Aktuálny čas je Str Nov 06, 2024 3:39 am

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 217 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: Drevo na sústruženie - získavanie, príprava pred sústruž
PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 2:47 pm 
Obrázok užívateľa

Mám makitu Elektricku 2200w 35 cm listu(tusim, alebo je to 2000 alebo 2400 teraz som si nie isty, proste ta verzia s najsilnejsim motorom ulozenym v ose pily, nie kolmo na os co makita vyraba). Ked som ju pred dvoma tromi rokmi kupoval obaval som sa ze to bude len hracka, ale je to nezastavitelna Bestia .-D za tu dobu narezala velmi vela, a menil som len raz uhliky, a jednu plastovu vec, ale tu som zlomil ja nesetrnym spravanim a pouzitim slonej sily tam kde som mal pritiahnut len jemne. Nemal som s nou najmensi problem naporcovat na pouzitelne kusy ani 80 cm priemer orecha. Je nezastavitelna, samotnym pilenim ju nezastavim a to aj ked fakt moc pritlacim, to uz by som musel zatlacit naozaj blaznivo, zastavi sa len ked sa niekde vzprici alebo ju drevo zovrie, ale je tam el. ochrana, cize len znova stlacis vypinac a pilis dalej. Planujem k nej kupit 50 cm listu, nasiel som od Oregonu a je urcena priamo na nu. ako uplne rovne dosky ako z gatra mi moc nejdu, to sa s nou od ruky moc bez pridavneho pripravku ako je napriklad aliaska mill (daj si vyhladat na youtube, Alebo daj vyhladat motor saw mill , ten pripravok sa da pomerne jednoducho vyrobit aj doma, ked bude cas planujem si ho urobit) neda, ale dostatocne rovne na polotovary na mysky si fosne narezem aj bez neho. Myslim ze aj dostatocne rovne pre dlasie stolarske vyuzitie, ale samozrejme by sa museli ohoblovat alebo opracovat do roviny.Poradim ale dve veci :

Prvá, oroginalne retaze makita, alebo dolmar alebo ine k tymto pilam ... nuz da sa nimy, aj tie moje si uz vela odrobili, ale je to trapenie a rychlo sa tupia. ked som bol pytat nove a na otazku ci nemaju lepsie, mi predajca odporucil rovnaku retaz ale od stihl-u, ma rovnaku sirku, rozostupy i pocet drazok, proste rovnake parametre, ale vecsie a trochu agresivnejsie zuby, (daju sa aj viacej krat brusit oproti tym povodnym.) a stoja tusim o 60 percent viac ako povodne. Ale rezanie s nimy ide nepomerne lahsie, A vlastne som tie dva obrovske orechy co som dostal zadarmo porezal na hrubsie fosne na mysky s tou pilou a s tymito novymi retazami asi za 3 hodiny. A nemusel som ich ani brusit, stale boli dostatocne ostre, Nemusel som sa bat ani poriadne zatlacit. Cize z mojej dobrej skusenosti naozaj odporucam.

Druhá, ked rezes pen na fosne nerez ich v smere R (nepoloz listu pily po ciare R alebo D) na obrazku, ale v smere H. cize pozdlzne. Ak budes rezat v smere R, pojde ti len drobný prach z pod pily, bude to dlho trvat a rychlo si zatupis retaz. Ak uz rezes v smere D, tak aspon nie kolmo, ale trochu sikmejsie, pojde to lahsie. Ale Ak budes rezat v smere H ( a ostatne fosne tiez rezane rovnobezne so smerom H) to jest pila rovnobezne s dlzkou pna , alebo sikmo ale co najviac rovnobezne, ,pojde to lahko a z retaze ti pojdu krasne dlhe struzliny velke skoro ako ked sustruzis, a retaz sa nezatupi. Daju sa tak rezat aj 2m dlhe kusy, Najprv si urobim plytký rez po celej dlzke a potom mi ten sluzi ako voditko ked rezem hlbsie a hlbsie, az nakoniec celu sirku pna, a takto to odrezem pomerne rovne. Kratke kusy samozrejme rezem naraz po celej dlzke rovnobezne z pozdlznou osou.Mozno nic nové ti neradim, ale mozno pomoze.

Obrázok

PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 6:50 pm 
Obrázok užívateľa

Práve som bol vymontovať reťaz, aby som ju mohol zajtra ráno zobrať na nabrúsenie. Samotná reťaz má dosť riedke zuby, len na každom treťom článku, neviem či je to tak aj u iných reťazí. Lišta je Oregon, takže aj samotná reťaz by mala byť nahraditeľná inou. Dávam brúsiť v servise Husqarny, skúsim sa popýtať na nejaké lepšie riešenie, ale aj s touto reťazou sa reže dobre, pokiaľ je dosť ostrá.
Švagor má originál Alaskan Mill, nechal si to poslať z Anglicka, keď som to videl tak som skonštatoval, že by sa to dalo doma vyrobiť lacnejšie ako boli náklady na poštovné z UK... :-)

PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 9:36 pm 
Obrázok užívateľa

Zatial moj rekord 90cm priemer peň jaseň a ešte aj s armovaním jak poznamenal Štefan.
To už ale bolo nad moje sily nie sily makity.tie vybrácie som citil ešte pol roka v klboch.
pozor na ňu,lebo není odpružená.

Prílohy:
IMG_9127.JPG
IMG_9127.JPG [ 174.32 KiB | Zobrazené 12131 krát ]
homm.JPG
homm.JPG [ 84.43 KiB | Zobrazené 12131 krát ]

PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 9:37 pm 

dík za rady, nikdy ich nie je dosť,
tento pán to má zmáklé :-)
https://www.youtube.com/watch?v=TbmvyIh11wA

PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 10:12 pm 
Obrázok užívateľa

to je prave dobre ze maju vynechane zuby, keby nemala, mohlo by sa stat, zeby to pila neutiahla, to je dovod preco mavaju vynechane zuby. takito profil zubu nevbyva svorcovy, ale ma tu hranu praveho uhlu zrazenu, aby ten zub nemal taky odpor voci drevu, a aby to pila utiahla.. A takisto retaze ktore sa pradavaju ako specialne retaze na pozdlzne pilenie, mavaju tiez vynechane zubym aby lepsie pilili a vyhadzovali piliny pri pozdlznom pileni.

Z retazami husquarna nemam skusenost, asi to bude to iste ako stihl, ja vsak mozem doporucit len ten stihl z vlastnej skusenosti. Ono tie retaze na elektricke pily su normovane, cize ta rada retazi od akekolvek vyrobcu by ti mala sediet parametrami, len musis odlsedovat pocet clankov kolko potrebujes na tu tvoju listu. sedia d kazdeho vyrobcu benzinovych pil, ktory ma ale v ponuke aj aspon jeden model elekricky, co stihl ma, husquarna neviem.

Jang, skus si ten pripravok upravit tak, aby si nerezal takto uplne rovno, ale aby list pili bol sikmo ku pozdlznemu smeru, uvidis ze to popjde lahsie a rychlejsie. alebo nim skus rezat tak sikmo aj bez upravy, na tensich pňoch by to nemal byt problem. Dufam ze vies cako to myslim.

PoslaťNapísal: Ned Mar 20, 2016 10:23 pm 
Obrázok užívateľa

St. Nicolaus. JJ presne ako tento pan. Samozrejme nie tak rychlo a ani tak presne ako on :-D ale v tom videu je princip ako som to myslel, aj ako som myslel rezat pozdlzne z pilou co najrovnobeznejsie s pozdlznym smetrom, alebo iba trochu sikmo k nemu, a ked si na zaciatku prejdem (prederavim) listom celu sirku toho co chcem rezat, a zachovavam tu sikmost, tak mozem bezproblemov rezat celu sirku materialu naraz az dokonca, nie ako on po kuskocch, ale chapem ze on to tak robil koli presnosti a aby boli tie dosky rovne. A tu moju pilu som mal namysli tuo, mozem len odporucit. makita vyraba aj z motorom kolmo na os pily, ale s nou sa robi tazsie, Tento typ s ulozenim motora rovnobezne s osou, ktory mam aj jam je omnoho lepsi. Obrázok

Taku istu vyraba aj Dolmar, ( a makita vlastni Dolmar) coz je vlastne makita len v oranzovom plaste, inak je to presne ta ista pila. len plast je iny, aj zlozenim nielen farbou, trochumenej odolny, ale aj ta dolmar je dobra

PoslaťNapísal: Pon Mar 21, 2016 7:26 am 

Ahojte,
nemáte někdo kontakt na "pojizdný katr" nevím, jak se tomu odborně nadává, a asi jsem to viděl pouze na "trubce" . Zkusil bych pořezat jeden strom na JindřichoHradecku, dokonce se souhlasem majitele ... :lol: Strom leží a nejde "rozumně" odmanipulovat
děkuji Štefan

PoslaťNapísal: Pon Mar 21, 2016 11:15 am 
Obrázok užívateľa

Neviem čo si predstavuješ pod pojmom "pojízný katr", najjednoduchšie riešenie je "Alaskan Mill", niečo podobné ako má na fotke jang. Ak si dáš na youtube hľadať "Homemade Alaskan Mill" tak je tam toho plno. Najjednoduchšie to má vyriešené chlapík na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=VAIs8VLFbls
Potrebuješ k tomu ale silnú pílu s dlhou lištou...

PoslaťNapísal: Pon Mar 21, 2016 11:43 am 

Š.J. píše:
Neviem čo si predstavuješ pod pojmom "pojízný katr", najjednoduchšie riešenie je "Alaskan Mill", niečo podobné ako má na fotke jang. Ak si dáš na youtube hľadať "Homemade Alaskan Mill" tak je tam toho plno. Najjednoduchšie to má vyriešené chlapík na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=VAIs8VLFbls

myslel som pasovú pilu (niečo na sposob Pilousa) ... na nejakom mobilnom zariadení, ktorá príde na miesto konania, kde sa postaví a pracuje
Ale možno je to iba moja vízia :roll:
S Alaskan Mill by to možno dal nejaký americký súdruh, ale ja asi nee, ten "moj" strom má cca 100cm priemer :(

PoslaťNapísal: Pon Mar 21, 2016 12:26 pm 
Obrázok užívateľa

ST.NICOLAUS píše:
Š.J. píše:

myslel som pasovú pilu (niečo na sposob Pilousa) ... na nejakom mobilnom zariadení, ktorá príde na miesto konania, kde sa postaví a pracuje
Ale možno je to iba moja vízia :roll:
S Alaskan Mill by to možno dal nejaký americký súdruh, ale ja asi nee, ten "moj" strom má cca 100cm priemer :(

Najprv musíš ručne zraziť boky na nejakých 70 cm a potom by si s tým už Alaskan s 90 cm lištou poradil... :-)

A čo je to vlastne za strom? Aký dlhý kmeň?

Naposledy upravil Š.J. dňa Pon Mar 21, 2016 12:28 pm, celkovo upravené 1

PoslaťNapísal: Pon Mar 21, 2016 12:28 pm 
Obrázok užívateľa

pre zaujimavost

Prílohy:
9b4af1cf1b66ae5c846889444142b20c.jpg
9b4af1cf1b66ae5c846889444142b20c.jpg [ 36.59 KiB | Zobrazené 12077 krát ]

PoslaťNapísal: Str Mar 23, 2016 7:28 pm 
Obrázok užívateľa

Takže prvé štyri kláty (tie menšie...) z tej čerešne mám už naporcované, čerstvo nabrúsená reťaz robila pri pozdĺžnom reze pekné slížiky. Podarilo sa mi to napíliť na fošne 7 - 8 cm hrubé, ako sa mi v rámci mojich možností podarilo. Ani som to nestihol nafotiť, lebo keď som končil už sa stmievalo. Na ten najväčší klát si donesiem z chalupy motorovku s 60 cm lištou, predsa len motorovka má vyšší výkon, väčšia dĺžka lišty a väčšia hmotnosť píly má takisto pri takomto pílení svoje výhody. Len suseda bude zase pindať že robím na dvore rámus... :-)

Pri brúsení reťaze som sa v Husqvarna servise pýtal aj na novú reťaz, nie je problém aby mi urobili novú, akú dávajú do motoroviek HQ, majú to v metráži. Takže pri najbližšom brúsení si nechám zároveň urobiť aj novú reťaz. Prípadne sa môžem spýtať v inej predajni kde predávajú Stihl, či majú hotovú reťaz môjho rozmeru.

PoslaťNapísal: Štv Mar 24, 2016 12:59 pm 
Obrázok užívateľa

Hotove od stihlu alebo husquarny asi nebudu mat, predsalen je viacero dlzok líšt od roznych vyrobcov na elektrickych pilach.. Ale staci aby si z tej tvojej elektrickej doniesol listu, tam mas vyrazenu sirku drazky, delenie clankov a aj pocet clankov, a oni ti podla toho vyberu presny typ retaze a presnu dlzku a znituju dokopy. ( alebo aby si si na papier opísal typ pily a tieto vyrazene parametre)

PoslaťNapísal: Štv Mar 24, 2016 2:11 pm 
Obrázok užívateľa

Už som študoval ako určiť správne parametre pre reťaz, pekne je to vysvetlené napr. tu: http://www.retezynapily.cz/

PoslaťNapísal: Ned Máj 01, 2016 5:06 pm 
Obrázok užívateľa

Zdravím všechny,
toto je poslední kup zvaný zadarmo :D Ořech jsem dostal i s dopravou a omluvou, že to rozřezali na malé kousky. To se mi ještě nestalo :D Po úpravě z toho vyšlo to, co vidíte na fotce. Bude to zhruba čtyřicet kousků. Nemohl jsem odolat, to sem nedat.

Zdraví Yetti

Prílohy:
P1010992.JPG
P1010992.JPG [ 42.33 KiB | Zobrazené 11825 krát ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 217 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia