Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
Nirtak
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Str Sep 24, 2014 7:26 pm |
|
|
Paťas píše: Nirtak píše: Tak i já jsem si dne udělala radost a jelikož je to tu skoro samej chlap tak se zrovna zeptám. Přivezla jsem si dnes pásovou pilu P320 a jelikož prodávající o tom nic nevěděl (bylo to z pozůstalosti) tak mám na Vás otázečku. Asi to bude znít blbě ale jak se dá vyměnit, popř. napnout pilový pás? Já s touto pilou nikdy ještě nedělala tak se radši ptám... Na první fotce máš pásovku otočenou ze zadu, pod tou ohnutou pásovinou na horním kole máš šroub s pružinou. Tím napínáš pás. Ten horní šroubek v té pásovině je na to aby si vycentroval pilový pás aby nepadal z oběžného kola. Zuby pilového pásu by měly být cca 3mm mimo oběžné pogumované kolo. Díky za radu, když jsem úplně povolila ten šroub s pružinou tak stejně nešlo s pásem ani hnout, teď je nasazený vlastně uprostřed kola ... má se to tedy povolit ještě jinde nebo je jen potřeba hrubé síly?
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Str Sep 24, 2014 8:49 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
štelování s louží k naklápění horního kola - slouži právě pro to aby pás běhal tam kde má - špičky zubů mimo gumu (pokud běhaj po gumě, srovná se šraňk a pila blbě řeže, respektive zabíhá do jednej strany) to jak je to narychtované, se zkouší ručním roztočením kola, když to není vyštelované, nepouštět pilu! (buď pás totiž sjede dopředu - může se zničit, nebo někomu ublížit, nebo bude tlačit do zadu silou a to taky není uplně dobré...)
napínací pružina vyvíjí tlak a má za úkol napnutí pásu
napínací kolečko tlačí, nebo povoluje pružinu, která ma nastarost napínání celého horního kola a tím napíná nebo povoluje i pás
Prílohy: |

Bez názvu - 2.jpg [ 121.1 KiB | Zobrazené 11543 krát ]
|
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Štv Sep 25, 2014 9:38 am |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
Katko, pásová pila je snad ještě nebezpečnější zbraň než soustruh, asi by sis měla někoho pozvat, aby Ti to ukázal, překontroloval pilový pás, svar, šraňk a podobně, celou tu pilu, vodící kladku a podobně. Podle toho, že vidím ve Tvé dílně kolečka pásovou vyřezaná, tak někoho znalého máš blízko, nebo jsi znalejší  než to vypadá z dotazů. Jinak-vůle pilového pásu od vodítek je 0,2mm z každé strany a opěrné kladky-ložiska za pásem-se při chodu naprázdno nemá pilový pás dotýkat. Hlavně-opatrně. Na prstíky. jirka
Naposledy upravil jiri tovarys dňa Sob Sep 27, 2014 10:26 am, celkovo upravené 1
|
|
Hore |
|
 |
Nirtak
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Štv Sep 25, 2014 3:28 pm |
|
|
Všem moc děkuji za rady, já už se s tím nějak poperu  Jelikož ani neznám nikoho kdo by v okolí soustružil nebo se alespoň trochu věnoval pracím se dřevem jsem tedy samouk... Něco člověk vyčte z knížek (naučné knížky jsou taky jediné které čtu), hodně se dá dohledat na netu no a pak už zbývá jen zkoušet a učit se, párkrát už jsem dostala něčím po hlavě ale zatím je to snad bez následků  prsty mám prozatím všechny a ráda bych aby to tak bylo i nadále jelikož je celkem potřebuju a proto jsem se tu radši chtěla informovat, jinak ty nařezaná kolečka jsou má práce... Pevně věřím že si s pilou budeme rozumět, se soustruhem jsem to taky nakonec zvládla. Jen ještě pak musím zjistit kde se dají sehnat nové pásy, páč tady u nás žádný pořádný obchod není...
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Štv Sep 25, 2014 5:08 pm |
|
|
Pilana Hulín, profíci se vším všudy, i internetový obchod. Oplatí se nechat si zakalit zuby, déle vydrží a pak pás asi vyhodíš, posílat na broušení poštou se neoplatí, já mám brusírnu cestou do práce,to je jiná. Dobře svařený nepoškozený pás běží hladce, když začne jakoby kopat, může být poškozený v místě sváru a to chce nechat práce. Hodně radostí z oranžového krasavce jirka
|
|
Hore |
|
 |
Nirtak
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Pia Sep 26, 2014 6:59 pm |
|
|
Jirko děkuju za tip, rozhodně ho hned využiju. Dnes jsem totiž šla do dílny s tím, že se pokusím seštelovat ten pás aby nebyl uprostřed gumy ale aby zuby přečuhovali, pak jsem ho napnula, pilu pustila a pás mi po chvíli chodu prasknul a tak nevím jestli jsem já udělala něco blbě  každopádně mi příjde že tam byl jiný pás něž má být, protože na netu jsem našla že u této pily by měl být pás dlouhý 2040 mm a byl tam kratší a pak že šířka má být 10 - 12 mm a tento měl 8mm, může to mít na to nějaký vliv, nebo že bych ho nějak moc napnula? To se mi zase moc nezdá ale já vlastně ani nevím jak moc má být napnutý, logicky asi tak aby se moc neprohýbal No nic, tak když jsem nemohla řezat, říkala jsem si že alespoň dodělám co mám rozdělané vezmu do ruky pájku a co nezjistím, přestala hřát... tak já nevím jestli nějaký špatný den, no mám já zítra vůbec soustružit ???
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Sob Sep 27, 2014 10:15 am |
|
|
Na této pile se může použít pás od 6ti do 15ti mm, ideálních je ale 8-10, najdu tabulku, která ukazuje, jaký nejmenší poloměr kolečka se při které šířce pásu dá bezpečně vyřezat. Napětí pásu je také podle jeho šířky. V podstatě ale musí být napínací pružina stlačená, ale ne na doraz. Univerzální pás 10 mm snese docela velké napětí, určitě více, než dává pružina pily. Tvůj pás byl asi poškozený, když takto praskl. Napíšu sem tu tabulku a Ty si podle toho můžeš objednat. Na pčípravu kolešek na soustružení je asi nejvhodnější 10 nebo 12 mm. Práci zdar. jirka P.S. Jestli tam byl kraší pás, tak pravděpodobně již byl prasklý a vyspravený, tím se zkrátí, ale osobně prasklý pás doporučuji vyhodit.Na této pilečce.
šířka pásu 6mm 10mm 15mm poloměr řezu-nejmenší bezpečný 25mm 50mm 100mm
Vůle mezi vodítky a pásem 0,15-0,20 mm Max.tloušťka pil.pásu s ´= průměr kola v metrech minus 0,1 silnější pásy se mohou lámat.
|
|
Hore |
|
 |
Pavel Dvořák
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Sob Sep 27, 2014 9:28 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 01, 2012 6:31 am Príspevky: 92 Bydlisko: Letovice
|
V podstatě s Jirkou souhlasím,jen bych to ještě trošku rozvedl.Na této pile je napínací pružina relativně slabá,takže za normálních podmínek nehrozí přetržení pásu vlivem přepětí pružinou.Max.tlouštka pásu je při tomto poloměru pily celkem důležitá a Jirkova doporučení vhodná.Jen si nejsem jistý,jestli se max.tlouštka pásu nepočítá průměr oběžného kola v milimetrech děleno 1000.To ubrání jedné desetiny mi tam nesedí,ale samozřejmě stejně v reálné praxi těžko seženu pás o tlouštce max.0,32mm,nebo dle Jirky 0,22mm.Takže tahleta teorie je stejně o ničem.Pila vypadá docela bezpečně,poněvadž je celokrytá.Je to ještě taková ta "totalitní práce".Je to sice svařenec,ale celkem funguje.Tenkrát se k nám ještě číny moc netahaly.Moje zkušenost s Pilanou je bohužel velmi špatná a proto používám pouze švédské pásy Udeholm.Každopádně na takové "to domácí žvýkání" úplně stačí Pilana.Hlavně obědnat přímo svařený pás,které se dnes svařují "na tupo" a ne přeplátováním po staru.Jinak řezání na pásové pile je alespoň pro mne jednodužší,než šití na šicím stroji.Tam,když náhodou jedu křivě,tak jedině vypárat a znovu,u pásovky se vrátím zpět a jedu dále.K pásové pile je ale důležité mít respekt,tak jak Jirka naznačil někde na začátku.Může nadělat pěknou paseku na prstech.!!!!!Hlavně nikdy nenechávat prsty v rovině řezu!!!!!!!!Pokud začne pás během řezání "kopat",tak okamžitě vypnout a utéct,dokud se nezastaví.Je to známka toho,že je prasklý.Jinak tohle Vy staří mazáci vše znáte,je to spíše pro ty,co se s těmito stroji seznamují.Holt praxe dělá mistry,ale mi,co máme obě ruce nějak lehce vlevo,tak tam už ani ta praxe nic nezmůže. P.S pro Nirtak "Díky za radu, když jsem úplně povolila ten šroub s pružinou tak stejně nešlo s pásem ani hnout, teď je nasazený vlastně uprostřed kola ... má se to tedy povolit ještě jinde nebo je jen potřeba hrubé síly? ". -Jestli náhodou nejsou zatuhlé ty dvě vodící tyčky,které drží celé vrchní oběžné kolo.Dá se předpokládat,že celá pila velmi dlouho- ač vypadá zachovale - někde stála.Je třeba řádně celý stroj promazat a pročistit.Jinak pokud byl na pásovce pás na obou kolech a dalo se s tím točit,tak být prostě krátký nemohl,at´již byl zkracovaný,či nikoliv.Je to jen o vyštelování,dle fota s popiskami.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 9:20 am |
|
|
"Akademická poznámka" Průměr v metrech jsem použil pro zjednodušení,kvůli zlomku. Vzorec z knížek je průměr v milimetrech děleno 1000, tak nějak jsem myslel, že je to stejné. Jsou to vzorce spíše pro velké stroje. "Krátký"pás jasně že nejde nasadit, ale když je na takové pile pás kratší, než je doporučováno, tak je zkrátka nejspíše zkracovaný, takže už jednou prasklý, takže vyhodit. Slovní a výrazové hříčky. jirka
|
|
Hore |
|
 |
Pavel Dvořák
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 12:47 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 01, 2012 6:31 am Príspevky: 92 Bydlisko: Letovice
|
Pro Jirku - naprostý souhlas,tady nejde o žádné slovíčkaření,je to myšleno a psáno tak,aby to spíše dalo nějakou informaci těm,co zkušenosti nemají.Ona myšlenka v hlavě a myšlenka psaná může působit rozdílně.U těchto malých strojů je všeobecně problém z hlediska pásů,protože pro výrobce to není moc zajímavé z hlediska odbytu,proto nezbývá,než se smířit s tím,že je třeba koupit hned více pásů,poněvadž budou častěji praskat právě díky nadměrnému ohybu,načež velmi velký vliv na životnost má nejen materiál,ale i šraňkování a ostření.
|
|
Hore |
|
 |
gurt
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 2:25 pm |
|
Registrovaný: Pia Dec 26, 2008 3:51 pm Príspevky: 780 Bydlisko: u Brna
|
proto mě zaujala poznámka a zkušenost chalanů, že kupují pásy na kov s hrubším zubem, a to pro to, že tyto pásy jsou konstruovány na malé poloměry, neboť běžně pily na kov, mají menší pásnice-kola a tak i pásy jsou menšímu poloměru přizpůsobeny. osobně preferuji do začátku pás šíře 12x0,6mm a zubu 6TPI (6zubů na palec=rozteč zubů 4mm) do začátku na seznámení je to lepší a potom už člověk vidí co a jak a pořídí si podle teho adekvátní pylový pás. Jeden svár stojí 60-80kč
pás určitě s kaleným zubem, vydrží výrazně déle ostrý a když si člověk vezme kolik stojí broušení (~40kc/1m) tak se investice vrátí velmi rychle.
Pokud už kupujeme pilový pás na kov, je dobré zvolit pás s pozitivní geometrií - úhel čela 8-10°.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 7:01 pm |
|
|
Tak tohle bych považoval za příklad pozitivní a přínosné diskuze. Děkuji pane Dvořáku a Adame. Pilana má takovou objednací šikovnou tabulku, dá se podle toho vybrat. Pilový pás-svařený, nabroušený, rozvedený, kalený zub. Jak říká pan Dvořák, oplatí asi objednat více pásů, je to spotřebák.  jiri
|
|
Hore |
|
 |
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 7:33 pm |
|
|
Ještě bych měl k té pásovce jednu drobnost ( to podstatné už bylo řečeno ), zhruba asi po roce provozu jsem otěhotněl myšlenkou, že mám slabou napínací pružinu. Náhradní se na tu mou babičku nedala sehnat a cena zakázkově vyrobené nové mi vehnala slzy do očí. Tak jsem sehnal nějakou, která se dala zasunout do té stávající a tak mám napínací pružiny dvě zasunuté v sobě. Než jsem odladil napnutí, tak mi praskaly pásy ( měl jsem to přepnuté ) a je to o vyzkoušení optimálního napnutí, neplatí, že čím víc napnuto tím lépe, je třeba to opatrně vyzkoušet a v žádném případě netlačit materiál rychle do řezu. Chce to cit, který se získá praxí.
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Ned Sep 28, 2014 8:56 pm |
|
|
Radim Kocián píše: Ještě bych měl k té pásovce jednu drobnost ( to podstatné už bylo řečeno ), zhruba asi po roce provozu jsem otěhotněl myšlenkou, že mám slabou napínací pružinu. Náhradní se na tu mou babičku nedala sehnat a cena zakázkově vyrobené nové mi vehnala slzy do očí. Tak jsem sehnal nějakou, která se dala zasunout do té stávající a tak mám napínací pružiny dvě zasunuté v sobě. Než jsem odladil napnutí, tak mi praskaly pásy ( měl jsem to přepnuté ) a je to o vyzkoušení optimálního napnutí, neplatí, že čím víc napnuto tím lépe, je třeba to opatrně vyzkoušet a v žádném případě netlačit materiál rychle do řezu. Chce to cit, který se získá praxí. Já Ti dám "babičku". To jako rok nar. 1983-84 je stará bába ???  Pružinu ale sháním také. Dříve se dostala běžně koupit pružina do vzduchovky, ta by vyhovovala, nevíte někdo o něčem podobném???? jiri
|
|
Hore |
|
 |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: dnes jsem si udělal radost Napísal: Pon Sep 29, 2014 1:30 pm |
|
|
Teď vidím v pilanamarketu, že se musí objednávat emajlem. ROK-rozvedený, ostřený, kalený, Takže do mejlu zadat délku po svaření a šířku 8mm, 10mm, 12mm, na pilečku 320 širší asi nebude potřeba, kdyby byl se zasláním problém, tak v omezeném počtu  se můžu do Pilany stavit, objednat a poslat poštou, akorát že je to trochu časově náročné-stihnout obchod po práci. Ještě mám po ruce jednu firmu, schůdnější, ale stalo se mi, že mi zrobili křivý svár-ve sváru pila odskakovala od vodítka, docela dost, tak pak dlouho nevydržela, ale bylo to jedno z mnoha, kdy se jim vloudila chybička, jindy dobrý. Cena je přibližně jako v Pilaně. Možná mají taky internet.obchod-je to Nástrojářství Kuchař-Všetuly u Holešova. http://www.nastojarstvi.czmají i Uddeholm, které preferuje pan Dvořák, a to je znalec.
|
|
Hore |
|
 |
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|