Aktuality
Súťaž pre seniorov Tlačiť E-mail
 Súťaž pre umelcov seniorského veku nad 45 rokov vyhlásila redakcia portálu www.senior.sk s partnerom www.umeleckediela.sk pre podnietenie tvorivosti a zviditeľnenie tvorby staršej generácie. Od 1.4.2008 sa môžu záujemcovia o prezentáciu svojej umeleckej tvorby v odbore kresba, maľba, grafika, 3D objekty a fotografia bezplatne zaregistorovať do súťaže.
 
Čítať celý článok...
 
Pozvanie na Kvetinové dni v Kátove 10.5.2008 Tlačiť E-mail
 Kvetinové dni v Kátove vznikli pred ôsmimi rokmi z iniciatívy miestnych nadšencov s cieľom oživiť kultúrne dianie v obci a regióne. Podujatie trvá len jeden deň. Pôvodne sa jednalo o zámer dvojdňového podujatia a u zaužívaného pracovného názvu sa už zostalo. Výsledkom je, že je tak  celá prípravná práca sústredená do jedného dňa. Veľký dôraz je kladený na širšiu ponuku podujatí, aby si každý návštevník našiel to „svoje“.
 
 
 
 
 
Čítať celý článok...
 
Rádiá do dielne Tlačiť E-mail
 Ak by sme urobili prieskum čo je najrozšírenejším nenástrojovým doplnením dielní, asi by to bolo rádio. V rôznych, často kurióznych podobách. Niekde je to takmer muzeálny kus, inde rádiomagnetofón s rozbitou kazetovou mechanikou, alebo hocijaký lacný prijímač. Že rádio je pri práci skvelým pomocníkom si uvedomili (konečne) aj výrobcovia náradia.  Také špeciálne rádio do dielne má vychytané skoro všetky muchy používaných vyslúžilých verklov.
Čítať celý článok...
 
Čo je to sympózium? Tlačiť E-mail

Raz mi kamarát povedal, že zorganizovanie sympózia nič nie je. Stretnú sa traja, alebo piati výtvarníci, urobia  sochy - a je to. Nebudem robiť z komára slona, ale predsa len to také jednoduché nie je...

Podľa slovníka cudzích slov je sympózium slovo gréckeho pôvodu a označuje sa ním hostina s duchaplným rozhovorom. Druhý výklad slova hovorí o vedeckej konferencii užšieho zamerania v spojení s vedeckou diskusiou. Výtvarnícke sympózium neodporuje tejto špecifikácii, ale významovo je niekde na hrane takéhoto popisu. Sympózium, aké máme na mysli je stretnutím výtvarníkov za účelom zmienenej odbornej debaty, ale nemenej dôležitým je aj výsledný produkt, teda priebeh akcie a vzniknuté autorské diela.

Posledné roky sú charakteristické stúpajúcim záujmom o sympóziá. Treba povedať, že sympoziálna scéna zaznamenala i mnoho pádov. Príčinou sú najmä ekonomické dôvody, respektíve absencia finančných zdrojov. V prvopočiatkoch takmer každého sympózia je úspešnosť akcie postavená na osobnej aktivite, ktorá skôr alebo neskôr vyprchá, pokiaľ nie je zabezpečené financovanie takejto akcie. Z tohto dôvodu je už v začiatkoch dôležitá ekonomická kalkulácia, teda akýsi vzorec finančných pravidiel. Tu musia byť rešpektované očakávania investora, poriadateľa, účastníka (výtvarníka) i návštevníka. Pokiaľ sú tieto očakávania v tolerantnom súlade - podujatie je perspektívne.

Sample Image
Sympózium  na DFF v Kunoviciach (ČR)

Čítať celý článok...
 
« ZačiatokDozadu1112131415161718DopreduKoniec »

Stránka 12 z 18