Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
ladis1973
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Štv Mar 02, 2017 10:56 pm |
|
|
ST.NICOLAUS píše: Radime, to je erotika , jak s novou babou, co ?  jo, tomu rozumím  :-) Ale tomu, co píše ladis1973, tak z dvou třetin vůbec nerozumím :-/ Ale zas mám v dílně už několik let FM, který mi z 220 žene skoro vše v dílně,co má jakože motor 380, a otáčky jak chcu Jak říkal Gurt, potkávat se a sdělovat si informace, asi je to nejlepší, co je jestli to řekl někdo jiný, buď mu chvála taky ... Jo, uznávám, je to trochu zběsile vysvětlený, obrázek snad napoví víc, co tím chtěl básník říci  Ale bez znalosti průměrů řemenic a zamýšlených točených průměrů je to fakt tak trochu věštění z lógru od kafe. Vycházím jen z vlastní zkušenosti, kdy při vyšších otáčkách se mi při hrubování ten můj prehistorický strojek začínal už nepříjemně klepat jako drahej pes. U téhle mašiny bude taky stabilita někde jinde. Jinak varianta A je pohon vřetena přímo z motoru, na větší průměry to podle mne může mít příliš vysoké otáčky i na nejnižší převod. Ale můžu se plést, jenom odhaduji, muselo by se to spočítat. Varianta B je s vloženou předlohou, která dává možnost jít do hodně pomala, příp. do rychla, podle průměru řemenice. Několikanásobná řemenice na motoru může být a nemusí, to už je na zvážení každého soudruha, nakolik to má být variabilní, kolik chce rychlostí, jaký to má mít rozsah a nakolik je ochotný to furt přehazovat...
Prílohy: |

remenice.jpg [ 57.5 KiB | Zobrazené 11661 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pia Mar 03, 2017 6:45 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Jo, uznávám, je to trochu zběsile vysvětlený, obrázek snad napoví víc, co tím chtěl básník říci  Jo, to je vono, už tomu rozumím! Děkuji. Ale v tomto případě, když si nastavím skoro ideální podmínky, odpadá ten adrenalin, jak to dopadne 
|
|
Hore |
|
 |
ladis1973
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pia Mar 03, 2017 7:24 am |
|
|
ST.NICOLAUS píše: Jo, to je vono, už tomu rozumím! Děkuji. Ale v tomto případě, když si nastavím skoro ideální podmínky, odpadá ten adrenalin, jak to dopadne  Jakej adrenalin? Statistika nuda je, má však cenné údaje... Vždyť říkám, že to jde s prstem v nose spočítat (obyčejná trojčlenka průměrů řemenic a otáček) a pro ty ideální podmínky pak navrhnout a doladit a ušetří se za ten měnič a odpadne tak starost, jestli se náhodou nebude motor dušenej v malých otáčkách přehřívat nebo zda bude mít ještě dost síly.
|
|
Hore |
|
 |
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pia Mar 03, 2017 8:32 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
ladis1973 píše: ST.NICOLAUS píše: Jo, to je vono, už tomu rozumím! Děkuji. Ale v tomto případě, když si nastavím skoro ideální podmínky, odpadá ten adrenalin, jak to dopadne  Jakej adrenalin? Statistika nuda je, ...no prostě mně nebaví pracovat s ideálníma otáčkama, s ideálním dřevem, to už pak není žádná prdel, kapišto ?  ...to umí kde-kdo ...
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pia Mar 03, 2017 8:16 pm |
|
|
Děkuji za názor a informace. Radim
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Ned Mar 05, 2017 8:49 pm |
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pon Mar 06, 2017 1:33 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Radim Kocián píše: Tak se mi podařilo shodit lícní desku ( po nahřátí horkovzdušnou pistolí ) a pak hřídel vřeteníku. Na jedné straně je kuličkové ložisko a na druhé dvě soudečkové. Tož se s Váma dělím o foto. Konická ložiska, ideální složení, s tím můžeš provozovat v klidu kovotlačitelství, docela to může být i zážitek při seřizování. Ať se daří při sborce, rozborku už skoro máš:-) jirka
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Uto Mar 07, 2017 6:56 pm |
|
|
Tak hřídel je venku. Jenom musím upřesnit - Gurte měl jsi pravdu jsou to válečková ložiska, ne soudečková. Takže potvrzuji náčelník má vždycky pravdu a já jdu k očnímu pro silnější brýle. Jinak musím nabonzovat Poldu že má v garáži taky novou mašinu a slíbil, že ji tady předvede.

IMG_31191.jpg [ 55.66 KiB | Zobrazené 11446 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Uto Mar 07, 2017 8:28 pm |
|
|
Radim Kocián píše: Tak hřídel je venku. Jenom musím upřesnit - Gurte měl jsi pravdu jsou to válečková ložiska, ne soudečková. Takže potvrzuji náčelník má vždycky pravdu a já jdu k očnímu pro silnější brýle. Jinak musím nabonzovat Poldu že má v garáži taky novou mašinu a slíbil, že ji tady předvede. Ložisko je to kuželové, kuželíkové, kónické / kónus = kužel/ Místo kuliček má válečky, ale válečky jsou i v jiných ložiscích. jirka Vnější kroužky už jsi vylisoval z vřeteníku ????
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Mar 08, 2017 5:43 pm |
|
|
Ano, tak kuželíkové ložisko ( s válečky ), válečkové ložisko a dvouřadé kuličkové ložisko jsem ješte nevylisoval. Vřeteník je teď u šváry na dílně a kluci se s tím poperou, já nemám takový stahovák. Až je vytáhnou, tak dle označení opatřím nové a až bude nová hřídel, tak to naperou zpět.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Mar 08, 2017 9:15 pm |
|
|
Radim Kocián píše: Ano, tak kuželíkové ložisko ( s válečky ), válečkové ložisko a dvouřadé kuličkové ložisko jsem ješte nevylisoval. Vřeteník je teď u šváry na dílně a kluci se s tím poperou, já nemám takový stahovák. Až je vytáhnou, tak dle označení opatřím nové a až bude nová hřídel, tak to naperou zpět. Jjjo, ještě malou modlitbičku, aby to bylo v metrické soustavě. A aby Ti to autogenem moc nevyhřáli. Pokud jsou proti sobě dvě kuželová ložiska, musí to být osazeno tak, aby se to dalo štelovat. S tím si někdo vyhraje. Ale ve finále je to nejlepší složení. jirka
|
|
Hore |
|
 |
Tomáš Pavelka
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Mar 15, 2017 8:32 am |
|
|
zdar kucii takze aby ste nerekli ze nic nedelam tak tu svami chci podelit o moje dalsi kroky s mym GEIGREM po dlouhem badani a snazeni se rozbehnout variator mi nezbylo nic jineho nez rozborka , coz znamenalo motor ven ( bobek o vaze asi 60 kg a vykonu 7,5 kw) a cele sane ktere drzi hlavni motor a pomocitrapezaku, sroubove prevodovky a maleho 0,5 kw motoru snim jezdi nahoru dolu... nemluvim o tom ze vse bylo od oleje a prachu a proste totalni cernota .. nakonec se zadarilo a bylo vse venku zjistil jsem problem kde byl trapezak hryzlej a kdyz byl venku tak povolit ho uz byla hracka . pak nasledovalo uplne vycisteni a opetovne slozeni vsech casti dokupy ,jen ten motorek byla sranda znova strkat dovnitr a pomoci panenky zvedat na diry... ale zadarilo se ... jinak mezi tim se mi povedlo sundat licni desku ... po dlouhem badani a hledani fotek videiii po internete jsem dosel k zaveru ze to bude tak jak si myslim ... navstivil jsem kovosrot kde jsem sehnat klic na povoleni prevlecne matice takovej ten ceckovej jenze na prumer 185-200mm ale byl tam ..  kdyz jsem zkousel povolit tu matici za studena tak nic a to jsem na tom klici mel 5écm trubku a v tom pres 1m paiser na ktery sem sedel jak baba na kosteti... takze me napadlo to nahrat, vzal jsem horkovzdusku a pak se ceremonial opakoval , kdyz jsem na tom znova sedel tak jsem zasadil jednu dobre mirenou na konec klice a lup bylo povoleno... rdosti jsem skakal... jeste ze me nikdo nevidel... no a pak nasledovala dalsi etapa ato vymyslet upnuti sklicidla ,v hrideli je 5 MORSE tak jsem znova navstivil kovosrot kde jsem koupi frezu na kov se stopkou 5 MORSE a zajistovacim zavitem z druhe strany (M20) frezu jsem urizl a stocil aby se nani dala navarit kulatina 160mm.... tak se stalo a uz jsem to mel upnute v soustruhu zajistene zavitovkou na druhu stranu hridele a uz se soustruzilo... vse se zadarilo a univerzalka uz drzi a je pripravena mezi tim probihalo ladeni elektriky a koncaku na motoru variatoru ale ted vse maka tak jak ma, vyradil jsem i brzdu kde to normalne do motoru poslalo dalsi fazi asi a motor se kousnul no hruza klepal se celej barak ...takze to ted nechavam dotocit... tady vam hazim nejaka videa aby ste meli lepsi predstavu ... https://www.youtube.com/channel/UCYKo8d ... L9YK6blbAw

GOPR5527.jpg [ 396.45 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

GOPR5526.jpg [ 391.29 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20170302_105752.jpg [ 151.54 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20170220_114854.jpg [ 166.79 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20170218_084714.jpg [ 138.4 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20170215_090459.jpg [ 134.36 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20170215_090429.jpg [ 127.51 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|

20161113_164432.jpg [ 145.05 KiB | Zobrazené 11316 krát ]
|
_________________ Tomáš...
|
|
Hore |
|
 |
Paťas
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Mar 15, 2017 9:46 am |
|
Registrovaný: Štv Mar 19, 2009 7:26 pm Príspevky: 357 Bydlisko: Nivnice u Uherského Brodu
|
Tomáš Pavelka píše: zdar kucii takze aby ste nerekli ze nic nedelam tak tu svami chci podelit o moje dalsi kroky s mym GEIGREM po dlouhem badani a snazeni se rozbehnout variator mi nezbylo nic jineho nez rozborka , coz znamenalo motor ven ( bobek o vaze asi 60 kg a vykonu 7,5 kw) a cele sane ktere drzi hlavni motor a pomocitrapezaku, sroubove prevodovky a maleho 0,5 kw motoru snim jezdi nahoru dolu... nemluvim o tom ze vse bylo od oleje a prachu a proste totalni cernota .. nakonec se zadarilo a bylo vse venku zjistil jsem problem kde byl trapezak hryzlej a kdyz byl venku tak povolit ho uz byla hracka . pak nasledovalo uplne vycisteni a opetovne slozeni vsech casti dokupy ,jen ten motorek byla sranda znova strkat dovnitr a pomoci panenky zvedat na diry... ale zadarilo se ... jinak mezi tim se mi povedlo sundat licni desku ... po dlouhem badani a hledani fotek videiii po internete jsem dosel k zaveru ze to bude tak jak si myslim ... navstivil jsem kovosrot kde jsem sehnat klic na povoleni prevlecne matice takovej ten ceckovej jenze na prumer 185-200mm ale byl tam ..  kdyz jsem zkousel povolit tu matici za studena tak nic a to jsem na tom klici mel 5écm trubku a v tom pres 1m paiser na ktery sem sedel jak baba na kosteti... takze me napadlo to nahrat, vzal jsem horkovzdusku a pak se ceremonial opakoval , kdyz jsem na tom znova sedel tak jsem zasadil jednu dobre mirenou na konec klice a lup bylo povoleno... rdosti jsem skakal... jeste ze me nikdo nevidel... no a pak nasledovala dalsi etapa ato vymyslet upnuti sklicidla ,v hrideli je 5 MORSE tak jsem znova navstivil kovosrot kde jsem koupi frezu na kov se stopkou 5 MORSE a zajistovacim zavitem z druhe strany (M20) frezu jsem urizl a stocil aby se nani dala navarit kulatina 160mm.... tak se stalo a uz jsem to mel upnute v soustruhu zajistene zavitovkou na druhu stranu hridele a uz se soustruzilo... vse se zadarilo a univerzalka uz drzi a je pripravena mezi tim probihalo ladeni elektriky a koncaku na motoru variatoru ale ted vse maka tak jak ma, vyradil jsem i brzdu kde to normalne do motoru poslalo dalsi fazi asi a motor se kousnul no hruza klepal se celej barak ...takze to ted nechavam dotocit... tady vam hazim nejaka videa aby ste meli lepsi predstavu ... https://www.youtube.com/channel/UCYKo8d ... L9YK6blbAwRespekt! Se toho nebojíš!  )
|
|
Hore |
|
 |
Hurykan
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Mar 15, 2017 3:16 pm |
|
Registrovaný: Štv Apr 21, 2016 5:38 am Príspevky: 234 Bydlisko: Nelahozeves
|
Ahoj Tome, hezký raport  jen valím oči a čtu, že si pěkně užíváš. Ten motor to je bobek  jak od megaslona  jsi šikula, tak jen tak dál ať se točí.... zdarec JiHur
|
|
Hore |
|
 |
Tomáš Pavelka
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pia Mar 17, 2017 5:58 pm |
|
|
diky kluci zase pak hodim nejakefotky co je za novinky...
_________________ Tomáš...
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|