Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Feb 18, 2013 6:04 pm |
|
|
No to se dostáváme k zajímavému tématu - upínání polen a půlpolen. Ořežu nebo otešu základní polotovar na zhruba rotační tvar a pak to dělám stejně jako Poklop - upnu vrutama na lícní desku, podepřu koníkem a stáhnu po obvodu. Pak na konci osoustružím upínací čep, otočím obrobek, za čep chytnu do sklíčidla, opět podepřu koníkem a co mi materiál dovolí jdu do hloubky. Teprve nakonec uříznu střed a šudlám vnitřek načisto, ale to už jde o symetrickou rotační součást s desetinovou hmotností původního polena. Ale Jirka myslím sukovníkem nejdřív udělá díru, za ni chytne do sklíčidla a pokračuje viz. jeho obrázky. Nevím, ale mi ten můj způsob přijde bezpečnější, ale můžu se mýlit tak jak to děláte Vy ostatní ? Ne, že bych chtěl přivolat letecký den, ale za celou dobu jsem ho měl snad dvakrát u velkých obrobků a to jsem upínal mezi hroty a od toho jsem už upustil. Ale i tak je skutečně kámen úrazu v samosvornosti toho čínského sklíčidla, které je spíš než samosvorné - samovolné, tzn. samovolně se uvolňující. Proto všichni s nadějí vzhlížíme k tomu, který vnesl světélko naděje do některých  omlácených hlav a pravil "budiž pořádné sklíčidlo" ( a potichu dodal "až na něj přijde čas, protože se nemodlíte"). Takže já se za něj modlím ahoj Radim.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Str Feb 20, 2013 10:31 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Takže tady máme, jak říká Miro, hrč. /138-140/ x 21 cm, jak to upnout. Příprava na upnutí na lícní desku, pro někoho přírubu, je poměrně pracná a časově náročná. A nedá se s tím pak už pohnout, tedy naklonit. Upínám to do sklíčidla, díru 50mm, sukovníkem, jastě že pro začátek opřít koníkem. Co vy na to???
Prílohy: |

Fotografie0919.jpg [ 320.5 KiB | Zobrazené 13787 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Str Feb 20, 2013 10:33 pm |
|
|
Takto to pak vypadá po stočení vnějšku a přípravy na upnutí z druhé strany

Fotografie0932.jpg [ 147.64 KiB | Zobrazené 13787 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Str Feb 20, 2013 10:36 pm |
|
|
No a takhle skorokončíme  35 cm, 16 cm, stěna od 4 do 6ti mm, protože to pracovalo a uši jsou tedy silnější než boky.

Fotografie0934.jpg [ 329.17 KiB | Zobrazené 13787 krát ]
|

Fotografie0933.jpg [ 345.46 KiB | Zobrazené 13787 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Ned Mar 10, 2013 9:33 pm |
|
|
jiri tovarys píše: Takže tady máme, jak říká Miro, hrč.
Co vy na to??? No co já na to Víkendový výčet úspěchů : - na pásovce mi prdly dva pásy, než jsem pochopil, že to vedení pilového pásu musím už skutečně udělat pořádně - minulý týden skácené jabko - fajny nahnily matroš s kresbou o jakem se indianskym načelnikum ani nesnilo a Mikelanželovi enom občas když nocoval v Sixtinske kapli, mi těsně před finalovymi fanfarami vydalo taky zvuk - lup - a už mi fičela pulka misky kolem palice. Ale nevzdal jsem to a jedna pěkná miska mi schne pod soustruhem v pilinách - doufám, že praskne. Nevím jestli je letos tak hovadský začátek roku co se počasí týče, ale dřevo pokácené v únoru je samá voda. Soutokárům zdar Radim.
|
|
Hore |
|
 |
Jarík
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Ned Mar 10, 2013 10:49 pm |
|
|
Radim Kocián píše: jiri tovarys píše: Takže tady máme, jak říká Miro, hrč.
Co vy na to??? No co já na to Víkendový výčet úspěchů : - na pásovce mi prdly dva pásy, než jsem pochopil, že to vedení pilového pásu musím už skutečně udělat pořádně - minulý týden skácené jabko - fajny nahnily matroš s kresbou o jakem se indianskym načelnikum ani nesnilo a Mikelanželovi enom občas když nocoval v Sixtinske kapli, mi těsně před fina lovymi fanfarami vydalo taky zvuk - lup - a už mi fičela pulka misky kolem palice. Ale nevzdal jsem to a jedna pěkná miska mi schne pod soustruhem v pilinách - doufám, že praskne. Nevím jestli je letos tak hovadský začátek roku co se počasí týče, ale dřevo pokácené v únoru je samá voda. Soutokárům zdar Radim. V Sixtínskej kaplnke majú teraz chlapi inú robotu. Počkaj kým budeme mať pontifika, aby mal kto nad Tebou držať ochrannú ruku, ja sa zatiaľ do ničoho nechytám
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Mar 11, 2013 4:25 pm |
|
|
V Sixtínskej kaplnke majú teraz chlapi inú robotu. Počkaj kým budeme mať pontifika, aby mal kto nad Tebou držať ochrannú ruku, ja sa zatiaľ do ničoho nechytám[/quote] No snad nade mnou drží ochrannou ruku alespoň ti naši pohanští bohové s Radegastem v čele a chce to i krapet štěstí. Ale kdybys neměl zasypanou dílnu sněhem, tak taky nečekáš. 
|
|
Hore |
|
 |
Mikuláš Bruttovszký
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Mar 11, 2013 7:50 pm |
|
Registrovaný: Pia Jan 04, 2013 10:57 am Príspevky: 16 Bydlisko: Bratislava
|
Radim Kocián píše: V Sixtínskej kaplnke majú teraz chlapi inú robotu. Počkaj kým budeme mať pontifika, aby mal kto nad Tebou držať ochrannú ruku, ja sa zatiaľ do ničoho nechytám No snad nade mnou drží ochrannou ruku alespoň ti naši pohanští bohové s Radegastem v čele a chce to i krapet štěstí. Ale kdybys neměl zasypanou dílnu sněhem, tak taky nečekáš.  [/quote] A mňa chráni rožkatý  Kelt, občas so zápražkou, keď je chladno 
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Sep 30, 2013 8:14 pm |
|
|
Návod, jak něco zaručeně zdrbat. Delší dobu nic netočte.¨Nejlépe celé léto. Pa si upněte do točovky ze dva roky suchý polotovar misky, nejlépe nějaký, ke kterému máte vztah, ať už materiálem, nebo původem, nebo tím, komu konečný výrobek připadne. Vytočte vnější tvaar, to by ještě šlo, vyhladit a povrchovku. Pak vytočte vnitřní stranu, vždyť to přece máte v ruce, jaké štráchy s tím.¨ Takových misek jste vytočili stovky.  A s velkou pravděpodobností máte zaděláno na letecký den.¨ Netušil bych, jak rychle se to dostane " z ruky". Návod,¨ jak to nezdrbat po delší točivé pauze. Vytočte si pár misek, miseček, z čehokoliv, nejlépe mokrého,Ellsworthem,45st., čímkoli, nebo spíše vším, co kdy používáte, pěkně polotovary, potom teprve s kůrou, ale zase něco takového, kde o nic nejde, když se nezadaří, žádná ztráta. Pak to zase půjde, jinak dopadnete jako já dnes, ¨ zpocený až na pr............ když to zkrátka nešlo, jak jsem zvyklý  . Fakt se to zapomene  . Soudě teda drze podle sebe. Třeba jste na tom lépe, to by bylo jen dobře.¨ Ať se točí, začíná naše sezona  Jirka
|
|
Hore |
|
 |
jang
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Str Jan 22, 2014 7:37 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
Tak som nachvíľu stratil koncentráciu a pokazil som peknú ušatú. Ale ešte to skúsim zlepiť a zcinovať-uvidime. nech sa dari lepšie ako mne. Jang.

nezdar.JPG [ 69.6 KiB | Zobrazené 13239 krát ]
|

nezdar1.JPG [ 66.92 KiB | Zobrazené 13239 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Ned Mar 16, 2014 10:04 pm |
|
|
Tak jsem se snažil dva dny a jsem úplně rozpolcen. Chtěl jsem lehkou tesařskou sekyrku pro praváka, a furt jsem to vylepšoval ( vybrušoval ) až na tesařskou valašku ( tam mě asi bere můj původ ) . Profíci jako pan Pavel Dvořák mě asi pohřbí, ale mi se s tou sekerkou pracuje dobře ( dostal jsem se na 710 g ). Klucí jaké máte oblíbené sekerky ?

IMG_26101.jpg [ 41.73 KiB | Zobrazené 13087 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Mar 17, 2014 7:20 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Radim Kocián píše: Tak jsem se snažil dva dny a jsem úplně rozpolcen. Chtěl jsem lehkou tesařskou sekyrku pro praváka, a furt jsem to vylepšoval ( vybrušoval ) až na tesařskou valašku ( tam mě asi bere můj původ ) . Profíci jako pan Pavel Dvořák mě asi pohřbí, ale mi se s tou sekerkou pracuje dobře ( dostal jsem se na 710 g ). Klucí jaké máte oblíbené sekerky ?
Radime ahoj, problém sekacího nástroje aktuálně řeším od soboty, kdy jsem se dost dlouhou chvíli snažil dostat potřebný kus třešně do mého malého soustruhu a osekával a osekával, a ... Nakonec ta ku*va třešeň popraskala dřive, než jsem se začal trápit, takže bude krásne dřevo do kamen. Seker a jiných podobných sekátorů mám doma asi 15, ale žádná není to pravé ořechové, včera jsem vytáhl jednu po dědovi, chtěla by kovářsky vytáhnout, ale k tomu se sto let nedostanu, takže přebrousím a jestli bude fungovat v olšových rukách, tak i zveřejním, to jsem se nějak rozkecal 
|
|
Hore |
|
 |
Peter Trebuľa
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Ned Mar 30, 2014 8:30 pm |
|
Registrovaný: Štv Sep 22, 2011 12:36 pm Príspevky: 164 Bydlisko: Veľký Krtíš
|

DSCN4573-1.JPG [ 113.16 KiB | Zobrazené 12984 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Pon Mar 31, 2014 7:51 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
prasklinka nevydržela ..

Obraz2422 mini.jpg [ 23.76 KiB | Zobrazené 12968 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
Peska
|
Predmet príspevku: Re: Nezdary nezdarené. Napísal: Uto Máj 26, 2015 10:36 am |
|
Registrovaný: Str Jan 14, 2015 8:29 am Príspevky: 34 Bydlisko: Přímělkov
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|