Ahojte,
minuly rok som zaznamenal vibracie, resp ze vreteno sa netoci uplne tak ako by malo ( na cca 25cm miske to ubiehalo o cca 1.5mm na jej obvode ) Tak som ho cele rozobral, vycistil a aj ked na prvy pohlad loziska boli ok, po dlhsom skumani som zistil ze predsa v jednom z 2 je mala vola, tak som ich vymenil, a problem zmizol.
Taraz som sa prebudil po zimnom spanku a znova zacinam mat pocit ze loziska su v prdeli ( zatial to nieje take strasne ako naposledy, ale mam pocit ze do jesene to bude na kasu - cize asi by som vymenil loziska znova )
Avsak narazil som na video od This Old Tony, ktory ma zopar videi ohladom lacneho sustruhu a ako ho dostat do pouzitelneho stavu ( aj ked je to sustruh na kov ) Ako jednu z prvych veci vymenil loziska. Vo videu vravi ze klasicke gulickove loziska niesu na prevadzku sustruhu vhodne a pouzil
Tapered roller bearing co som si prelozil ako konusove valcekove lozisko.
Ja bohuzial niesom strojar, a v obchode s loziskami ak nepridem s presnym oznacenim loziska, baba za pultom sa so mnou nebude ani len rozpravat - takze ist si po radu tam mi pride znacne kontraproduktivne
Otazka by teda znela, ma niekto skusenosti s vymenou gulickovych lozisk za tieto valcekove vo svojom sustruhu na drevo? Oplati sa s tym pohrat?
PS: prikladam aj ToT video z ktoreho vznikol tento prispevok
https://www.youtube.com/watch?v=HYOgmhpBUJs