Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Babkakatka
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Štv Apr 05, 2018 5:52 pm |
|
|
jiri tovarys píše: Jindra píše: Chodím po městě a skřípu zubama, když slyším hučet pily při prořezávání a kácení městských stromů, protože nemám žádné volné skladovací prostory, kam bych vyžebrané dřevo dal. Nedávno jsem však neodolal, když jsem v příměstském lesíku našel u vyvrácené a naporcované borovice špalík, který se mi akorát vešel do batohu. Následovalo rozštípnutí, vytočení dvou tlustostěnných polotovarů (voda cákala na všechny strany). Pak nastal kolotoč: zvážení, mikrovlnka, vychladnutí, zvážení, mikrovlnka, vychladnutí,…. Menší miska po dvouminutových pobytech v mikrovlnce postupně vážila (v gramech) :752; 727; 699; 672; 621; 590; 567; 539; 514; 491; 466; 443; 421; 391; 376; 363; 352; 346; 343,, celkový úbytek 409g (54%) původní váhy Větší miska po půl třetí minuty: 995; 966; 939; 883; 845; 816; 787; 760; 736; 704; 677; 653; 610; 588; 545; 523; 509; 495; 482; 474; celkový úbytek 521g (52%) původní váhy.
pěkná práce Jindro, a ta práce s mikrovlnkou, super. Pak už jsem se mohl vrátit k soustruhu a obnovit rotační tvary. Původně jsem chtěl vnější stranu misek upravit vykartáčováním, ale pak jsem si to netroufl, protože nevím přesně, jak a čím se to dělá. Zdraví Jindra Mám prosbu. po návrate domov som s hrôzou zistila, že pekne napilované drevo sa zapáčilo aj červotočovi. Myslím, že p.Jang písal dačo o ochrane. Môžem teda naložiť na seba 3 vypilované kruhy /orech, čerešňa, jaseň/ a medzi ne dať polienka 1x1cm. Majú 10%vlhkosť. Aký čas mám nadstaviť na mikrovlnke aby som zlikvidovala červotoč. Ďakujem babkakatka
|
|
Hore |
|
|
Jindra
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Štv Apr 05, 2018 6:11 pm |
|
|
Babkakatka píše: jiri tovarys píše: Jindra píše:
Mám prosbu. po návrate domov som s hrôzou zistila, že pekne napilované drevo sa zapáčilo aj červotočovi. Myslím, že p.Jang písal dačo o ochrane. Môžem teda naložiť na seba 3 vypilované kruhy /orech, čerešňa, jaseň/ a medzi ne dať polienka 1x1cm. Majú 10%vlhkosť. Aký čas mám nadstaviť na mikrovlnke aby som zlikvidovala červotoč. Ďakujem babkakatka
Pokud suším mokré polotovary, snažím se držet maximálně 1 minutu na centimetr tloušťky. Už se mi podařilo i něco částečně spálit, když jsem to přehnal. Kdysi jsem takto sušil nějaký polotovar a zjistil jsem, že se to broučkům nelíbilo a vystupovali za jízdy. zdraví Jindra
|
|
Hore |
|
|
Š.J.
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Štv Apr 05, 2018 7:24 pm |
|
Registrovaný: Pon Sep 07, 2015 12:16 am Príspevky: 231 Bydlisko: Skalica
|
Jindra píše: Babkakatka píše:
Mám prosbu. po návrate domov som s hrôzou zistila, že pekne napilované drevo sa zapáčilo aj červotočovi. Myslím, že p.Jang písal dačo o ochrane. Môžem teda naložiť na seba 3 vypilované kruhy /orech, čerešňa, jaseň/ a medzi ne dať polienka 1x1cm. Majú 10%vlhkosť. Aký čas mám nadstaviť na mikrovlnke aby som zlikvidovala červotoč. Ďakujem babkakatka
Pokud suším mokré polotovary, snažím se držet maximálně 1 minutu na centimetr tloušťky. Už se mi podařilo i něco částečně spálit, když jsem to přehnal. Kdysi jsem takto sušil nějaký polotovar a zjistil jsem, že se to broučkům nelíbilo a vystupovali za jízdy. zdraví Jindra Čas ohrevu závisí od množstva drevnej hmoty. Ja keď suším v mikrovlnke, tak to robím tak, že to postupne zohrievam, až je to tak teplé, že sa to už nedá udržať v ruke, že je to príliš horúce. Potom už nezohrievam, aby sa neprepálilo, nechám pomaly vychladnúť a po vychladnutí opakujem. Ako písal Jindra vyššie, je dobré sledovať hmotnosť misky, keď už hmotnosť neklesá, tak ju považujem za vysušenú. Pre červíky by mala stačiť jedna tepelná kúra.
_________________ Štefan
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Uto Apr 10, 2018 4:28 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Ahoj Štefane, tu ruku máš taky v mikrovlnce??? jak zkoušíš, jak je miska zahřátá. Tak na srazu se nesmím zapomenout podívat, jak taková ruka zapečená v mikrovlnce vypadá Ahoooooj Jirka a moc se už těším, kamarádi.
|
|
Hore |
|
|
Š.J.
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Apr 14, 2018 8:44 pm |
|
Registrovaný: Pon Sep 07, 2015 12:16 am Príspevky: 231 Bydlisko: Skalica
|
To drevo si ma už samo vyhľadáva. Sused naproti mi ponúkol pekný orech, a to ani nevedel že (občas) sústružím. Momentálne mám plný stav skladu tak som to dočasne odmietol s tým, že si to odveziem neskoršie. No nezober to keď je to tak blízko, a ešte k tomu orech. A to mám sľúbený ešte jeden orech od bratanca...
_________________ Štefan
|
|
Hore |
|
|
Yetti
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Ned Apr 15, 2018 7:20 pm |
|
Registrovaný: Pia Júl 03, 2015 4:01 pm Príspevky: 113 Bydlisko: Opočno pod Orl.h.
|
Š.J. píše: To drevo si ma už samo vyhľadáva. Sused naproti mi ponúkol pekný orech, a to ani nevedel že (občas) sústružím. Momentálne mám plný stav skladu tak som to dočasne odmietol s tým, že si to odveziem neskoršie. No nezober to keď je to tak blízko, a ešte k tomu orech. A to mám sľúbený ešte jeden orech od bratanca... Ahoj Štefane neboj nejseš v tom sám ,Já musel postavit auto na déšt a pod přístřeškem mám5m3 ořechu a třešní tak s chutí do toho a vydržet. Z Orliček zdraví Honza
|
|
Hore |
|
|
Kováčik
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Feb 16, 2019 7:20 pm |
|
Registrovaný: Str Feb 14, 2018 11:51 pm Príspevky: 24 Bydlisko: Trenčín
|
|
Hore |
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|