchovú úpravu zvoliť, aby misky vydržali pravidelné používanie, aj to ak v nich napríklad bude dlhšiu dobu(napríklad hodinu alebo dve) kapustnica a podobne, ale zároveň aby hneď nevyzerali ako vhodné na zahodenie, a zároveň bola povrchová úprava zdravotne nezávadná, a obnoviteľná. a aby misky vydržali aspoň jednu dve sezóny, samozrejme lepšie ak dlhšie. Ľanový olej a včelí vosk som zavrhol, je síce vhodný, ale iba na nie moc časté používanie. Prečítal som si aj toto fórum, aj rôzne iné anglické, a mám z toho hlavu v smútku. Napadol ma Parafínový olej (medicínskej čistoty) Angličania ho nazývajú minerálny olej, a poriadne dlho nechať misky v ňom ponorené). Má výhodu v tom, že je absolútne zdravotne nezávadný, inertný, zostáva tekutý, nevysychá, ale ani nestarne a nezapácha. Alebo zakúpiť nejaky hotový zahraničný prípravok ktorý je food safe a určený na pravidelne používanie misiek, napríklad niečo ako je Salad bowl finish. Ak však zo svojich skúseností poznáte vhodnejšiu povrchovú úpravu, a ste ochotný sa o ňu podeliť, alebo viete nejaky prípravok doporučiť, budem vďačný za každú radu. s Pozdravom Juraj.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 30, 2013 5:28 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Umbriell píše: z pokornou dušičkou, by som chcel poprosiť skúsenejších o radu. v najbližšej dobe ( cca 3 mesiace) ma čaká výroba pomerne väčšieho množstva drevených misiek a tanierov z orechového dreva. Používali by sa na stredoveké hostiny, to znamená pomerne často, ale presnú frekvenciu používania neviem zatiaľ povedať. Preto by som chcel poprosiť o radu, akú povrchovú úpravu zvoliť, aby misky vydržali pravidelné používanie, aj to ak v nich napríklad bude dlhšiu dobu(napríklad hodinu alebo dve) kapustnica a podobne, ale zároveň aby hneď nevyzerali ako vhodné na zahodenie, a zároveň bola povrchová úprava zdravotne nezávadná, a obnoviteľná. a aby misky vydržali aspoň jednu dve sezóny, samozrejme lepšie ak dlhšie. Ľanový olej a včelí vosk som zavrhol, je síce vhodný, ale iba na nie moc časté používanie. Prečítal som si aj toto fórum, aj rôzne iné anglické, a mám z toho hlavu v smútku. Napadol ma Parafínový olej (medicínskej čistoty) Angličania ho nazývajú minerálny olej, a poriadne dlho nechať misky v ňom ponorené). Má výhodu v tom, že je absolútne zdravotne nezávadný, inertný, zostáva tekutý, nevysychá, ale ani nestarne a nezapácha. Alebo zakúpiť nejaky hotový zahraničný prípravok ktorý je food safe a určený na pravidelne používanie misiek, napríklad niečo ako je Salad bowl finish. Ak však zo svojich skúseností poznáte vhodnejšiu povrchovú úpravu, a ste ochotný sa o ňu podeliť, alebo viete nejaky prípravok doporučiť, budem vďačný za každú radu. s Pozdravom Juraj. Hodně úspěchů přeji. Problém vidím spíše v ořešáku, než v povrchové úpravě.  Jirka
|
|
Hore |
|
 |
Umbriell
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Pon Dec 30, 2013 9:52 pm |
|
Registrovaný: Str Feb 20, 2013 9:59 pm Príspevky: 106 Bydlisko: Trenčín
|
Možeš to rozviesť? nerozumiem. že ako orech sa správa dako špecificky ohľadne povrchovky ak ma byt stala? či?
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Uto Dec 31, 2013 8:12 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Ahoj, v poslednej dobe som prešiel na Tungový olej, prípadne decentne nariedený pomarančovým olejom, (pozor, ten sam o sebe je pekné svinstvo), napúšťam za tepla, zhruba do 40 stupňov, kým to saje, predtým mám povrchovku do 600 šmirgel Po dokonalom zaschnutí (5-6dní) podľa teploty nanášam karnaubu (decentne) a rozleštím hadrákom , ale nie lesk ako blesk, v poslednej dobe mi to vadí Po naliati horucej vody to nepúšťa žiadne "mastné oká" , voda neobsahuje žiadne pachute Potom to pokrstím slivkou alebo meruňku a ide to do sveta 
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: povrchová úprava Napísal: Str Jan 01, 2014 6:47 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Umbriell píše: Možeš to rozviesť? nerozumiem. že ako orech sa správa dako špecificky ohľadne povrchovky ak ma byt stala? či? Že nepovažuju ořešák vhodný na uvedený účel, ale je to jen názor 
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|