Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy
Autor |
Správa |
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Pia Feb 12, 2016 9:40 pm |
|
Registrovaný: Pon Júl 04, 2011 11:59 am Príspevky: 1568 Bydlisko: Kroměříž
|
lubo píše: chcem sa spytat. ked mam 1,5Kw menič a dam nan 1,1Kw motor ako to bude fungovat??prosim nazori Super , výkon FM musí být minimálně steejný jako spotřebiče,větší lepší
|
|
Hore |
|
|
Ernest
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Feb 13, 2016 7:57 am |
|
Registrovaný: Pon Mar 18, 2013 9:38 pm Príspevky: 313 Bydlisko: Topolčany
|
lubo píše: chcem sa spytat. ked mam 1,5Kw menič a dam nan 1,1Kw motor ako to bude fungovat??prosim nazori To je spravna cesta .Osobne mam na 1,5 Kw motore 3 Kw menič ale tvoj pomer je ideal Ernest
|
|
Hore |
|
|
luxy
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Štv Mar 10, 2016 10:34 am |
|
Registrovaný: Uto Aug 04, 2015 5:29 pm Príspevky: 23 Bydlisko: Lučenec
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Uto Mar 15, 2016 8:15 pm |
|
|
Dobrý den všem, před časem jsem slíbil nafotit svůj postup porcování kulatiny. Nechtěl jsem přerušit stavbu strojů - soustruhu, což je jistě důležitější téma, ale využiju prostor, kdy se čeká na dodávku dalších dílů a podělím se se začátečníky o své zkušenosti. Pro kulatinu na misky jezdím na pilu v rozmezí únor/březen. V té době je na pile materiál z podzimu a ledna, kdy se dá očekávat, že stromy jsou v minimu mízy ( letos + dva roky zpět to neplatí zcela, protože je abnormálně teplá zima ). Moje Octavia combi dá v pohodě do kufru 1m kusy. V průměru 30cm, což je točný průměr mého soustruhu to jsou pro mě optimální velikosti kulatin dřeva. Kulatinu proti všem pravidlům uskladňuji pod přístřešek na stojato a vrch přikryju destičkama, aby z čela nevysychal. Neodkoruju a chemicky neošetřuji ( v zimě nejsou aktivní žádní škůdci a byla by to zbytečná práce ) a nezatírám čela, protože to mám na rychlé zpracování. Cca do týdne je třeba zpracovat 1ks "rozbourané kulatiny" 1m, průměru 30cm. Potom, pokud se nezpracují už nařezané kusy začínají praskat. Soustružím polotovary na stěnu cca 1cm, ale i tak po vysušení některé prasknou, což závisí na mnoha okolnostech. Vše jsem zachytil na obrázcích, ale efektivní "rozbourání" dřeva závisí na zkušenosti - "přečtení dřeva". Je to otázka praxe - ale nebojte se toho, čas Vám ukáže cestu.
Tož tak zdraví Radim.
Prílohy: |
IMG_30521.jpg [ 70.96 KiB | Zobrazené 14146 krát ]
|
IMG_30511.jpg [ 66.96 KiB | Zobrazené 14146 krát ]
|
IMG_30541.jpg [ 76.87 KiB | Zobrazené 14146 krát ]
|
IMG_30551.jpg [ 64.63 KiB | Zobrazené 14146 krát ]
|
IMG_30571.jpg [ 78.8 KiB | Zobrazené 14146 krát ]
|
|
|
Hore |
|
|
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Str Mar 16, 2016 6:48 am |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Radime ahoj, už jsem měl obavu, že se neukážeš a Ty pouze zpracováváš "nahamouněné" dřevo Tak to jo! Měj se hezky!' Štefan
|
|
Hore |
|
|
lubo
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Str Mar 16, 2016 9:28 am |
|
Registrovaný: Pon Jún 08, 2015 9:27 am Príspevky: 384 Bydlisko: Myjava
|
Radim Kocián píše: Dobrý den všem, před časem jsem slíbil nafotit svůj postup porcování kulatiny. Nechtěl jsem přerušit stavbu strojů - soustruhu, což je jistě důležitější téma, ale využiju prostor, kdy se čeká na dodávku dalších dílů a podělím se se začátečníky o své zkušenosti. Pro kulatinu na misky jezdím na pilu v rozmezí únor/březen. V té době je na pile materiál z podzimu a ledna, kdy se dá očekávat, že stromy jsou v minimu mízy ( letos + dva roky zpět to neplatí zcela, protože je abnormálně teplá zima ). Moje Octavia combi dá v pohodě do kufru 1m kusy. V průměru 30cm, což je točný průměr mého soustruhu to jsou pro mě optimální velikosti kulatin dřeva. Kulatinu proti všem pravidlům uskladňuji pod přístřešek na stojato a vrch přikryju destičkama, aby z čela nevysychal. Neodkoruju a chemicky neošetřuji ( v zimě nejsou aktivní žádní škůdci a byla by to zbytečná práce ) a nezatírám čela, protože to mám na rychlé zpracování. Cca do týdne je třeba zpracovat 1ks "rozbourané kulatiny" 1m, průměru 30cm. Potom, pokud se nezpracují už nařezané kusy začínají praskat. Soustružím polotovary na stěnu cca 1cm, ale i tak po vysušení některé prasknou, což závisí na mnoha okolnostech. Vše jsem zachytil na obrázcích, ale efektivní "rozbourání" dřeva závisí na zkušenosti - "přečtení dřeva". Je to otázka praxe - ale nebojte se toho, čas Vám ukáže cestu.
Tož tak zdraví Radim. ahoj.chcem sa opytat aky sustruh staviaš.ja tiež robim novy .ak možeš daj foto vdaka
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Str Mar 16, 2016 2:05 pm |
|
|
Ahoj Lubo, musím Tě zklamat, soustruh bohužel nestavím , já jsem to myslel tak, že nechci přerušit ten fotoseriál stavění Tvého soustruhu. Jestli se Adamovi bude chtít, je to na založení samostatného vlákna "Výroba soustruhu". Je radost pozorovat jak Ti to roste v dílně. Málokdo z nás má odvahu se do toho pustit jako Ty. Jsem zvědav na výsledek a na závěr by mě zajímala i nějaká kalkulace ( cena materiálu, cena nakoupených dílů a počet hodin, které jsi nad tím strávil ). Držím Ti palce, ať to dobře dopadne a snad někdy budu mít možnost se na výsledek podívat. Ahoj Štefane, to dřevo jsem musel poctivě koupit, tady jsou v lesích rychlí hajní . Ale je fakt, že když každý týden kompletně zpracuješ jeden metrový kmen (cca 9 misek a odpad jako blázen) tak na jiné věci moc času není. Teď mám nahrubovaných ve sklepě asi 45 misek ( a na dvoře hromadu stružin) a stejně to sfiňa praská. Jestli nezapomenu tak nafotím až budu mít všecky kmeny zpracované .
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Str Mar 16, 2016 5:56 pm |
|
|
Ahojte kamarádi. Taky se rád podělím m, až dokončím to svoje lože-záhořovo:-). Pokud bych chtěl snížit riziko prasknutí polotovaru na mizivé procento, tak na misky o průměru 20cm vezmu kulatinu 30cm a podobně. Čím větší průměr kmene k průměru misky, tím menší pravděpodobnost prasknutí při schnutí. Když se z kulatiny udělají dvě plytší misky od středu a po jedné pak ke kraji, tak to snad ani popraskat nemůže. Mám výhodu, že neřeším odpad-je to topivo a za jedny prachy všechno. Kulatinu platím jako palivové dříví. Není to moc za levno, ale zase toho není tolika. Někdy z vyřízlého podél středu dělám prkýnka do kuchyně, vděčný dárek. Střed pryč, pak prkýnko, pak miska. To jsem se to zakecal Zdravím vás všechny jirka Teď po zpětné revizi vidím, že Radim to dělá taky tak. No co, opakování......
|
|
Hore |
|
|
Š.J.
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Mar 19, 2016 4:08 pm |
|
Registrovaný: Pon Sep 07, 2015 12:16 am Príspevky: 231 Bydlisko: Skalica
|
Mesto nechalo zrezať dve prestarnuté čerešne, po ktorých sme lozili ešte ako malí chlapci. Zhodou okolností som šiel dnes okolo (do tých končín už moc často nechodím...), zhodou okolností som mal práve zapriahnutý vozík za autom a zhodou okolností som práve šiel na akciu kde bol jeden kompetentných, tak som si trocha z toho dreva vypýtal, lebo to aj tak skončí na kúrenie. Takže nakoniec som si doviezol klátiky ako na obrázku, ten najväčší má na tenšom konci priemer 50 cm, na hrubšom 60 cm, ale je už zdola trocha chytený hnilobou. Boli tam aj krajšie kúsky, ale to by som už potreboval auto s rukou...
Prílohy: |
ceresna.jpg [ 155.58 KiB | Zobrazené 14046 krát ]
|
_________________ Štefan
|
|
Hore |
|
|
jiri tovarys
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Mar 19, 2016 8:00 pm |
|
|
Š.J. píše: Mesto nechalo zrezať dve prestarnuté čerešne, po ktorých sme lozili ešte ako malí chlapci. Zhodou okolností som šiel dnes okolo (do tých končín už moc často nechodím...), zhodou okolností som mal práve zapriahnutý vozík za autom a zhodou okolností som práve šiel na akciu kde bol jeden kompetentných, tak som si trocha z toho dreva vypýtal, lebo to aj tak skončí na kúrenie. Takže nakoniec som si doviezol klátiky ako na obrázku, ten najväčší má na tenšom konci priemer 50 cm, na hrubšom 60 cm, ale je už zdola trocha chytený hnilobou. Boli tam aj krajšie kúsky, ale to by som už potreboval auto s rukou... Taková shoda okolností.....není k zahození
|
|
Hore |
|
|
jang
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Mar 19, 2016 8:07 pm |
|
Registrovaný: Uto Máj 17, 2011 10:47 pm Príspevky: 321 Bydlisko: Prešov
|
veru. auto s rukou je aj môj sen.
ja som dnes už schoval kláty,čo som mal cez zimu vonku. s prvým slnkom by už začali praskať. to varenie znie zaujimavo.muselo by to byť veľmi vzácne drevo aby som sa mu tak venoval. Niejako sa mi darí sušiť bežnými metódami a ak je drevo spílené v nesprávnu dobu,alebo je v ňom veľké pnutie tak to neriešim tak to asi má tak byť . Radšej necham ležať drevo priamo na zemi,štrku a občas preložím,ak chytí hubu aspoň bude mať kresbu.
|
|
Hore |
|
|
ST.NICOLAUS
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Sob Mar 19, 2016 10:09 pm |
|
Registrovaný: Ned Okt 23, 2011 1:11 pm Príspevky: 417 Bydlisko: BRNO
|
Štefan, pekná čerešňa a pekný pes. Nevieš o šteňatách NO s PP ?
|
|
Hore |
|
|
Š.J.
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Ned Mar 20, 2016 12:32 am |
|
|
Tá naša potvora je ešte stále len "šteniatko", 6,5 mesiaca a 30 kg, manželka vyberala cez inzerát na bazoši. Sused ide kupovať začiatkom apríla NO niekam do LM, už ho má rezervované. Mám sa popýtať? Som zvedavý či zvládnem naporcovanie tej čerešne svojou elektrickou reťazovkou. Ak nie, tak len zapatlem rezy duvilaxom a po Veľkej noci si priveziem z chalupy od svokra motorovku s 60 cm lištou. A v rámci vychádzok s naším šteniatkom som ešte v lese objavil nejaké zaujímavé drevo čo tam zostalo po ťažbe, len sa musím dohodnúť s polesným aby som si to mohol zobrať a s kamarátom čo má 4x4 aby sme to odviezli. Ako sa dreváreň postupne vyprázdňuje od dreva na kúrenie, tak ju stíham priebežne zapratávať drevom na sústruženie...
_________________ Štefan
|
|
Hore |
|
|
Radim Kocián
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Ned Mar 20, 2016 9:33 am |
|
|
Mám el. pilu Makita (1800W ) s lištou délky 35cm. Pokud je kmen o dost širší tak jsem ani u dubu neměl problém ( nedusila se ) a příčně jsem ho vzal nadvakrát. Podélně je to horší a když se mi nechce dlouho řezat, tak si z čela udělám zářezy do hloubky cca 10cm a klíny to dorazím. Čím delší je zářez a pravidelněji rostlé dřevo, tím je plocha rovnější. Už jsem uvažoval o výrobě upraveného štípače na šindele pro takové účely, ale nejsou lidi .
|
|
Hore |
|
|
Š.J.
|
Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž Napísal: Ned Mar 20, 2016 10:11 am |
|
|
Chcem to naporcovať na cca 8 až 10 cm hrubé platne tak aby bola plocha čo najrovnejšia, možno to bude použiteľné aj na iné účely ako na sústruženie. Mám 2000w a 40 cm lištu z Mountfieldu z toho vyššieho radu, zatiaľ som s ňou spokojný (2 roky), spracoval som s ňou cca 10 metrov dreva na kúrenie bez akýchkoľvek problémov, rez do čerstvého dreva utiahne v celej dĺzke lišty. Len budem musieť dať nabrúsiť reťaz, naposledy už to bolo poznať že nie je najostrejšia...
_________________ Štefan
|
|
Hore |
|
|
Kto je on-line |
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
|