Aktuálny čas je Ned Okt 06, 2024 8:40 am

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1095 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 73  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: soustruhy - točovky
PoslaťNapísal: Str Jún 20, 2012 5:15 pm 
Obrázok užívateľa

Jarík - paráda, takovou lícní desku asi nemá nikdo

Jirko,
máš to pěkně udělané a bytelné. Přidám jen pár postřehů :
- na chycení těch ložisek bych spíš použil šrouby než závitové tyče - odpadně Ti jedna matka s podložkou a hlava šroubu se neuvolní ( musel bys ho urvat ). Na druhou stranu matku plus kontra a určitě aspoň pérovou podložku, nebo podložku s nosem ať se to vibracema neuvolní ( není to vidět možná ji tam máš ).
- nevím, jestli jsi zvažoval z hlediska tuhosti přikotvení vřeteníku i k druhému loži ( máš ho myslím přivařené k tomu prvnímu ?)
- k mohutnosti vřeteníku a výkonu motoru je třeba mít úměrně velký koník a opěrky

Už se těším na ty kádě držím palce a ahoj Ml.St.Radim.

P.S pro nějaké posouzení tuhosti to chce určitě vidět v chodu s kusem dřeva, ale fakt to vypadá dobře - festovně.

PoslaťNapísal: Str Jún 20, 2012 7:52 pm 
Obrázok užívateľa

Radim Kocián píše:
Jarík - paráda, takovou lícní desku asi nemá nikdo

Jirko,
máš to pěkně udělané a bytelné. Přidám jen pár postřehů :
- na chycení těch ložisek bych spíš použil šrouby než závitové tyče - odpadně Ti jedna matka s podložkou a hlava šroubu se neuvolní ( musel bys ho urvat ). Na druhou stranu matku plus kontra a určitě aspoň pérovou podložku, nebo podložku s nosem ať se to vibracema neuvolní ( není to vidět možná ji tam máš ).
- nevím, jestli jsi zvažoval z hlediska tuhosti přikotvení vřeteníku i k druhému loži ( máš ho myslím přivařené k tomu prvnímu ?)
- k mohutnosti vřeteníku a výkonu motoru je třeba mít úměrně velký koník a opěrky

Už se těším na ty kádě držím palce a ahoj Ml.St.Radim.

P.S pro nějaké posouzení tuhosti to chce určitě vidět v chodu s kusem dřeva, ale fakt to vypadá dobře - festovně.

Jo, jo, přesně to je ono,Radime.
Nahoře jsou šrouby, důle závitovky, protože se to svařovalo stažené těmi tyčemi, považuji to za vychytávku při svařování, pak jsem tyče uřezal,po zatažení je to lehce rozkleplé, o uvolnění se nebojím, je to na krev.Teoreticky šlo tyče vyměnit po svaření za šrouby, ale původně jsem tyče chtěl nechat celé, pak mi zavazely na ten stykač.
V případě potíží to buď zaboduju, nebo vyměním po jednom,ale jsem tak rád tomu seštelování....
V základní poloze a při vytočení pro lepší přístupnost vnitřku misek je vřeteník fixován ke druhému loži šroubem M10.
Lože jsou spojená napevno,, to druhé je rozežranost, stačil by nějaký profil s taženou pásovinou na povrchu.
Koník shánním, opěrku mám svařenou, jen nedodělanou, v základě z pofilu plná tyč 30x30,
na excentr.
Díky za přípomínky,¨
je to na poučení pro všechny soutokáry, i pro ty němé.
Mějte se hezky.
Jen co zlomím chlapa s tím měničem, dodělám čelní panel a roztočím to :-)
Jirka
Jaký mám dát základní převod na řemeničkách, při otáčkách motoru 1400???
1:1 nebo lehce do rychla?????

PoslaťNapísal: Štv Jún 21, 2012 10:02 am 
Obrázok užívateľa

Ahoj Radime a všichni.
Myslím nejde ani tak o velikost misek.Co pak s těmi obludami.
Na stávajícím DB se dá vytočit těch 35cm, ale při točení polotovaru se potím strachy, že se to celé rozpadne.Litinové odlitky jsou slabostěnné a o kvalitě a homogenitě materiálu si nejsme jisti.Takže mi jde hlavně o bezpečné, klidné točení.
O litině-například držák opěrky na BD 1100 mi při kopnutí mísy do dláta praskl jako ořech.
Když jsem si představil, co by se stalo při prasklině ve vřeteníku?,..
Druhým důvodem k výrobě byl nedostatečný výkon motoru a kdyby se tam dal silnější motor, to by se mohlo rozpadnout tím tuplem.Je to všechno propočítáno na úsporu materiálu, asi to nebude nějak předimenzováno.
Ale tím prosím se nechci dotknout majitelů těchno DB řad.Jen jsem od toho chtěl více, než na co je to určeno.
Asi nejčerstvějším majitelem DB 1100 je maxx.Zajímalo by mě, jestli už nedostal chuť na něco bytelnějšího.
Co Ty na to Maxxi????
Jirka

PoslaťNapísal: Štv Jún 21, 2012 10:14 am 

jiri tovarys píše:
Ahoj Radime a všichni.
Myslím nejde ani tak o velikost misek.Co pak s těmi obludami.
Na stávajícím DB se dá vytočit těch 35cm, ale při točení polotovaru se potím strachy, že se to celé rozpadne.Litinové odlitky jsou slabostěnné a o kvalitě a homogenitě materiálu si nejsme jisti.Takže mi jde hlavně o bezpečné, klidné točení.
O litině-například držák opěrky na BD 1100 mi při kopnutí mísy do dláta praskl jako ořech.
Když jsem si představil, co by se stalo při prasklině ve vřeteníku?,..
Druhým důvodem k výrobě byl nedostatečný výkon motoru a kdyby se tam dal silnější motor, to by se mohlo rozpadnout tím tuplem.Je to všechno propočítáno na úsporu materiálu, asi to nebude nějak předimenzováno.
Ale tím prosím se nechci dotknout majitelů těchno DB řad.Jen jsem od toho chtěl více, než na co je to určeno.
Asi nejčerstvějším majitelem DB 1100 je maxx.Zajímalo by mě, jestli už nedostal chuť na něco bytelnějšího.
Co Ty na to Maxxi????
Jirka

Ahoj Jirko
no to víš, že chuť by byla a jak jsi rozjel výrobu toho svého soustruhu, tak je ještě větší,s BD 1100 jsem spokojen ale.........nějaké mušky už jsem objevil,nejsou prostředky :-( ať se dílo daří

PoslaťNapísal: Štv Jún 21, 2012 5:03 pm 
Obrázok užívateľa

[quote="Radim Kocián"]Jarík - paráda, takovou lícní desku asi nemá nikdo

Ono to nie je ani tak lícna doska ale čelná brúska, je na tom aj šmirgel a je k tomu i externá opierka so stolíkom, ktorá váži okolo 150 kg, možno viac ako čínsky sústruh strednej triedy. Ale keď sa dám do poriadku, tak z toho lícnu dosku urobím, navŕtam tam diery a môže to byť oboje

Prílohy:
15107316-2-1.jpg [8.5 KiB]
Zatiaľ nikým nestiahnuté

PoslaťNapísal: Štv Jún 21, 2012 8:09 pm 
Obrázok užívateľa

Ahojte,
ještě jedna poznámka.
Při hloubení misek, při použití dutého struhu s broušením 45st. podle Mika Mahonyho, se s delším heftem dostanete do kolize s ložem soustruhu, pokud je nižší točná výška,
Tento problém odpadá, když se použije při hloubení Ellsworth,ten se drží rovnoběžně s osou otáčení.Ta 45ka musí být zešikma, pokud má pěkně řezat, a toho se u nízké točné výšky a dlouhého heftu nedá dosáhnout.
Jedině vytočením vřeteníku.¨
Chce to ale fotky, na které se jen chystám, nejsou lidi, co by to odfotili :-)
Ale kdo má nějaký originální struh, třeba Crowna, tak ví, jak těžko se s ním nad lože vměstná.
Proto ten větší točný průměr, nejde jen o velikost obrobku.
Kyž jsem koupil prvního Hamleta a zkusil s ním misku, tak jsem s tím šlahl, protože to neřezalo, protože jsem nemohl docílit požadovného úhlu, heft mi chytal o lože.
Při vyšším vřeteníku je více volnosti. :-)
Tak zatím.¨
Jirka
Externí opěrka 150 kg, to je sen JARO,
vyrábím ji už alesp.rok, stále jen v představách, jaké by to bylo bezva, kdybych ji měl :-)
není trubka o vnitřním průběru 25mm, otom to je také.Jedině větší trubku zúžit, není to ono.
Mějte se hezky a děkuji za podněty a připomínky.

PoslaťNapísal: Ned Jún 24, 2012 11:04 am 

Zdravím,ten kto uvažuje nad novou čínou, nech sa skúsi pozrieť na toto http://stroje.bazos.cz/inzerat/16824530 ... -drevo.php ,myslím si že to je lepšia volba .

PoslaťNapísal: Pon Jún 25, 2012 7:36 am 
Obrázok užívateľa

Miroslav Žúrek píše:
Zdravím,ten kto uvažuje nad novou čínou, nech sa skúsi pozrieť na toto http://stroje.bazos.cz/inzerat/16824530 ... -drevo.php ,myslím si že to je lepšia volba .

Vždyť to je ta Jarova mašinka,
připadá mi dokonalá.
Rozhodně bych ji osobně bral hned, kdybych už nebyl rozpracován s tím svým.
Je to hlavně pro Ty, co nepotřebují SL nebo Rumuna nebo to nemají kam dát.
Neváhejte kamarádi.
Jirka

Nevíte někdo, jak na vulkanizaci kol na pásovéí pile?
Dalo by se na to něco nalepit???
Díky

PoslaťNapísal: Pon Júl 02, 2012 9:20 pm 
Obrázok užívateľa

Ja tam lepím gumu ktorá tam je obtočená chemoprénom. Celkom to vydrží, ale nie navždy. Vulkanizuje sa tuším niekde na konci Strážnice, alebo niekde smerom na Veselí nad Moravou od Strážnice. Ale to viem len z cesty popri tej prevádzke, nikdy som tam nebol a ani neviem čo tam v skutočnosti robia...

PoslaťNapísal: Uto Júl 03, 2012 6:10 pm 
Obrázok užívateľa

irsa píše:
Ja tam lepím gumu ktorá tam je obtočená chemoprénom. Celkom to vydrží, ale nie navždy. Vulkanizuje sa tuším niekde na konci Strážnice, alebo niekde smerom na Veselí nad Moravou od Strážnice. Ale to viem len z cesty popri tej prevádzke, nikdy som tam nebol a ani neviem čo tam v skutočnosti robia...

Děkuji Andreji,
je to ve Strážnici,už to vím, pásnice ale jdou na vulkanizaci do pece,takže dokonalá demontáž, do toho se mi nechce, nalepím gumu,
díky
Jirka

PoslaťNapísal: Str Júl 04, 2012 5:56 pm 
Obrázok užívateľa

Ahojte soutokári, budoucí,
mrknite na akci v Uni-Maxu, soustruh 305 index, sice stolní,ale na solidním ponku nebo stojanu asipoužitelný, motor to má jako mají DB 1100,990,..a podobné,
počet rychlostí dostačující, i když nejsou vyjmenovány, určitě by to šlo na telefonický dotaz,jako doplněk do dílny mi přijde dobrý, točná výška by stačila.
Že je kratší by nevadilo, asi spíše naopak.
Tak je to na vás, kdo uvažujete a vybíráte a hlkavně pro ty, co nemají pro samostatný soustruh dost místa v dílně.
Jirka
Rozhodně ale by to chtělo si zjistit, jestli tomá na hřídeli vřeteníku závit M33x3,5 , ale odhaduji že ano.
Taky lícní deska vypadá na obrázku obstojně.

PoslaťNapísal: Str Júl 04, 2012 5:59 pm 
Obrázok užívateľa

305 index

Prílohy:
m305_010_psd.jpg
m305_010_psd.jpg [ 19.13 KiB | Zobrazené 16645 krát ]

PoslaťNapísal: Ned Júl 15, 2012 4:43 pm 

Zdravím mistry řemesla tokársko-soustružnického. Jsem na fóru nový, ale šrumec tady pozoruju už nějaký ten pátek. Jsem pouze doutnající začátečník bez techniky a vědomostí (jen něco z oboru strojařiny). Tolik politický úvod a teď k věci.
Pořád se tu řeší velikost vašich mašinek a přitom je řešení celkem snadné. ROZTRHNĚTE TU VAŠI MAŠINKU podle návodu dále...

soustruh pro skutečně veliké průměry a délky
http://www.youtube.com/watch?v=ydDQQQww ... re=related

...no a když jsme v těch strojích (nevím, zda nebudu až druhý, třeba už to tu někde bylo), je možno zbouchat z desek a trámků. Jen místo toho umělohmotného provázku bych volil kulatý kožený řemínek

šlapací dřevěný soustruh
http://www.youtube.com/watch?v=LvN_uMxdIus

Ať se vám mašinky točí.

Petr

PoslaťNapísal: Pon Júl 16, 2012 9:12 am 

Ahoj Peťo,ak chceš drevený a šlapací ,tak tu je už hotový aj s náradím.http://stroje.bazos.cz/inzerat/17175969 ... -pohon.php

PoslaťNapísal: Pon Júl 16, 2012 9:32 pm 

Na bazoši je ještě jeden krásný litinový za 7899,-Inzerát č 17098909 Odběr na Sázavě Nepodařilo se mě to zkopírovat. :oops: Hned by jsem ho bral.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1095 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 73  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť