Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pon Nov 19, 2012 1:29 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Zmiňovaný graf. Osobně nedoporučuji jít přes těch 15m/sec. Platí pro příčné dřevo.Podélné snese více.Ale naopak stačí mu méně. Jakkoli je tato otázka některými mazáky opovrhována, nepovažuji tuto znalost v teoretické rovině za neužitečnou. Ať se točííííí Jirka Záleží na technice,materiálu, nárocích na kvalitu povrchu, ale především jde o BEZPEČNOST. Ušatá, letmo uchycená miska o průměru 30 cm z mokrého dřeva dovede při 1000 otáčkách nadělat docela paseku. Netvrdím, že to nejde.
Prílohy: |
graf řezných rychostí.jpg [ 43.26 KiB | Zobrazené 11888 krát ]
|
|
|
Hore |
|
|
hand64
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Pon Nov 19, 2012 2:38 pm |
|
|
jiri tovarys píše: Zmiňovaný graf. Osobně nedoporučuji jít přes těch 15m/sec. Platí pro příčné dřevo.Podélné snese více.Ale naopak stačí mu méně. Jakkoli je tato otázka některými mazáky opovrhována, nepovažuji tuto znalost v teoretické rovině za neužitečnou. Ať se točííííí Jirka Záleží na technice,materiálu, nárocích na kvalitu povrchu, ale především jde o BEZPEČNOST. Ušatá, letmo uchycená miska o průměru 30 cm z mokrého dřeva dovede při 1000 otáčkách nadělat docela paseku. Netvrdím, že to nejde. pěkná tabulka, a určitě opodstatněná, když jsem začínal, tak by se hodila, dnes už trochu málo zkušenosti mám ale rád se podívám jestli točím správně, díky Jirko
|
|
Hore |
|
|
ivanm
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Uto Nov 20, 2012 7:40 am |
|
|
jiri tovarys píše: Zmiňovaný graf. Osobně nedoporučuji jít přes těch 15m/sec. Platí pro příčné dřevo.Podélné snese více.Ale naopak stačí mu méně. Jakkoli je tato otázka některými mazáky opovrhována, nepovažuji tuto znalost v teoretické rovině za neužitečnou. Ať se točííííí Jirka Záleží na technice,materiálu, nárocích na kvalitu povrchu, ale především jde o BEZPEČNOST. Ušatá, letmo uchycená miska o průměru 30 cm z mokrého dřeva dovede při 1000 otáčkách nadělat docela paseku. Netvrdím, že to nejde. Dakujem za graf. Su tam dve rezne rychlosti. To je min. a max. rychlost pre dany priemer, alebo pre tvrde drevo plati jedna rychlost a pre makke druha? Dakujem Ivan
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Uto Nov 20, 2012 10:57 am |
|
|
Dakujem za graf. Su tam dve rezne rychlosti. To je min. a max. rychlost pre dany priemer, alebo pre tvrde drevo plati jedna rychlost a pre makke druha? Dakujem Ivan Abychom se přesně vyjádřili. Graf znázorňuje obvodovou rychlost, která je dána otáčkami vřetene a průměrem obrobku. 10m/sec - 15m/sec je doporučovaná řezná /obvodová/ rychlost při ručním točení. Praktické využití. Upnu obrobek a nevím, jaký mám zvolit převod na řemenicích.Podle grafu a průměru zvolím dolní hranici otáček. Obrobek má už rotační tvar, nechvěje, vlákno se netrhá, řez je hladký, dotočím na těchto otáčkách. Nechvěje, ale vlákno se trhá, není hladký řez, překontroluju ostří nástroje a zvýším otáčky k horní hranici. Obecně. Měkké dřevo řežeme vyšší rychlostí,tvrdé nižší, většinou jsme limitováni počtem rychlostí točovky, u plynulé regulace je postup jiný. Také jde o takovu sebekontrolu.V uvedeném rozmezí otáček při daném průměru bychom měli být schopni docílit čistého řezu.Jestli tomu tak není, někde je asi chyba. Ať se točí. Včera jsem si vzpomněl na výrok pana Petera Childa, nestora ručního točení. "Zeptejte se tuctu tokárů, jaký je nejlepší struh na misky, a dostanete 12 různých odpovědí" POdobně to může být s těmi rychlostmi Jirka
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Uto Nov 20, 2012 9:56 pm |
|
|
ivanm píše: Ahoj, potreboval by som od vas poradit. Mam doma robeny sustruh a pan co mi robil remenicu sa pomylil, urobil zly priemer. Teraz su max. otacky velmi vysoke. Chcel by som dat upravit remenicu a mat otacky 1600/min. Co myslite je to vela, malo, tak akurat? Nie som si isty ci to nie je vela ci by nemali byt okolo 1400/min, alebo je ten rozdiel zanadbatelny? A len pre info, tak najnizsie otacky su 700/min. Dakujem. Ivan Ahoj Ivane, většina běžných soustruhů, které tady používáme má otáčky 500 až 2500/min. Ty krajní meze se využijí méně, ale při hrubování se více využijí nízké otáčky. Těch tvých 700/min je na hranici a méně by bylo fajn, ale pořešíš to přesnějším opracováním základního polotovaru třeba pásovkou a jsi v klidu. Nejvíce ale využiješ otáčky 1000 až 1200/min - dle mých zkušeností. Nad 2000/min minimálně. U domácí mašiny do výkonu 750W, točného průměru do 300mm a točné délky 1000mm bych do frekvenčního měniče nešel - to jsou vyhozené peníze. Neznám konstrukci tvého soustruhu, ale když si necháš utočit dvoustupňovou řemenici na hnací hřídel a dvoustupňovou na hnanou hřídel, tak budeš mít k disposici čtyři rychlosti, jen musíš spočítat ty průměry, aby jsi trefil ty nejpoužívanější otáčky. Ahoj Ml.St.Radim.
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 8:42 am |
|
|
Ještě poznámku k těm řezným rychlostem. Správné použití správně naostřeného struhu snese nižší otáčky. Ahoj Radime, co máš proti dřevěným řemenicím ??? poháněly stroje odnepaměti . Měj se moc hezky na tom dááálném severu, a nedaj sa, chlape. Jirka
|
|
Hore |
|
|
ivanm
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 12:26 pm |
|
|
Ahoj Ivane, většina běžných soustruhů, které tady používáme má otáčky 500 až 2500/min. Ty krajní meze se využijí méně, ale při hrubování se více využijí nízké otáčky. Těch tvých 700/min je na hranici a méně by bylo fajn, ale pořešíš to přesnějším opracováním základního polotovaru třeba pásovkou a jsi v klidu. Nejvíce ale využiješ otáčky 1000 až 1200/min - dle mých zkušeností. Nad 2000/min minimálně. U domácí mašiny do výkonu 750W, točného průměru do 300mm a točné délky 1000mm bych do frekvenčního měniče nešel - to jsou vyhozené peníze. Neznám konstrukci tvého soustruhu, ale když si necháš utočit dvoustupňovou řemenici na hnací hřídel a dvoustupňovou na hnanou hřídel, tak budeš mít k disposici čtyři rychlosti, jen musíš spočítat ty průměry, aby jsi trefil ty nejpoužívanější otáčky. Ahoj Ml.St.Radim.[/quote] Dve dvojstupnove remenice a 4 rychlosti? To si ako myslel? Otacat remenice? To by mozno slo, ale potom by bolo rychlosti 6. To by bola parada Prihodim aj schemu mojho sustruhu
Prílohy: |
sustruh.JPG [ 15.82 KiB | Zobrazené 11781 krát ]
|
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 1:16 pm |
|
|
Orientační pomůcka při výrobě vícestuňových řemenic, při zachování délky řemene/není zcela přesné, ale dostačující většinou/ Součet poloměrů nebo průměrů protilehlých, párových řemenic je konstantní. Příklad. Řemenice 60mm a 120 mm proti sobě, samozřejmě pak i obráceně 120mm a 60 mm, jednou dvakrát do rychla, jednou dvakrát dopomala, mezi nimi napríklad 90 a 90 otáčky vřetene odpovídají otáčkám motoru. Není zcela přesné, rozdíl v délce řemene se musí pořešit větším rozmezím možnosti napnutí řemene. Na přesnou výrobu jsou tabulky. Výhodou dřevěných řemenic je to, že se dají připadně na soustruhu i na moturu přiopravit ad hoc. A dá se s nimi šlahnout do kouta a udělat si druhé. Drážka na klínek se tá spolehlivě odvrtat. Jirka MOtor 1400, chci 700 , 1000, 1400 na vřeteni. motor 60mm vřeteno 120mm otáčky 700 motor 75mm vřeteno 105 mm otáčky 1000 motor 90 vřeteno 90 otáčky 1400
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 6:10 pm |
|
|
jiri tovarys píše: Zmiňovaný graf. Osobně nedoporučuji jít přes těch 15m/sec. Platí pro příčné dřevo.Podélné snese více.Ale naopak stačí mu méně. Jakkoli je tato otázka některými mazáky opovrhována, nepovažuji tuto znalost v teoretické rovině za neužitečnou. Ať se točííííí Jirka Záleží na technice,materiálu, nárocích na kvalitu povrchu, ale především jde o BEZPEČNOST. Ušatá, letmo uchycená miska o průměru 30 cm z mokrého dřeva dovede při 1000 otáčkách nadělat docela paseku. Netvrdím, že to nejde. Praktické použití grafu II. Mám otáčky na vřeteni dané 800 ot.,vidím že bezpečně můžu točit průměr 20-30 cm. 1500 ot., na grafu 12-18 cm. Jasné že při 1500 ot. v pohodě utočím i menší průměry. Jako orientace pro nastavení rychlosti než to roztočím je to dobré. jirka
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 9:14 pm |
|
|
jiri tovarys píše: Ještě poznámku k těm řezným rychlostem. Správné použití správně naostřeného struhu snese nižší otáčky. Ahoj Radime, co máš proti dřevěným řemenicím ??? poháněly stroje odnepaměti . Měj se moc hezky na tom dááálném severu, a nedaj sa, chlape. Jirka No ahoj Jirko, proti dřevěným řemenicím nemám skutečně nic Tak už mlčím a nevím co říct? Radim. P.S. Ivane odpovím za moment, počkej až mi odpoví Jirka.
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 9:52 pm |
|
|
Radim Kocián píše: jiri tovarys píše: Ještě poznámku k těm řezným rychlostem. Správné použití správně naostřeného struhu snese nižší otáčky. Ahoj Radime, co máš proti dřevěným řemenicím ??? poháněly stroje odnepaměti . Měj se moc hezky na tom dááálném severu, a nedaj sa, chlape. Jirka No ahoj Jirko, proti dřevěným řemenicím nemám skutečně nic Tak už mlčím a nevím co říct? Radim. Ahoj Radime, byl to jen takový nepodařený pokus zavtipkovat, promiň, měl jsem chvílipocit, že Ivana od vlastnovýroby ze dřeva trochu zrazuješ. Ale i kdyby, chtěl jsem to jen trochu odlehčit , zkrátka promiň. Beztak mi připadá, že je ten můj gesicht na stránce nějak moc často, nějak jsem se rozjel, tak to nechám už jen na přímé dotazy. Radime, sakra, vždyť já Tě mám rád a nechci nijak provokovat nebo podobně, jen jsem někdy možná neomalený. Hezké dny Jirka
|
|
Hore |
|
|
Božetěch
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 10:17 pm |
|
Registrovaný: Ned Dec 06, 2009 5:05 pm Príspevky: 320 Bydlisko: Uherský Ostroh
|
Radim Kocián píše: ivanm píše: Ahoj, potreboval by som od vas poradit. Mam doma robeny sustruh a pan co mi robil remenicu sa pomylil, urobil zly priemer. Teraz su max. otacky velmi vysoke. Chcel by som dat upravit remenicu a mat otacky 1600/min. Co myslite je to vela, malo, tak akurat? Nie som si isty ci to nie je vela ci by nemali byt okolo 1400/min, alebo je ten rozdiel zanadbatelny? A len pre info, tak najnizsie otacky su 700/min. Dakujem. Ivan Ahoj Ivane, většina běžných soustruhů, které tady používáme má otáčky 500 až 2500/min. Ty krajní meze se využijí méně, ale při hrubování se více využijí nízké otáčky. Těch tvých 700/min je na hranici a méně by bylo fajn, ale pořešíš to přesnějším opracováním základního polotovaru třeba pásovkou a jsi v klidu. Nejvíce ale využiješ otáčky 1000 až 1200/min - dle mých zkušeností. Nad 2000/min minimálně. U domácí mašiny do výkonu 750W, točného průměru do 300mm a točné délky 1000mm bych do frekvenčního měniče nešel - to jsou vyhozené peníze. Neznám konstrukci tvého soustruhu, ale když si necháš utočit dvoustupňovou řemenici na hnací hřídel a dvoustupňovou na hnanou hřídel, tak budeš mít k disposici čtyři rychlosti, jen musíš spočítat ty průměry, aby jsi trefil ty nejpoužívanější otáčky. Ahoj Ml.St.Radim. Dovoluji si oponovat právě v tomto bodě ( co by zastánce měničů ) - ten měnič pokud trochu naddimenzuješ, použiješ potom na druhé, nové mašině. Jen to chce popřemýšlet na jaké napětí jede tento soustruh a jaké napětí bude mít ten ( případně ) nový. Nejde používat měnič 400V na 230V motor a naopak. Navíc měnič dokáže pomoci odstranit a překonat spoustu nedostatků domadělky... Vím o čem mluvím - mám takovou kozu doma a bez měniče si nedokážu představit na ní dělat - strach by mi to nedovolil. Osobně obdivuji Adama, co předváděl na Lučině s tím plecháčem, já bych to nedal! Božetěch
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Str Nov 21, 2012 11:32 pm |
|
|
Dovoluji si oponovat právě v tomto bodě ( co by zastánce měničů ) - ten měnič pokud trochu naddimenzuješ, použiješ potom na druhé, nové mašině. Jen to chce popřemýšlet na jaké napětí jede tento soustruh a jaké napětí bude mít ten ( případně ) nový. Nejde používat měnič 400V na 230V motor a naopak. Navíc měnič dokáže pomoci odstranit a překonat spoustu nedostatků domadělky... Vím o čem mluvím - mám takovou kozu doma a bez měniče si nedokážu představit na ní dělat - strach by mi to nedovolil. Osobně obdivuji Adama, co předváděl na Lučině s tím plecháčem, já bych to nedal!
Božetěch[/quote]
Jasně Bobe oponuješ částěčně správně, jak jsem dopsal ten příspěvek, tak mi vyskočilo v hlavě 355 doplňujících a jiných názorů. Teď už víte proč píšu Ty moje litanie - abych to trochu eliminoval. Tak znovu - cena soustruhu s mnou popisovanými parametry se pohybuje okolo 11.000,-Kč ( a většinou už má buď mechanický variátor nebo vícestupňové řemenice ), takže cpát do toho měnič za několik tisíc je špatně. To už si na Aukru koupím "soustruh -Tygra" za stejné peníze,ale s vyššími parametry ( pokud ho využiju ) a tam naperu ten měnič. Ivan má motýlka - domadělku a tam bych zatím neinvestoval do měniče - tož Bobe každý se v tom nevyzná a nemá ty možnosti ( o ceně nového FM nemluvě). Šlo mi o ten poměr cena soustruhu/FM. Zkombinovat se to dá, ale budeš jezdit po republice a dávat to do souladu?
Ahoj Radim.
|
|
Hore |
|
|
gurt
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Štv Nov 22, 2012 5:16 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
no že do teho zasahuji chlapci, rád bych přidal i svůj postřeh a názor. jak už někdo víše psal, je otázka co se na tom bude motat. ten spomínanej plecháč DOS350 má otáčky 700-1400-2800. a točnej průměr max. 350mm nahodit však nevyvážený kus dřeva znamená chvíli chvěnní. Nemluvě o tom že konkrétně DOS má hloupě přístupnou oblast pro přehození na řemenici. tedy člověk líný nevyužije potenciál vyšších otáček, nebo naopak bude riskovat. FM je skutečně "drahý" ale pokud je mašina na 230V tak se dá sehnat na aukru "levně". A opora je zkutečně v tom, že FM zůstává, soustruhy a točovky se střídají.... Popravdě nejsem přímí zastánce FM, ale je pravdou, že spoustu věcí jsem bez něj, dělal až se strachem. Navolit si rychlost, podle pocitu je někdy velmi zásadní, aj co se týče odvahy k neoranému polu. začátky a rozjezdy jsou vždy krokem do neznáma. prvních investic se bojí, když jej to chytně tak je to jako když někdo ujede na drogách. chce víc! a to taky i víc stojí... abych odpověděl příměji na tvoji otázku. 1400 je rychlost na kterou se dá bez problému dělat téměř vše (horní hranice nejuniverzálnější rychlosti, jejiž optima je u radimovych 1000 - 1200ot/min). graf je opravdu orientční záležitost, pro ty kdo opravdu potřebují 1. pomůcku pro určení rychlosti. jestli rychlost 10 nebo 15m/sec? třeba podle tuhosti soustruhu, ale pro začátek bych začal s nižšími ryclostmy. Kdy volíme nižší rychlosti, než které nám doporučuje graf? 1) velmi hruby a neopracovaný tvar, 2) vady ve dřevě, snižující jeho pevnost-soudružnost (praskliny, hniloby...) speciální techniky, ... každý si časem najde ty svoje optima! PS: nechávejte si dost místa pod soustruhem, ať máte kdyžtak kam zalehnout, když to bude chcet uletět
|
|
Hore |
|
|
ivanm
|
Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky Napísal: Štv Nov 22, 2012 9:46 pm |
|
|
Dakujem vam vsetkym za rady. Na zaciatok skusim rychlosti 550, 1200 a 1680. Remenice spravim drevene, aby sa dali lahko zmenit v pripade potreby. Teraz uz len musim vymysliet ako uchytim 3 remenice na osku el. motora. Zmestia sa tam totiz iba dve
|
|
Hore |
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|